Hrana 06. veljače 2013.

Kelj – nositelj titule 'kralj kalcija'

Kelj2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kelj je zeleno lisnato povrće koje trenutno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A, vitamina C te željeza. Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana, preporučuje se osobama sa slabom pokretljivošću crijeva

Najbogatiji je nutrijentima zimi

Kelj je zeleno lisnato povrće koje spada u skupinu kupusnjača. Kako raste, formira glavicu od modrozelenog uvijenog lišća. Izvorno se uzgaja u Aziji i na Mediteranu, no široko je rasprostranjen i u sjevernoj Europi te Americi. Na tržištu je prisutan u svim godišnjim dobima, ali spada u zimsko povrće te je kao takav najukusniji i najbogatiji nutrijentima zimi.

Često se naziva 'kraljem kalcija', a trenutno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana. Sadrži velike količine kalija, sedam puta je bogatiji beta karotenom od brokule te jedanaest puta bogatiji luteinom.

Sadrži nutrijente koji štite oči od različitih degeneracija

Tradicionalno, kelj se koristi kod bolesti i stanja izazvanih poremećajem izmjene tvari, gihta, te za ublažavanje simptoma reume. U narodnoj medicini, svježi listovi kelja stavljali su se na bolne zglobove i čireve, a sok se davao osobama sa želučanim tegobama. Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana, kelj se preporučuje osobama sa slabom pokretljivošću crijeva.

Visoki udio kalija svrstava ga u skupinu namirnica koje se preporučuju osobama s visokim krvnim tlakom. Vitamin A i lutein, koji su u velikoj mjeri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite oči od različitih degeneracija, a zbog visokog sadržaja kalcija, kelj može sudjelovati u održavanju zdravih kostiju.

Nutritivna vrijednost 67 g kelja

Energija: 33.5 kcal
Vlakna: 1,3 g
Vitamin A: 5963 IU
Kalcij: 90,4 mg
Željezo: 1,14 mg
Magnezij: 22,8 mg
Kalij: 299,5 mg
Vitamin C: 80,4 mg
Folna kiselina: 19,6 mcg

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.