Hrana 01. srpnja 2015.

Kako odabrati dijetnu žitnu pločicu?

Baru
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U gužvi si na poslu, žuriš na trening ili riješiti neku od brojnih svakodnevnih obaveza? Žitna pločica može biti savršen i praktičan saveznik za utažiti glad i zadovoljiti trenutne nutritivne potrebe. Međutim, nisu sve pločice iste. Važno je čitati deklaracije i posebnu pozornost obratiti na udio šećera i masti

Kada su se prvi put pojavile na policama, žitne pločice su, u stvari, bile žitarice "zalijepljene" u pločicu i kao takve relativno nutritivno vrijedne. No, kako su se razvijale, proizvođači su dodavali sve više slojeva šećera i masnoća kako bi okusom privukli što više potrošača. Stoga, danas žitne pločice nerijetko sadrže slojeve čokolade ili karamele čime više poprimaju karakteristike slatkiša nego zdravog međuobroka. Saznaj nekoliko pravila koje je poželjno primijeniti u odabiru žitnih pločica. 

Što je popis sastojaka kraći pločica je kvalitetnija

Prije odabira pločice obavezno pročitaj sastojke koje sadrži. Što je popis sastojaka kraći to je pločica kvalitetnija. Pri odabiru prednost daj pločici koja među prva tri sastojka ima cjelovite žitarice poput zobi, pšenice ili riže jer će ti uz energiju osigurati i vitamine, minerale i vlakna. Dodatan je plus ako pločica sadrži sušeno voće, orašaste plodove ili sjemenke.

Ograniči konzumaciju pločica koje u sastojcima imaju čokoladu (osim, ako je riječ o tamnoj čokoladi), preljev od jogurta i sl. jer će one znatno povisiti unos šećera i zasićenih masti bez dodatne nutritivne vrijednosti. Također, pripazi da ne sadrži glukozno-fruktozni sirup niti djelomično hidrogenirana ulja. 

Minimalno pet grama proteina u pločici

Žitna pločica je odličan međuobrok, no vrlo je važno obratiti pažnju na kalorije koje sadrži. Maksimum 200 kcal po pločici je prihvatljiv iznos. Ipak, sadrži li orašaste plodove slobodno odaberi pločicu do 250 kcal jer su ovi plodovi bogati kalorijama porijeklom iz kvalitetnih masnoća.

Biraj pločice koje osiguravaju minimalno 5 g proteina po pakiranju kako bi te ovaj hrskavi međuobrok dovoljno zasitio. Osjećaju sitosti pridonose i vlakna stoga odaberi pločice koje pružaju minimalno 3 g vlakna. Ipak pripazi i na porijeklo vlakana: poželjno je da potječu od cjelovitih žitarica ili suhog voća, a ne da su industrijski dodana.

Od 10 do 15 g šećera po pločici je prihvatljivo

Količina šećera je važna stavka u odabiru kvalitetne pločice, no opet je u listi sastojaka važno od kuda on potječe. Potječe li šećer iz sušenog voća poput grožđica, brusnica, datulja i sl. 10-15 g šećera po pločici je prihvatljivo. Međutim, ako šećeri potječu od glukoze, sirupa i sličnog biraj one koje osiguravaju manje od 10 g šećera.

Kod žitnih pločica koje sadrže orašaste plodove ili sjemenke sasvim je prihvatljivo da osiguravaju oko 10 g ukupnih masti i oko 2 g zasićenih masti. No, ne sadrže li ove nutritivno vrijedne sastojke pripazi da pločica ne sadrži više od 6 g masti po pakiranju. Dodatno, za tvoje je zdravlje vrlo važno da pločica ne sadrži trans masne kiseline. Općenito, sadržaj soli je nizak u žitnim pločicama osobito ako je riječ o onima napravljenim od cjelovitih žitarica. Ipak, obrati pažnju da ne sadrži više od 300 mg natrija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.