Hrana 04. lipnja 2024.

Jesu li jaja s mrljama krvi sigurna za jesti?

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno ste koji put prilikom kuhanja naišli na jaje s mrljom na žumanjku i možda zbog toga niste bili sasvim sigurni smije li se konzumirati, ili vam je jednostavno bilo odbojno pojesti takvo jaje pa ste ga bacili.

U kategoriju "stvarno odvratno, ali zbilja moram znati" pripadaju i ova pitanja o jajima – Je li ta čudna crvenkasta mrlja stvarno krv? Je li moje jaje sigurno za jelo? Kako je ta mrlja uopće dospjela tamo? Otklonimo neke od ovih nedoumica. Evo o čemu se radi.

Zašto postoji mrlja od krvi?

Da, mrlja od krvi je doista mrlja od krvi. Ali to nije rezultat lošeg jajeta ili čak pokazatelj oplođenog jajašca — to je rezultat pucanja kapilare u jajniku kokoši ili u žumanjčanoj vrećici. To može biti povezano s mnogim stvarima, pa i s dobi kokoši i njenom prehranom, ali to nije znak da je kokoš nezdrava ili da je na bilo koji način loše uzgajana. Ukratko: krvave mrlje su ružne, ali su i normalne.

Možda te zanima... Jaja sa začinima i rajčicom, puna okusa i proteina Hrana

Koliko su česte krvne mrlje?

Također je rijetkost da dobijemo jaje s mrljom krvi. Sva komercijalna jaja se skeniraju i razvrstavaju "candlingom" ili "lampiranjem", što uključuje probijanje svjetla kroz ljusku kako bi se uočili nedostaci. Na ovaj način se većina jaja s krvavim mrljama odvaja, ali dogodi se da poneko takvo jaje jednostavno prođe. Ako imate vlastite kokoši ili kupujete jaja s farme, s vremena na vrijeme ćete vjerojatno dobiti nekoliko jaja s krvavom mrljom.

Možda te zanima... Kuhana jaja punjena grčkim jogurtom i začinima Hrana

Što učiniti ako jaje ima mrlju od krvi?

Ipak, mrlje od krvi ne znače da morate baciti jaje. Ova jaja su potpuno sigurna za jelo, tvrdi i American Egg Bord. Ako vam mrlja od krvi smeta, uklonite je vrhom noža i nastavite s doručkom.

uskrs Možda te zanima... Jaja su zdrava, ali osobe s ovim zdravstvenim rizicima bi trebale biti umjerene Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.