Hrana 15. travnja 2014.

Jelovnik za netoleranciju laktoze

Dukat01_Kravica01_1Mlijeko2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nadutost, podrigivanje i osjećaj težine u želucu najčešće su probavne tegobe koje se javljaju kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu nakon konzumiranja mlijeka. Donosimo ti jelovnik za tjedan dana u vrijednosti od 1800 kalorija u kojemu su zastupljeni mlijeko i mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom laktoze

Preuzmi svoj sedmodnevni jelovnik

Preuzmi svoj jelovnik ovdje.

Netolerancija na laktozu je nemogućnost ili smanjena sposobnost probave mliječnog šećera - laktoze, najzastupljenijeg ugljikohidrata u mlijeku, zbog nedostatka crijevnog enzima laktaze. 

Mliječni šećer ili laktoza u najvećoj količini je prisutna u mlijeku, no ima je i u drugim mliječnim proizvodima poput sira, mliječnih deserata i jogurta. Jogurti i ostali fermentirani mliječni proizvodi sadrže najmanje laktoze, odnosno prisutna je u tragovima jer je tijekom fermentacije prerađuju bakterije mliječnog vrenja. Laktoza je ujedno sastojak brojnih industrijskih proizvoda pa je potrebno pažljivo čitati deklaracije.

Mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom laktoze

Kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu nakon konzumiranja mlijeka javljaju se probavne tegobe – podrigivanje, nadutost, osjećaj težine u želucu, proljev i mučnina. Navedeni simptomi javljaju se kao posljedica nedostatka crijevnog enzima laktaze koji je potreban za razgradnju laktoze. Osobe s netolerancijom na laktozu često izbjegavaju mlijeko i mliječne proizvode te tako iz prehrane izbacuju prijeko potreban kalcij i druge hranjive tvari, čime se izlažu povećanom riziku od prijeloma i osteoporoze. Ako se simptomi ne povuku, potrebno je prilagoditi prehranu problemu netolerancije na laktozu u kojoj će i dalje biti zastupljeni mlijeko i mliječni proizvodi, ali sa smanjenim udjelom laktoze.

Preuzmi svoj jelovnik ovdje.

Netolerancija na mliječni šećer

Saznaj koje mliječne proizvode sa smanjenim udjelom mliječnog šećera možeš koristiti ako imaš netoleranciju na laktozu.

Za više informacija o netoleranciji na laktozu te savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu osoba koje teže podnose laktozu posjeti www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakog utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Više informacija o laktozi možeš pronaći i u novom specijalu 'Netolerancija na laktozu'.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.