Hrana Analizirali smo 11. veljače 2021.

Je li pržena hrana baš uvijek problematična?

Foto: shutterstock Krumpiri prženi na vrućem zraku imaju 90% manje akrilamida u usporedbi s krumpirima prženim u dubokom ulju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pržena hrana je uglavnom hrskava i ukusna. No, puno je razloga zbog kojih zdravstveni stručnjaci nisu baš njezini poklonici, blago rečeno. Problem kod pržena je što hrana upije velike količine masnoće. Uzimajući u obzir da samo jedna žlica ulja sadrži 14 grama masti i 120 kalorija, redovito grickanje čipsa ili krumpirića može dovesti do debljanja, a deblje do metaboličkih bolesti.

Postoje i drugi problem kad je prženje u pitanju. Pržena hrana često dolazi u kombinaciji s drugom manje zdravom hranom. To znači da u organizam možeš unijeti dvostruku dozu masti, natrija i rafiniranih ugljikohidrata.

"Pržena hrana vrlo je široka kategorija, tako da njezin utjecaj na zdravlje može ovisiti o puno različitih čimbenika", kaže Julie Stefanski, nutricionistica i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku u SAD-u. Stvari poput: vrste ulja za kuhanje, temperature prženja, veličine porcije i učestalosti konzumacije, važne su, dodaje ona.

Kako pržena hrana utječe na zdravlje?

Rizik od srčanih bolesti - pregled 17 studija objavljenih u časopisu Heart 2021. godine pokazalo je da među 562.445 ljudi, oni koji su jeli najviše pržene hrane, imali su 22 posto veću vjerojatnost da će razviti srčane bolesti od onih koji su jeli najmanje. Također je za 28 posto vjerojatnije da će doživjeti veliki kardiovaskularni događaj, poput moždanog udara ili zatajenja srca. Ispostavilo se da je samo jedna porcija tjedno (ekvivalent srednje porcije pomfrita iz McDonald’sa) povećala rizik od srčanih bolesti za dva do tri posto. Također su povećani izgledi za zatajenje srca za 12 posto. "Velike količine prehrambenih masnoća, višak energije i transmasne kiseline iz pržene hrane mogu biti važni razlozi za veći rizik od kardiovaskularnih bolesti", kaže koautor studije Fulan Hu, izvanredni profesor javnog zdravstva Sveučilišta Shenzhen Centar u Kini. Prženje hrane na super visokim temperaturama također može proizvesti spojeve koji se nazivaju naprednim glikacijskim krajnjim proizvodima, koji potiču upale i oksidativni stres koji su dodatno povezani s kardiovaskularnim bolestima, objašnjava.

Rizik od dijabetesa tipa 2 - "Povećanje tjelesne težine može otežati tijelu pravilnu upotrebu inzulina, a posljedica je povišen šećer u krvi", kaže Stefanski za The Healthy. "Budući da je pržena hrana vrlo kalorična, ona može pružiti više energije nego što je potrebno čovjeku." Ako se osim pržene hrane jede i druga nezdrava hrana poput rafiniranih ugljikohidrata i crvenog i prerađenog mesa još je vjerojatnije da će osoba oboljeti od dijabetesa, pokazalo je istraživanje u časopisu Journal of Nutrition iz 2017. godine. Nije ni čudo Američko udruženje za dijabetes preporučuje njihovo izbjegavanje.

 
 

Rizik od raka - prema Američkom nacionalnom institutu za rak, kuhanjem određene hrane, poput krumpira, na visokim temperaturama može nastati potencijalno kancerogeni nusproizvod zvan akrilamid. Dakle, u teoriji bi neka pržena hrana mogla uzrokovati rak. U stvarnosti je istraživanje pomalo nedorečeno. "Ljudi najveću izloženost akrilamidu imaju kroz duhanski dim, ne nužno prženu hranu", kaže Stefanski. "U ovom trenutku doista ne znamo koliko je pržena hrana okidač za razvoj raka."

Nije sva pržena hrana jednaka -  "Kad jedeš vani, možda ne znaš koja se vrsta ulja koristi u fritezi", kaže Sara Haas, nutricionistica i kuharica. Iako su se mnogi restorani odmaknuli od uporabe djelomično hidrogeniziranih ulja, nisu svi. To znači da bi tvoj obrok mogao sadržavati značajnu količinu trans masnoća, što može povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. "Također imaj na umu da restorani imaju tendenciju ponovno koristiti već upotrebljeno što dovodi do stvaranja transmasti", kaže Haas.

 

Zdraviji način prženja

Dobra vijest je da se ne moraš oprostiti od hrskavih užitaka. Za zdraviju prženu hranu isprobaj ove savjete:

  • Izaberi pravo ulje -  za zdravo prženje nutricionisti preporučuju repičino i visoko-oleinska suncokretova ulja. Bogata su mononezasićenim mastima dobrima za srce. Osim toga, imaju visoku točku izgaranja pa se neće pokvariti kad pojačaš temperaturu, kaže Haas.
  • "Provjerite je li ulje potpuno zagrijano kako bi hrana u konačnici provodila manje vremena u tavi upijajući ulje", kaže Jackie Newgent, nutricionistica i autorica knjige The Clean & Simple Diabetes Cookbook.
  • Koristi manje krušnih mrvica i brašna jer će upiti više masnoće.
Pohanje-Meso Možda te zanima... Pohanje na zdraviji način Hrana
 
 
 
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.