Hrana Zdravi recepti 06. prosinca 2016.

Stir fry – tehnika brzog prženja koja čuva hranjive tvari i savjeti J. Olivera

Wok3-2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stir Fry je jednostavan način pripreme jela koji omogućuje čuvanje hranjivih vrijednosti namirnica, a sama riječ u prijevodu bi otprilike moglo značiti 'prženje uz stalno miješanje'.

Ovaj način pripreme jela dolazi iz Azije, a za stir fry koristi se wok. Riječ je o tavi koja ima uže dno i zaobljene stranice kako bi se namirnice mogle što bolje miješati.

Rižoto s kvinojom i tofuom iz woka

Osim što čuvaju hranjivi sastojci, na ovaj način se mogu pripremiti gotovo sve vrste povrća i mesa. Prije prženja potrebno je sve narezati na male i što jednolikije komade kako bi se brzo i ravnomjerno ispekli. Povrće će zadržati svoju boju te će prilikom serviranja ostati hrskavo i privlačno.

Korištenje minimalne količine ulja za prženje jedno je od glavnih prednosti ove tehnike kuhanja. Za brzo prženje koriste se ulja koja podnose visoke temperature te se ne preporučuje upotreba maslinovog ulja. Možeš koristiti primjerice kokosovo ulje i ulje od kikirikija.

U nastavku pogledaj savjete Jamie Olivera za stir fry.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.