Frittata je talijansko jelo od jaja pripremljeno u pećnici. Slična je omletu, ali ipak zahtjeva manje vještine. U svojoj osnovi frittata je vrlo jednostavna i podnosi razne interpretacije pa joj tako osim povrća, koje je moj izbor, možeš dodati i šunku, slaninu, gljive.
Samo sve umuti i dovrši u pećnici, a u pečenoj frittati može uživati cijela obitelj. Količinu iz recepta isto tako možeš prilagoditi; drži se samo pravila da na svako jaje dodaš 10 ml slatkog vrhnja, a sve ostale sastojke prilagodi svom ukusu i stanju hladnjaka, savjetuje kolumnistica portala missGASTRO Andrea Cukrov, autorica recepta.
Sastojci
- 6 jaja
- dobar prstohvat soli
- 60 ml slatkog vrhnja
- 3 mlada luka
- 100 g brokule (ili zelenog povrća po želji)
- 5 – 6 cherry rajčica
- 100 g Grana Padano sira, naribanog
- 2 žlice maslinovog ulja
Postupak
- U zdjeli dobro pomiješaj jaja, slatko vrhnje i sol.
- Miješaj ih dok ne dobiješ glatku i homogenu smjesu.
- Mladi luk očisti i nareži na kolutiće.
- Brokulu nareži na manje komade, a rajčice prepolovi.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Odaberi tavu koja može ići i u pećnicu, po mogućnosti od lijevanog željeza.
- U njoj zagrij maslinovo ulje pa njemu pirjaj mladi luk i brokulu.
- Kad povrće omekša, prelij ga pripremljenom smjesom od jaja.
- Sve peci nad srednje jakom vatrom dok rubovi jaja ne uhvate malo boje pa makni s vatre.
- Po jajima rasporedi naribani Grana Padano sir i polovice rajčica.
- Ubaci tavu u zagrijanu pećnicu i peci narednih desetak minuta ili dok jaja nisu potpuno pečena.
- Posluži odmah uz salatu po izboru i domaći kruh.
- Usput baci oko i na blog Cukar!