Hrana 21. ožujka 2016.

Integralno ne mora uvijek biti zdravo!

Žitarice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Integralne ili cjelovite žitarice su bogatije vitaminima B skupine kao i mikronutrijentima (mineralima u tragovima) u odnosu na žitarice koje je tehnološki obrađene, tj. takvo zrno takvih tehnološki obrađenih žitarica je ''polirano'' i gotovo da nema vitamina B skupine. Prehrana s integralnim žitaricama uključuje namirnice poput integralnog kruha, kukuruzne i zobene pahuljice, müesli, tjesteninu, kekse i kolače od integralnog brašna

Često se navodi kako je prehrana koja uključuje integralne namirnice zdrava. No, je li to zaista točno? Znanstveno istraživanje pokazalo je da nisu sve integralne namirnice uvijek dobre za naš organizam koliko mislimo. Nakon više od 500 pregledanih proizvoda koji sadrže cjelovita zrna žitarica kao što su integralna peciva, kruh, krekeri i čips, ustanovljeno je da zapravo proizvodi s oznakom “100 posto prirodne žitarice” zapravo imaju više šećera i kalorija.

Ne postoji jasna potvrda o kakvoći integralnih proizvoda

Dok integralni proizvodi svakako sadrže vlakna i manje zasićenih masnoća nego njihova rafinirana podgrupa, istraživači tvrde da prehrambena  industrija nije uspostavila pravila na osnovi kojih integralni proizvodi trebaju dobiti potvrdu o kakvoći. Zato ovo može djelovati zbunjujuće za one koji se pokušavaju zdravije hraniti. Iako integralna hrana  ima brojne prednosti (blagotvorno djelovanje za probavu, smanjen rizik od razvoja dijabetesa...), svakako je bolje prethodno provjeriti njezine ostale nutritivne vrijednosti.

Ujedno, prilikom odabira proizvoda od cjelovitog zrna, obrati pozornost na podatak o količini vlakana u proizvodu na 100 grama na deklariranoj hranjivoj vrijednosti proizvoda. Ako proizvod sadrži najmanje 3 g vlakana na 100 g proizvoda, tada je on dobar izvor vlakana, dok se prehrambeni proizvodi sa sadržajem od 6 grama vlakana na 100 grama smatraju odličnim i bogatim izvorom vlakana.

Saznaj više o dijeti integralnim žitaricama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.