Hrana 14. svibnja 2024.

Hrvatski sustav sigurnosti hrane usklađen je s najvišim europskim standardima

Foto: Unsplash+ Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatski sustav sigurnosti hrane usklađen je s najvišim europskim standardima, rekao je u utorak na konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane u Opatiji potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj usklađen s najvišim standardima EU i dio je jedinstvenog sustava brzog uzbunjivanja, rekao je.

No, istaknuo je, u sljedećem razdoblju morat ćemo se intenzivnije pozabaviti problemom sive ekonomije.

"Vidjeli smo na primjeru afričke svinjske kuge potencijalni rizik za zdravlje potrošača, jer siva ekonomija ne donosi samo rizik nego i nanosi veliku štetu i nelojalnu konkurenciju proizvođačima u sustavu", naglasio je Kovačević.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da se prethodno naučeni temelji ne smiju zaboraviti ni zanemarivati, u cilju sigurnosti potrošača. U objavama o povlačenju ili opozivu hrane odgovornost je na svakom dioniku da prepozna rizik i opasnost te poduzme zakonom propisano, naveo je. No, potrebna je dodatna čvrsta suradnja subjekata koji poslovanju s hranom te tijela i pravovremenu komunikacija kako bi potrošači imali potpunu informaciju. Jedino tako možemo spriječiti potencijalnu anomaliju, a informacijama upravlja treća strana, rekao je. 

Izvijestio je da je u 2023. godini provedeno 17 tisuća nadzora u subjektima koji posluju s hranom. To je nešto više nego 2022. zbog novih subjekata i povećanog broja prijava. Sanitarna inspekcija je obavila 8000 nadzora u 5000 subjekata prošle godine, zaključio je Mikulić.

Na skupu je rečeno kako je prehrambena industrija najjača prerađivačka industrija, koja zapošljava najviše radnika, ima najveći udjel u bruto dodanoj vrijednosti i ima najveći promet.

Zbog multiplikativnog učinka na ostale djelatnosti, posebno na poljoprivredu i promet, ona ima strateško značenje za ukupni razvoj hrvatskog gospodarstva, naveo je Dragan Kovačević.  

Naglasio je da se od ulaska u EU od danas fizički obujam proizvodnje u prehrambenoj industriji Hrvatske povećao više od 20 posto.

Stvorili smo brendove koji mogu ravnopravno konkurirati na najzahtjevnijim tržištima EU, imamo mnogo zaštićenih tradicionalnih proizvoda a to je snažan doprinos enogastronomskoj i turističkoj ponudi, rekao je Kovačević.

Kovačević je ustvrdio da su danas proizvodnja hrane, prehrambena industrija i poljoprivreda pred velikim izazovima. S jedne strane je tu zelena tranzicija i zahtjevi održivo poslovanja te što manjeg negativnog utjecaja na okoliš, a s druge problem gladi i pothranjenosti, prekomjernog rasta svjetskog stanovništva, posebno srednjeg sloja s većom kupovnom moći i sve većim zahtjevima za mesnim proteinima, zbog čega se stočarska proizvodnja mora povećavati, istaknuo je.

Uspostaviti ravnotežu među tim proturječnostima se može samo inovacijama, novim proizvodima i novim tehnologijama, posebno na području IT tehnologija, a to mora biti ne samo imperativ za održanje konkurentnosti nego i ključni alat kojim će se rješavati ove izazove, zaključio je Kovačević.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.