Vodeći liječnik za crijevne bolesti rangirao je deset uobičajenih vrsta voća na temelju toga koliko su dobre ili loše za zdravlje crijeva - i voće koje uvijek izbjegava kako bi zaštitio svoja crijeva i spriječio upalu.
Dr. Saurabh Sethi, gastroenterolog s Harvarda, upozorio je na Instagramu da nije sve voće jednako te da neko može naštetiti probavnom sustavu. Na njegovoj "crnoj listi" posljednje mjesto zauzele su prezrele banane, omiljeno voće milijuna ljudi diljem svijeta.
Dr. Sethi je rekao da prezrele banane, koje su toliko bogate šećerom i mogu povisiti šećer u krvi, što osigurava manje goriva za crijevne bakterije. Studije su pokazale da se sazrijevanjem banana rezistentni škrob i ukupna dijetalna vlakna smanjuju, a šećeri se povećavaju.
Rezistentni škrob je vrsta ugljikohidrata koji se ne razgrađuje u tankom crijevu i ne podiže razinu glukoze. Umjesto toga, rezistentni škrob - poput blago zelenih banana - fermentira u debelom crijevu, djelujući kao prebiotik i hraneći dobre bakterije u crijevima.
Zbog toga su prezrele banane na crnoj listi dr. Sethija. Blago zelene banane, međutim, su manje štetne, te su se našle na peto mjestu (od 10). Blago nezrele banane imaju više dijetalnih vlakana, što je povezano s manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva, piše Daily Mail. Vlakna također pomažu u sprječavanju zatvora, pomažu probavi i pomažu nam da se dulje osjećamo sitima.
Prema dr. Sethiju, kiviji su odličan izvor topljivih vlakana, pri čemu jedan kivi osigurava oko dva grama vlakana po porciji od 80 g. Topiva vlakna privlače vodu i stvaraju gel u crijevima, ublažavajući zatvor i povećavajući učestalost pražnjenja crijeva.
Iako je povremena pojava ovog problema bezopasna, česta ili kronična konstipacija sve se više povezuje s rakom crijeva. Studije su pokazale da kronično usporen sustav može povećati vjerojatnost razvoja raka probavnog sustava, jer redovita stolica smanjuje vrijeme koje potencijalni toksini mogu provesti u crijevima. Haney Yousef, kolorektalni kirurg, prethodno je za Daily Mail izjavio: "Ovo je ključno jer dugotrajni kontakt sa štetnim tvarima može oštetiti osjetljivu sluznicu debelog crijeva i rektuma." Što se češće ovi otpadni proizvodi izlučuju - odlaskom na WC - to bolje
Borovnice su zauzele prvo mjesto na listi voća koje je dobro za crijeva, a odmah iza je njih šipak. Ovo voće je prepuno antioksidansa koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji se povezuju s bolestima poput dijabetesa i raka. Šipak također sadrži elagitanine, snažnu vrstu polifenola koji može pomoći u smanjenju upale u tijelu, poznatog faktora rizika za srčane bolesti.
U jednoj studiji, koju su vodili nutricionisti sa Sveučilišta u Barceloni, sudionici koji su jeli hranu bogatu polifenolima - koji se nalaze u tamnom bobičastom voću, kakau i maslinovom ulju - imali su 46 posto manji rizik od razvoja srčanih bolesti od onih koji su ih konzumirali vrlo malo.
Na sredini liste našle su dinje, kruške i jabuke, a grožđe i naranče su bile ispod njih.
Grožđe se uglavnom sastoji od vode, prepuno je vitamina C i kalija, a dokazano je da čak smanjuje upalu, smanjujući rizik od bolesti. No, također ima malo kalorija i ukupne nutritivne vrijednosti u usporedbi s drugim voćem.
Iako naranče sadrže visok udio vitamina C, folata i antioksidansa koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv infekcija, previše naranči može imati negativne posljedice. Prema istraživanju objavljenom u British Journal of Dermatology, postoji visoka korelaciju između visoke konzumacije citrusa i povećanog rizika od raka kože. Stručnjaci vjeruju da je to zbog fotosenzibilnih svojstava voća, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnili ovi nalazi i njihov utjecaj na dugoročno zdravlje.
Uz to, vitamin C je neophodan za održavanje zdravlja kože, krvnih žila, kostiju i hrskavice, a nedostatak vitamina može dovesti do skorbuta. Iako možete dobiti sav potreban vitamin C iz svoje svakodnevne prehrane, on se ne može pohraniti u tijelu, što znači da se nekim ljudima može savjetovati uzimanje dodataka s vitaminom C.