Hrana Zdravi recepti 17. srpnja 2018.

Detoks pogača ili krekeri od heljde

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iz knjige "Detoks program od A do Ž - Kuhanje, vježbanje i postupci za prirodan detoks u tri tjedna", autora Dunje Gulin i Marija Valentića objavljene u izdanju Planetopije donosimo ti recept za zdravu pogaču ili krekere (ovisi što želiš, smjesa je ista, samo je priprema drugačija).

Knjiga je osmišljena kao priručnik potreban za samostalno provođenje učinkovite detoksikacije organizma na prirodan način.

Sastojci:

  • 1 šalica heljde, namočene (vidi upute za namakanje)
  • 1 1/3 šalice suncokretovih sjemenki, namočenih (zamjena: bundevine golice)
  • 1 luk ili sitno ribana mrkva/celer ili 1/2 šalice pulpe od ostataka pravljenja soka od povrća
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice suhih začina (bosiljak, origano, timijan), po želji
  • 2 žlice mljevenog lana
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1/2 šalice vode ili soka od povrća
Možda te zanima... Za detoks i mršavljenje: Tri recepta za super tekuće obroke Dijeta

Možda te zanima... Detoks stručnjaci otkrivaju trikove za prirodan detoks u tri tjedna od A do Ž Dijeta

Priprema:

Sve izmiksaj u gustu pastu bez komadića. Guraj smjesu štapom blendera ako imaš blender visoke brzine. Slabiji blender će tražiti još vode, ali pokušaj dodati što manje.

Izreži komad masnog papira veličine rešetke u pećnici. špatulom prebaci smjesu na sredinu papira pa na radnoj površini ravnomjerno razmaži u tijesto debljine oko 2 do 3 milimetra. Za krekere neka premaz bude tanji, a za pogaču deblji.

Izvadi rešetku iz pećnice. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva C. Masni papir sa smjesom nježno, ali brzo prebaci na rešetku (rešetku prisloni uz radnu površinu), Rešetku stavi na srednju visinu i peci (s ventilatorom, ako je moguće) oko 20 min. Trebala bi se početi stvarati korica na gornjem sloju smjese. Prstom pritisni u sredinu - ne smije biti nimalo gnjecavo (ako je u smjesi bilo više vode, pečenje će trajati duže). Ako pečeš krekere, neka smjesa bude sasvim suha.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izvadi iz pećnice pa je preokreni na radnu površinu tako da masni papir bude s gornje strane. Oguli masni papir s vrha smjese pa smjesu vrati izravno na rešetku i vrati u pećnicu tako da se i druga strana ispeče do željene tvrdoće.

Pogača koja ima mal mekšu teksturu, ima više okusa, ali može stajati u hladnjaku samo nekoliko dana. Ako ispečeš krekere (dakle peku se dulje), nakon pečenja izlomi na nepravilne komade i ohladi. Krekeri mogu stajati duže od 10 dana, zimi ih drži na sobnoj temperaturi, a ljeti u hladnjaku.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.