Inspirirana klasičnom i staroškolskom, izuzetno bogatom čokoladnom tortom nalik mousseu koja obično zahtijeva 50 dkg čokolade, pola tuceta jaja i puno maslaca, ova verzija torte ima zdravije sastojke, gorko-slatki okus čokolade i nevjerojatno se topi u ustima.
Najbolje od svega je što je verzija potpuno zdrava, a tajna leži u izvrsnom prirodnom kakau u prahu i kvalitetnoj gorko-slatkoj čokoladi, sa čak 70 % kakaa. Kolač je najbolje jesti kad se potpuno ohladi, puno lakše izlazi iz posude, a čak je i boljeg okusa ako je ohlađen preko noći.
Sastojci
- 20 dkg tamne čokolade, sitno sjeckane (oko 1 1/3 šalice)
- ⅓ šalice kakaa u prahu
- 2 žlice brašna
- 2/3 šalice plus 1/4 šalice šećera
- ⅛ žličice soli
- 1 šalica nemasnog mlijeka
- 2 velika žumanjka, na sobnoj temperaturi
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 velika bjelanjka, na sobnoj temperaturi
- ⅛ žličica tartar kreme ili kalij-bitartar (u receptu kao zamjenu za 1 žličicu Cream of tartar praška možeš upotrijebiti 2 žličice limunovog soka ili octa).
Kandirana kora od naranče (nije obavezno)
- 2-3 naranče
- ½ šalice šećera
- ¼ šalice vode
Priprema:
1. Stavi kalup za tortu u pećnicu, zagrijanu na 175 stupnjeva. Dno obloži papirom za pečenje. Stavi u kuhalo vode da prokuha za šesti korak.
2. U veliku posudu stavi čokoladu i kakao u prahu.
3. Pomiješaj brašno, dvije trećine šalice šećera i sol u malom loncu. Umuti mlijeko tek toliko da se dobije glatka smjesa. Dodaj i sve preostalo mlijeko. Kuhaj na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje drvenom žlicom kako bi spriječila izgaranje, posebno oko bočnih i donjih rubova posude, dok smjesa ne počne vriti. Kuhaj lagano uz neprestano miješanje 2 do 2 ipol minute (smjesa će postati vrlo gusta i tada ćeš primijetiti da se lagano razrjeđuje dok se škrob kuha). Vruću smjesu odmah prelij čokoladom i kakaom. Miješaj dok se čokolada potpuno ne otopi i postane glatka. Tijesto će biti vrlo gusto. Umiješaj žumanjke i vaniliju.
4.Istuci bjelanjke i kremu od tartara u posudi i miješaj električnom miješalicom na srednjoj brzini dok smjesa ne omekša. Postepeno posipaj preostalu jednu četvrtinu šalice šećera, tuci velikom brzinom dok bjelanjci ne postanu čvrsti, ali ne i suhi.
5. Dodaj oko jedne četvrtine bjelanjaka u tijesto od čokolade kako bi ga posvijetlila. Premjesti tijesto u posudu za torte i zagladi vrh.
6. Stavi posudu za tortu u veću tepsiju i postavi na rešetku pećnice. U tepsiju ulij dovoljno kipuće vode da dođe trećinu do polovice bočne strane kalupa za torte. Peci dok se površina kolača lagano ne uzdigne, 20 do 25 minuta. (Torta će i dalje biti prilično gnjecava iznutra).
7. U međuvremenu, za pripremu kandirane narančine kore, koristi gulilicu za povrće i ukloni koricu naranče u komadićima od 2,5 cm. Izreži komade na vrlo tanke trake. Kuhaj u maloj posudi sa kipućom vodom 5 minuta. Ocijedi. Zakuhaj još vode i kuhaj narančinu koru još 5 minuta. Opet ocijedi.
8. Uspi šećer u jednu četvrtinu šalice vode i kuhaj na laganoj vatri u malom loncu, obavezno miješaj dok se šećer ne otopi. Dodaj koricu naranče, poklopi i pusti da krčka 3 minute. Poklopi i hladi preko noći.
9. Premjesti narančinu koru na papirnate ubruse da se ocijedi.
10. Izvadi posudu s tortom iz pećnice i potpuno je ohladi, oko 2 sata. Pokrij plastičnom folijom, zatim stavi u hladnjak preko noći prije posluživanja.
11. Posluživanje: Oštricu tankog noža namoči u šalici vrlo vruće vode dok se ne zagrije. Gurni nož da odlijepiš tortu. Na vrh torte stavi komad papira za pečenje. Stavi tanjur preko papira i iskreni posudu na tanjur. Ukloni posudu i odlijepi papirnu oblogu. Umoči oštar nož u vruću vodu i obriši ga prije rezanja svake kriške. Po želji posluži s ušećerenom narančinom korom. U slast.