Hrana 14. ožujka 2016.

Čajevi s dodatkom limuna su štetniji?

Čaj
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uz vodu, čaj je svakako najpopularniji napitak na svijetu. Osim što postoji jako puno vrsta čajeva te svatko može odabrati najukusniji, čaj umiruje te predstavlja odličnu okrijepu za tijelo, naročito u hladnijim mjesecima. Da je čaj dobar napitak za zdravlje, pokazale su i nedavne studije. Naime, redovito ispijanje čaja može smanjiti rizik od pojave depresije, raka jajnika, Parkinsonove bolesti i demencije. Zbog toga bi ispijanje čaja svakako trebala pretvoriti u jedan od dnevnih rituala

Ipak, nisu sve vrste čajeva jednako zdrave i potrebno je znati razlikovati kvalitetu čaja. Čaj može sadržavati ili apsorbirati toksične spojeve, a sve ovisno o vrsti bilja ili voća pa čak i tlu na kojem je raslo, okolišu, načinu uzgoja, skladištenju i prijevozu. Brojne studije su potvrdile visoke razine toksičnih spojeva u određenim vrstama čajeva.

Uzorci čajeva su sadržavali teške metale, fluroide i pirolizidinske alkaloide

Ukratko ćemo te upoznati sa mogućim opasnostima kako bi se sama zaštitila od štetnih tvari, a ipak nastavila uživati u ispijanju najdražeg čaja.

Teški metali - prema studiji iz 2013. godine objavljenoj u Journal of Toxicology, znanstvenici su testirali 30 čajeve i utvrdili da su svi imali visoki udio olova, koje može uzrokovati probleme sa srcem, bubrezima i reproduktivne probleme. Oko 73 posto čajeva pripremljenih za tri minute ima potencijalno nedozvoljene razine aluminija, dok 20 posto čajeva pripremljenih za 15 minuta doista sadrži nedozvoljene razine aluminija. Novija studija iz prošle godine pokazala je da su čajevi s dodatkom limunske kiseline imali povišenu razinu aluminija, kadmija i olova, odnosno da su unutar vrećice čaja s dodatkom limuna nalazi čak 10 do 70 puta veći udio navedenih metala.

Fluroid - prema istraživanju objavljenom 2013. godine, razina fluorida u čajevima sa prosječnom cijenom je bila tri puta veća od dnevno preporučenih količina te znatno viša nego kod skupljih vrsta čajeva. "Primjećeno je kako čajevi s višom cijenom imaju niže koncentracije fluorida", rekla je koautorica studije Laura Chan,  profesorica na Sveučilištu u Derby u Velikoj Britaniji. Do razlike u količini fluroida vjerojatno dolazi zbog razlike u dijelovima biljke koja se bere i tehnike koje se koriste u sakupljanju. Konzumiranje previše fluorida može oštetiti zube, kosti i zglobove.

Pirolizidinski alkaloidi - studija iz studenog 2015., objavljena u časopisu Food Chemistry analizira čak 44 uzoraka biljnih čajeva namijenjenih bebama, trudnicama i dojiljama.. Otkriveno je kako njih čak 38 (što je 86 posto) bilo pozitivno pri testiranju na pirolizidinski alkaloid, toksin koji može uzrokovati oštećenje jetre. Ovo otkriće je posebno važno za trudnice i dojilje jer navedeni spojevi mogu direktno prijeći u organizam fetusa ili djeteta, koji je zbog svoje niske tjelesne težine puno ranjiviji kada je riječ o djelovanju pirolizidinskih alkaloida.

Par savjeta o izboru i pripremi čaja

  • Vrećicu s čajem drži u vrućoj vodi najviše tri minute te ''izbjegavaj čajeve koji su podrijetlom iz zemalja koje su najviše onečišćene popust Kine, Indije i Šri Lanke'', tvrdi Gerry Schwarfenberg sa Sveučilišta Alberta, Edmonton u Kanadi, jedan od istraživača u studiji iz 2013. o teškim metalima u čajevima. Dodaje kako "čaj iz Kine ima visoke razine olova i aluminija, vjerojatno zbog kontaminiranog tla ugljenom iz elektrana".  Možeš minimalizirati utjecaj teških metala kroz odgovarajući unos esencijalnih minerala i vitamina D.
  • Svakako biraj čaj u rinfuzi umjesto čaja u vrećici te onaj bez dodatka limuna. ''U pravilu je čaj u vrećicama s dodatkom limuna lošije kvalitete nego sušeni listovi čaja u rinfuzi'' tvrdi Magdalena Jeszka-Skowron sa Poznan University of Technology u Poljskoj, koja je jedna od autorica studije o čaju i dodatku limuna. Ujedno napominje "kada dodaš limun u čaj, njegov pH postaje niži i više štetnih metala se izlučuje u čaj."
  • Da bi se smanjila izloženost fluorida pripazi na vrijeme pripreme, a radije koristi nešto skuplje čajne mješavine ako piješ više od četiri šalice čaja dnevno. "Ako netko želi smanjiti unos fluorida, konzumiranje čiste mješavine kao što su Assam, Ceylon, Oolong ili Darjeeling je jedan od načina da se to postigne", navodi Laura Chan. Ujedno napominje kako se čaj ne bi trebao piti na prazan želudac.
  • Nemoj se ograničiti na jednu marku ili vrstu čaja nego radije kombiniraj različite dobavljače i vrste čajeva. Na primjer, nemoj piti samo jednu vrstu čaja od mente, odnosno od istog proizvođača već isprobaj različite vrste čaja od različitih tvrtki. Što se tiče čajeva na biljnoj bazi s povišenim razinama toksina, "najveći problemi su Rooibos čajevi, te u manjoj mjeri čajevi od paprene metvice, kamilice i drugi biljni čajevi poput komorača i njihovih mješavina, Crni čajevi su također bili pozitivni na toksine, a gotovo da i nema pozitivnih uzoraka na toksine kada je riječ o voćnim čajevima. ", tvrdi Till Beuerle s Braunschweig University of Technology.

Saznaj koje čajeve moraš piti ako želiš ravan trbuh!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.