Hrana Analizirali smo 02. svibnja 2017.

Analiziramo: Rižin protein u prahu - da ili ne?

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odabrati protein u prahu danas nije nimalo lak zadatak s obzirom na veliki broj različitih vrsta i proizvođača proteinskih shakeova. Sve su popularniji i proteini biljnog porijekla te se uz soju, grašak i konoplju danas koristi i smeđa riža kao sirovina za proizvodnju proteina.

Klikni za analizu popularnih proteinskih shakeova!

Iako je riža uglavnom sastavljena od ugljikohidrata, ipak sadrži i manji udio proteina koji se može izolirati kako bi se dobio protein u prahu. Riža je prepoznata kao hipoalergena namirnica, odnosno namirnica kod koje je rizik izazivanja alergije kod osjetljivih osoba nizak, a isto tako rižini proteini su lakoprobavljivi, stoga se rižini proteini preporučuju osobama koje imaju osjetljiv želudac i alergije na soju i mliječne proizvode. Međutim, valja naglasiti kako rižini proteini nisu cjeloviti, nedostaju im određene aminokiseline, te je za unos svih esencijalnih aminokiselina potrebno proteine riže kombinirati s proteinima graška ili konoplje.

 

Riza1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Trik koji ti može pomoći da izgubiš dvostruko više kilograma!

Riža je posebno onečišćena arsenom

Osim toga, negativna strana rižinog proteina u prahu jest i činjenica da je riža namirnica koja je često onečišćena arsenom. Naime, glavni izvor anorganskog arsena u prirodi su pesticidi, umjetna gnojiva, industrijski otpad i slično, a arsen onečisti podzemne vode. Riža je posebno onečišćena arsenom jer prirodno apsorbira više arsena u usporedbi s ostalim usjevima te su za njen uzgoj potrebne velike količine vode.

 

Odabir vrste proteina u prahu je individualan i potrebno je isprobati više vrsta i količina proteina da bi se došlo do zaključka koji ti protein najbolje odgovara. Iako imaju svoje mjesto u prehrani, proteini u prahu ne bi trebali biti zamjena za cjelovite raznovrsne i uravnotežene obroke.

6 znakova da jetra ne radi onako kako bi trebala

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.