Savjeti koje nam daju stručnjaci raznih profila, a utemeljeni su na znanstvenim istraživanjima često su kontradiktorni. Jedan takav savjet odnosi se na doručak.
S jedne strane, prehrambena industrija promovirala je doručak kao najvažniji obrok u dana unatoč činjenici da njegovo preskakanje zapravo nema loše posljedice. S druge strane, kvalitetan i dobro izbalansiran doručak popravlja raspoložene jer mozak dobiva hranjive tvari i daje energiju potrebnu za dan. Kako bi se doskočilo ovim suprotstavljenim saznanjima, najbolje je prema Bright Sideu u jutarnjim satima izbjegavati određene namirnice. Evo koje i zašto.
Maslac i tost
Za razliku od onoga što većina misli, doručak ne mora nužno biti nemasni obrok. Trik je pronaći idealnu vrstu masnoće. Maslac sadrži puno vitamina topivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Ali osim zdravih masnoća sadrži i dosta zasićenih koje mogu štetno utjecati na srce i krvne žile te doprinijeti debljanju. To naravno vrijedi, ako ga unosiš u većim količinama.
Umjesto toga: Na tost namažite maslac od kikirikija. Studija Effect of peanut processing on body weight and fasting plasma lipids otkriva da kikiriki i čisti maslac od kikirikija smanjuju osjećaj gladi tijekom dana jer povećavaju proizvodnju peptida YY, hormona koji regulira glad.
Sitne kukuruzne i žitne pahuljice
Žitarice za doručak su klasik, iako praktične i lagane za pripraviti većina ih sadrži puno dodanih šećera koji se lako mogu pretvoriti u masne naslage na trbuhu. Istraživanje Cereal flake size influences calorie intake pokazalo je da su pahuljice manje veličine povezane s većim unosom kalorija jer ljudi serviraju manje žitarica kada su one obujmom veće i obrnuto.
Umjesto toga: Jedite domaću zobenu kašu bez šećera koja sadrži zdravu količinu vlakana i ne sadrži dodane šećere. Ako ujutro unesete manje šećera izbjeći ćete osjećaj gladi i umor oko podneva. Ako se ipak ne želite odreći svojih žitarica ujutro birajte one krupnije.
Palačinke i waffli
Nisu sve palačinke i waffli iste, ovisi od čega su napravljene, ako su od integralnog brašna onda su prihvatljive. Međutim, ako su od bijelog brašna i bogate šećerom to znači da sadrže puno rafiniranih ugljikohidrata zbog kojih ćete već za dva, tri sata biti gladni. Takve palačinke ne sadrže ni dovoljnu količinu vlakana važnih za zdravu probavu.
Umjesto toga: Birajte neke od brojnih recepata za palačinke sa zdravim vrstama brašna i voćem.
Jogurt s malo masnoća
Jogurti i mliječni proizvodi s manjim udjelom masti prilično su čest odabir, ali takvi proizvodi ne sadrži dovoljno proteina i osim toga zbog malog udjela masnoća brzo ćete osjetiti glad. Istraživanja su pokazala da jogurt s većim postotkom masnoća doprinosi gubitku tjelesne mase.
Umjesto toga: Birajte jogurt s većim udjelom masti i bez šećera.
Cijeđeni sok
Prema istraživanju Fruit juice: Just another sugary drink? većina voćnih sokova sadrži jednaku količinu šećera kao i kupovni sok, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak ili konzumaciju uopće. Također, ne sadrže gotovo nikakva vlakna. Još je jedan razlog zašto tekući doručak nije adekvatna zamjena za krutu hranu. Mnogi ljudi, ako ne žvaču osjećaju kao da nisu ništa pojeli pa brzo požele pojesti nešto konkretno.
Umjesto toga: Jedite redovito voće ili napravite smoothie budući da on sadrži vlakna iz voća.
Jabuke, češnjak, kruške, grah i breskve
Jabuke, češnjak, kruške, grah i breskve sadrže sve fermentirajuće oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. To su ugljikohidrati na koje su ljudi osjetljivi jer ih je teže probaviti od drugih, što uzrokuje nadutost. Navedene namirnice ne treba izbjegavati jer sadrže i niz korisnih tvari, ali ih je bolje jesti kasnije u danu kada je probavni sustav aktivniji.
Umjesto toga: Ako ih ipak jedete ujutro, odlučite se za male količine ove hrane u kombinaciji sa zdravom količinom masti i proteina kako biste ih lakše probavili.