Eko Prirodom do zdravlja 09. listopada 2017.

Imate ispucane usne? Evo što to govori o vašem zdravlju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovaj dio lica najčešće zanemarujemo, a jedan je od najosjetljivijih dijelova. Ispucale usne mogu upućivati na zdravstvene probleme, dehidraciju organizma, ali i na neadekvatnu njegu.

Stanje usana govori puno i o našem zdravlju. Ispucane usne javljaju se kod nedostatka nekih vitamina u organizmu, dehidracije tijela ili kronične upale koja je u tijeku. Muči li te problem ispucalih usana vrlo je važno otkriti uzrok na vrijeme jer on upućuje na neke promjene u organizmu.

Što usne govore o tvom zdravlju?

Iznenadna suhoća usana i pucanje u kutovima ukazuje na nedostatak vitamina i minerala u tvom organizmu. Najčešće se radi o nedostatku željeza, cinka, B3 ili B6 vitamina. Važno je održavati raznovrsnu prehranu kako bi svom tijelu osigurala dovoljnu količinu hranjivih tvari. Navedene vitamine i minerale najprije ćeš nadoknaditi obrocima koji sadrže crveno meso, jaja i zeleno povrće. Nemoj zanemariti i vanjske posljedice na usnama koje ćeš najlakše zbrinuti redovitim pilingom. Čišćenje mrtvih stanica s površine usana omogućit će vizualno njihov brži oporavak.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Primijetiš li da usne pored ispucanosti počinju i naticati vrlo je moguće da je to posljedica alergijske reakcije. Razmisli jesi li mijenjala pastu za zube, ruž ili si možda pojela nešto novo. Ne uspiješ li otkriti uzrok, obavezno posjeti liječnika. Razlog za posjet je i ako uz pucanje usana primijetiš pojačano lučenje sline. Ova dva simptoma u kombinaciji najčešće upućuju na neku kroničnu upalu u tijelu.

Razlog zbog kojeg usne mogu biti suhe i ispucale može biti i dehidracija. Ako ne piješ dovoljno količine vode tijekom dana, tvoje usne će to osjetiti. Za razliku od ostalih dijelova lica, usne nemaju lojne žlijezde koje izlučuju esencijalne masti. To je razlog zbog kojeg su one jedan od najosjetljivijih dijelova lica i vrlo lako pucaju. U ovom slučaju ispucane usne ne ukazuju na neki ozbiljan zdravstveni problem, ali nastoj organizmu osigurati dovoljno vode. Stručnjaci ističu kako u organizam moramo unijeti najmanje dvije litre vode dnevno.

Njega za hladnije dane

Osim zdravstvenih razloga, usne pucaju i zbog hladnoće, stoga je potrebna dodatna njega za vrijeme hladnijih dana. Suhi zrak najčešći je razlog ispucalih usana. Vrlo je važno pojačati hidrataciju usana, što zbog suhog zraka u kući uzrokovanog centralnim grijanjem, što zbog niskih temperatura i oštrog vjetra vani. Često se koncentriramo samo na njegu lica, zaboravljajući kako i naše usne trebaju njegu. Od vanjskih štetnih utjecaja najbolje ćemo ih zaštiti nježnim balzamom koji će ih učiniti mekima i hidratiziranima. Apivita u svojoj liniji ima balzame koji su namijenjeni upravo oporavku suhih i ispucalih usana. Svakodnevna njega odgovarajućim balzamom rezultirat će mekim usnama koje će biti otpornije na hladnoću, vjetar ili oštro jesensko sunce.   | Author: Apivita Foto: Apivita

Sitne navike koje štete usnama

Iritaciju usana i njihovo pucanje mogu uzrokovati i sitne navike kojih često nismo ni svjesni. Prelazak jezikom po usnama neće riješiti problem suhoće, već će ih dodatno isušiti. Druga navika koje se isto moraš odreći je grickanje usana čime ih možeš isušiti ili čak napraviti rane na njima. Primijetiš li peckanje i suhoću nakon pranja zubiju, problem je u pasti za zube. Agresivne paste također mogu oštetiti usne, a najčešće su to one na bazi natrijevog lauril sulfata. Osjetiš li suhoću usana nakon nanošenja određenih ruževa za usne, provjeri imaju li u svom sastavu propil galat koji je poznat po tome što sprječava oksidaciju. Drugi sastojak koji može uzrokovati suhe usne je mentol.

Dokazano je i kako alkohol, kava i slatka hrana isušuju usne. Razlog je taj što upravo ove namirnice ubrzavaju potrošnju B2 vitamina koji je, između ostalog, odgovoran i za hidratizaciju usana. Kisela i začinjena hrana ne doprinose dehidraciji usana, ali ako su one već oštećene mogu ih dodatno iritirati.

Započnite s pravilnom njegom i redovitom hidratacijom još danas i nasmijte se s razlogom jer su njegovane i nasmiješene usne najljepši detalj svakog lica.

Možda te zanima... Koristiš li odgovarajuću masku za lice? Evo kako odabrati najbolju za svoju kožu Eko Možda te zanima... Znaš li razliku između matične mliječi i propolisa? Eko Možda te zanima... Razmišljaš o bojenju svoje prirodne kose? Preljevi i prirodne boje su rješenje Eko Možda te zanima... Matična mliječ - njega kože stara tisućama godina Eko Možda te zanima... Saznaj koja ti krema za ruke najbolje odgovara Eko Možda te zanima... 4 problema kose s kojima se svi susreću - i kako ih riješiti! Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.