Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Proljetno čišćenje na vratima... Da ne bi čistila satima, Za rublje tu su Faks i Nila, i Ornel da bi rublje osvježila. Za posuđe Likvi je tu, Da suđe blista kao u snu. Na Arf ne zaboravi Jer on sve
…prikaži još! on sve mrlje odstrani.
A Kalodont za zube prava je stvar,
Ako ti je mrzak zubar :)
Danas kad uzmem kalodont u ruke glavom mi prođu ona slatka sjećanja na djetinjstvo i kalodonta kojeg sam zvao "Marica za sve".Osim neizbježnog pranja zuba s njim na koji su me roditelji svakodnevno tjerali on je služio i za: ublažavanje
…prikaži još! opeklina,za isušivanje prištića koji je jednostavno "trebao nestati" prije kina,i ono najbitnije jednom u dva tjedna-laštenje srebrnine.Ne mogu da se ne nasmijem i danas kad mi dođe da djetetu na opeklinu stavim malo kalodonta ili ga supruzi donesem kada lašti srebrninu.I bio on ili ne bio "Marica za sve" uz mene je od mojih prvih vlastitih zuba pa tako i sad za ove umjetne ili kako moja supruga kaže "socijalne"!
Teško je izdvojiti samo jedan, jer je svaki za mene jako vrijedan. Ali me sjećanje najviše za Likvi veže. Jer prazna bočica od njega je bila moja igračka. Brat i ja bi od praznih boca imali "velike pištolje" , napunili
…prikaži još! bi vodom i igrali se prskajući iz njega. Pravili bi razne crteže po stazama s Likvi bocom punom vode. (iako ih je sunce brzo osušilo) , nama je bilo to zabavno. Zato mi je Likvi nekako najviše urezan u sjećanje. to su bile vesele 80-te. Kad smo si sami stvarali igračke od praznih posuda.
kao i vecini nas u djetinjstvo me omiljeni faks vrati, na dane pune smijeha,bez briga, gdje je zivot djecja igra. moja baka koje vise nema bila je ejdna prekrasna zana,od malih nogu s njom sam prala ves, ucila me da
…prikaži još! ju zivotu bitna ljubav i sreca,a ne samo kes. uvijek je faksu vjerna bila, govorila je da je saponija nasa dobra vila. nevjerojatno koliko me taj miris praska i danas na divne uspomene sjeca,uvijek se sjetim bake, prijatelja ,sela i obuzme me neka posebna sreca. svatko tko je jednom saponijine proizvode koristio i zavolio,reci ce vam ;Ma tko bi im odolio..to je prepoznala i nasa zdrava krava,nasa prijateljica prava;))
Faks i ja,onda i sad... Kupujem faks u malom seoskom dućanu , dobivam lizalicu od tete prodavačice koja pozdravlja baku,hodam pjevušeći puteljkom do bakine kuće... . /Uzimam faks u trgovačkom centru,sjedam u a Baka me dočekuje,u veliki lonac dodaje faks
…prikaži još!aks i stavlja ga na peć gdje će se rublje iskuhati.Cijela kuhinja miriši po prašku a iz lonca lagano izlaze mjehurići dok baka i ja ručamo u miru./ Stavljam rublje u perilicu ,dodajem faks i taj tren cijela kupaonica zamiriši po mom omiljenom prašku.Dok perilica obavlja svoje procese ja jurim po doma ne znajući čega da se prije primim.
Baka i ja stavljamo rublje u dvorište na duge konopce ,ja se sakrivam iza snježnobijelih plahti a ona me traži.Umatam se sva u plahtu dok mi se ona veselo smije. / Vadim rublje,stavljam ga u sušilicu i već slijedeću turu na pranje .Ni ne stižem se diviti bjelini koja isijava iz njega,mirisu i mekoći.
Sada nema više seoskog dućana, peći,lonca za rublje,bake.Ostao je samo faks. Svaki mi put probudi sjećanja na jednu balavu djevojčicu i njeno djetinjstvo.Zato mu i ostajem vjerna!
Mama mi je radila u jednoj od prodavaonica Saponije u Dubrovniku, i svaki put kada bi mi dopustila da dio vremena provedem sa njom u dućanu nastupilo bi opće oduševljenje,jedva bih dočekala istražiti sve te šarene i mirisne stvarčice među
…prikaži još! policama a od svega su mi najdraži bili Lahor sapunčići,šareni a tako mirisni.Kada bih nakon nekih sat vremena ipak morala otići kući obavezno je uslijedilo neizostavno pitanje: Mama molim te mogu li ponijeti još samo ovaj sapunčić? I tako svaki put,doma sam imala pravu kolekciju Lahor sapunčića kojima sam rado prala svoje uprljane ručice! I dan danas u mojoj kupaonici možete vidjeti po jedan primjerak ovog mirišljavog sapun od kojeg čitava kupaonica poprimi svjež miris!
Sad kad se sjetim svojeg djetinjstva i svoje majke, Ah samo sa Faksom je ona našu odjeću prala, Poludila bi kad bi tata kupio drugi prašak, Ona je uvijek samo Faks hvalila i volila Nakon nje ja sam tu ljubav
…prikaži još!ubav naslijedila
I kad budem imala svoju obitelj
Ja ću Faks slijediti.
A nikad mu zbogom neću reći :)
Na djetinjstvo me definitivno najviše podsjeća Fax helizim prašak za robu. Još se uvijek sjećam kad bi mama s Faxa rezala barkodove i igrala Saponia nagradne igre, još čujem tetu s televizije kako reklamira Fax helizim... Kod nas se nije
…prikaži još! govorilo "trebamo kupiti prašak za robu" već se odmah znalo: "trebamo kupiti Fax helizim". Danas svi koriste tekuće deterdžente, ali moja je mama i dalje ostala vjerna svom prašku. Svaki put kad dođem kući, u kupaonici vidim onu staru Faks plastičnu kutiju punu praška i znam da će mi roba do povratka na fakultet divno mirisati na djetinjstvo :D
Miris bilih lancuna po borovim šumama(zahvaljujući dobrom starom Ornelu) vraća me u neka davna vrimena... Ležin miran zamotan u lancun, a mama i nona ljuljaju me dok ne zaspim...Lancun bi mirisa po suncu i veselju a ja miran i spokojan
…prikaži još!n utonija bi u san...Danas 60-ak godina posli ljuljan svog unuka, a lancuni jednako mirišu... zahvaljujući Saponiji i Ornelu opet osjećam da su majka i nona tu kraja mene iako odavno nisu među nama...Sjećanje polako blijedi ali mirisi zauvik ostaju.......
Lahor, Bijeli, zeleni ili plavi, Na mome licu uvijek osmijeh mami. Kroz djetinjstvo pa sve do sada, On je sa mnom bilo kada. Ostao je isti, mijenjao se nije, Kada ga na policama ugledam srce mi se smije. Sada samo
…prikaži još!da samo više mirisa i boja,
Ali još uvijek je najdraža uspomena moja.
Sjećam se mirisa Arfa za veš.Baka je njime prala na bunaru u betonskom koritu.Osjećala sam se strašno važna i velika u ponedeljak u školi jer su moje stare traperice mirisale kao,kao. . .neznam,jednostavno Arf.Savršeno.
Gotovo svake zimske školske praznike provodili bi, brat i ja na selu, kod bake. Nije bilo grijanja, osim u kuhinji gdje je uvijek kurila peć na drva, međutim u sobama je bila prava ledara. Sjećam se tog dječjeg skičanja i
…prikaži još! cike kad god bi išli spavati u hladne, prostrane sobe, stavljanja gumenog, al toplog termofora pod debele perine koje su, i dan-danas, osjećam taj miris, odisale svježinom i mekoćom Faksa...
Moja baka je i sada u svojim jesenjim godinama života i dalje vjerna isključivo samo jednom prašku - Faks Helizimu čiji je miris ostao utkan u sjećanje mog djetinjstva!
Kad premotam film u dane moga djetinjstva, prvo mi na pamet pada moja majka koja je tada bila čistunac do kostiju. Sve je moralo biti čisto, blistati, mirisati, nigdje nikakva packa ni mrlja. Uvijek je redovno prala sve sa faksom..da
…prikaži još! sve..odjeću, obuću, zavjese, stoljnjake, posteljinu i na vrhuncu staze i tepihe. Nažalost granice nikad nije imala, pa bi redovno u naselju povadila sve tepihe van, i onda neštedeći Faks po pune čaše bacala na tepih. Onda bi slijedilo ribanje četkama, pa ispiranje..i dok su se susjede smijale jer je to za njih bilo bespotrebno bacanje praška za veš ja sam odrastala u domu koji je mirisao svježe i čisto, Saponijski. Danas sam ista moja mama :)
Najvise me na djetinjstvo podsjeca proizvod Faks..Uvijek kada bi bila kod bake na praznicima, uz ono malo stvari sta bi imala u kupaoni Faks bi mi uvijek zapeo za oko.Bilo mi je zanimljivo nekada gledati baku kako odijecu pere rucno,
…prikaži još! uvijek sam se gurala da joj pomognem pa se zato dobro sjecam kako se miris Faksa sirio, jer je roba jako mirisala.Zbog toga proizvoda pas koji je baka udomila je dobio ime koje sam mu ja dala jer mi nije nista padalo na pamet, vani sam ugledala Faks i odma sam rekla da ce se pas zvati Faksy.Tako da me jako ljepe uspomene vezu za Saponijine proizvode jer je baka koristila i Arf itd..Tako se tradicija nastavila pa se svi ti proizvodi koriste sada i u mojoj kuci.Jest da ja sada neperem rucno ali miris odijece je i dalje onaj stari, mirisan i osvjezavajuc:).Sada u danasnje vrijeme uz Faks Likvi i Kaladont su moji omiljeni proizvodi :)
Odabrani dobitnici Saponia paketa!
Komentari 108
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.