Fitness 30. srpnja 2021.

Žene koje svojim potezima mijenjaju Olimpijske igre

Foto: Instagram Simone Biles Simone Biles je nakon prvog nastupa odlučila napustiti natjecanje zbog narušenog mentalnog zdravlja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovogodišnje Olimpijske igre prve su u povijesti u kojima je broj žena gotovo jednak broju muškaraca. Osim što ih je više, žene su postale i glasnije te se njihov glas u borbi protiv seksizma, ali i nametnutih očekivanja sve više čuje

Olimpijske igre u Japanu ostat će zapamćene kao jedne od najposebnijih do sada. Iako su tek otvorene 23. srpnja, već ih je obilježio cijeli niz događaja, kako sportskih tako i onih izvan terena. Za početak, na ovogodišnjim Olimpijskim igrama žene čine čak 49 % natjecatelja što je rekordan broj u posljednjih 125 godina. Također svih 206 zemalja ima barem jednu ženu i jednog muškarca u timu što ove igre čini prvima u kojima je rodni balans postignut. 

Ovo je velika stvar zato što se radi o jednom od najprestižnijih natjecanja koje postavlja standarde u sportu, ali i motivira nove naraštaje sportaša da ostvare svoj san baš kao i njihovi uzori. Također prelazi granice rase i vjere, a uči i mlade o važnosti timskog rada i razvijanju borbenog duha dok istovremeno potiče čak i one koji se ne bave profesionalno sportom da u svoj život dodaju malo više kretanje i aktivnosti. 

Gimnastičarka koja je razbila tradiciju

Ono što će svakako obilježiti ovogodišnje Igre je povlačenje američke gimnastičarke Simone Biles iz finala natjecanja. Iako je jedna od najboljih gimnastičarki njezinog tima, Simone je nakon prvog nastupa odlučila napustiti natjecanje zbog narušenog mentalnog zdravlja i tako prekinula dugogodišnju tradiciju stoicizma u sportu. 

Mentalno zdravlje polako prestaje biti tabu tema, a tomu pridonose i osobe poput Simone Biles. Gimnastičarka je izjavila kako od samog početka natjecanja njezino mentalno zdravlje nije bilo dobro i da unatoč odličnoj fizičkoj spremi ne želi ostati na Olimpijskim igrama jer će time samo još više narušiti sebe i svoje zdravlje. Rekla je kako ima puno povjerenja u svoj tim i da ne sumnja da će odraditi odlične rezultate i bez nje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simone Biles (@simonebiles)

Biles nije prva osoba koja je odustala od velikih natjecanja, ali je među prvima koji su to napravili kako bi sačuvali svoje mentalno zdravlje. Dobrotvorna udruga Rethink Mental Illness poručila je da svatko od nas treba mentalno zdravlje staviti na prvo mjesto, čak i ako smo najbolji sportaši na svijetu. Gimnastičarkin potez mnogi su shvatili kao znak slabosti jer se na sportaše i danas stavlja iznimno velik pritisak i osjećaj krivnje, ako ne opravdaju očekivanja, no upravo je ona prikaz kako izgleda kompletno snažna osoba. Tjelesno i mentalno zdravlje ne treba odvajati, oni su povezani u potpunosti i kada je jedno narušeno, narušit će i drugo

Naše zdravlje važnije je od svega pa čak i karijere. Kada vidimo tako uspješnu sportašicu koja sebe i svoje zdravlje stavlja ispred karijere i očekivanja koja su joj nametnuta ne možemo se ne diviti, ali i zapitati činimo li dosta za sebe. Kada bi se svi zauzeli za svoje mentalno zdravlje, bilo bi nam lakše u tome pomoći i drugima jer samo snažna osoba može pomoći onima u nevolji. "Moram se fokusirati na svoje zdravlje, na svijetu ipak postoji puno više stvari od gimnastike", ovim se riječima Biles oprostila od natjecanja, a upravo se tih riječi pokušaj prisjetiti u trenutcima kada te posao ili druge obaveze dovedu do granica

Možda te zanima... 46-godišnja gimnastičarka se nakon osam Olimpijskih igara oprostila od karijere Fitness

Jednakost spolova je samo na papiru

Brojni sportovi i danas imaju strogo određena pravila kada su u pitanju uniforme sportaša, a takva pravila uglavnom ograničavaju žene. Dok muškarci obično nose nešto širu i dužu odjeću, ženske uniforme su uglavnom bikiniji ili bodiji. Prisjetimo se samo slučaja nekoliko dana prije Igara u kojem je cijela ženska norveška reprezentacija rukometa na pijesku kažnjena novčanom kaznom zato što su umjesto minijaturnog bikinija odlučile nositi kratke hlačice. Ovaj potez razljutio je ljude diljem svijeta, a čak se i slavna pjevačica Pink ponudila da otplati kaznu. 

Razni sportovi zahtijevaju i razne uniforme, no svaki sportaš i sportašica u njima bi se trebali osjećati udobno kako bi mogli postići najbolje rezultate. Savršen primjer je uniforma za umjetničko klizanje koja treba biti nakićena i posebno dizajnirana jer se radi o sportu koji se ocjenjuje na temelju ukupnog dojma i usklađenosti pokreta sportaša. S druge strane, nema potrebe da žene odbojku ili rukomet na pijesku igraju u bikiniju te da njihovo tijelo bude ogoljeno više nego što bi one to željele.

Pretjerano naglašavanje ženske seksualnosti u sportovima nije ništa novo no vremena su se promijenila pa se tako sve više žena odlučuje stvari uzeti u svoje ruke. Godinama su žene u gimnastici nosile bodije za vrijeme nastupa no na ovim Olimpijskim igrama njemački tim gimnastičarki nosio je odijelo koje prekriva cijelo tijelo, uključujući i noge. Tim je izjavio da su se na ovaj potez odlučile kako bi se borile protiv prekomjernog seksualiziranja ženskog tijela u svijetu sporta

Nadamo se kako će ovi timovi svojim potezima postaviti nove standarde u svijetu sporta te da će jednakost spolova postati prava jednakost, a ne samo riječi na papiru. Svakako se moramo složiti da je revolucija sporta započela, a promijene ćemo geldati još mnogo godina koje dolaze. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.