Fitness 29. srpnja 2021.

46-godišnja gimnastičarka se nakon osam Olimpijskih igara oprostila od karijere

Foto: Twitter FIG Oksana Chusovitina se u suzama oprostila od publike na njezinim osmim po redu Olimpijskim igrama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su olimpijci prosječno u 20-ima, 46-godišnja gimnastičarka Oksana Chusovitina pokazala je kako trud i motivacija ne odlaze s godinama. Uzbekistanka je nastupila na čak osam Olimpijskih igara, a u Japanu se u suzama nakon 30 godina oprostila od karijere gimnastičarke

Kada je vidjela rezultat nakon doskoka, Oksana Chusovitina sa suzama u očima se oprostila od publike na Olimpijskim igrama. Uzrok suzama nije bio loš rezultat nego činjenica da se nakon gotovo 30 godina Oksana povlači s olimpijske scene. Publika je Oksanu ispratila gromoglasnim pljeskom, a brzo su joj u zagrljaj došle i duplo mlađe kolegice. 

Oksana je prvi put nastupila na Olimpijskim igrama još 1992. godine kada je na premijernom nastupu u Barceloni osvojila zlatnu medalju. Od tada se Chusovitina natjecala na svim narednim Olimpijskim igrama što znači da su joj Igre u Japanu bile osme po redu. Činjenica da s 46 godina i dalje ima fizičku spremu i snagu da se kvalificira na Olimpijske igre je sama po sebi fascinantna kada uzmemo u obzir da su sportaši koji se natječu na prestižnom natjecanju uglavnom u 20-ima. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Oksana je u gotovo 30 godina karijere nastupila na čak osam Olimpijskih igara


Na Olimpijskim igrama nakon raspada Sovjetskog Saveza najprije je predstavljala Zajednicu Nezavisnih Država, a 2008. je nastupila za Njemačku i osvojila srebro. Na ovogodišnjim Igrama napokon je predstavljala svoj rodni Uzbekistan, a nosila je i zastavu na ceremoniji otvaranja.

Ono što Oksanu čini legendarnom nije samo 11 medalja osvojenih na svjetskim natjecanjima nego njezina motivacija. Gimnastičarka je karijeru nastavila i nakon vrhunca zato što je 2002. njezi sin Alisher obolio od leukemije te je tako financirala njegovo liječenje. I danas joj sin predstavlja najveće veselje pa je rekla kako jedva čeka nakon Japana otići u Italiju kako bi provela više vremena sa sinom koji tamo studira. 

Koliko je Oksana utjecala na zajednicu gimnastičara i gimnastičarki govori i činjenica kako je uzor brojnim sportašicama koje se u vrijeme kada je Chusovitina osvojila zlato nisu još niti rodile. Neke od njih oprostile su se od svog uzora na društvenim mrežama. Alexandra Raisman je na svom Twitter profilu napisala kako će Oksana zauvijek biti ikona gimnastike. Sve hvale dodala je i španjolska gimnastičarka Marina Gonzalez koja se divi Oksani na rušenju stereotipa. 

Priča Oksane Chusovitine zauvijek će ući u povijest, a ona će ostati motivacija budućim naraštajima. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.