Fitness 09. lipnja 2010.

Yoga za početnike

Joga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već nakon mjesec dana vježbanja yoge osjetit ćeš pozitivne promjene na svom tijelu. Mali vodič i praktične upute za sve yogije početnike donosi Snježana Nina Vukas, instruktorica yoge, osnivačica i voditeljica Sangha Yoga Studija

Za početi vježbati yogu nije potrebno nikakvo predznanje, fizička pripravnost ili slično, jedino što je potrebno je dobra volja. Vrlo često čekamo prijateljicu, prijatelja, dečka, curu da krenu s nama, no to zapravo nije važno jer osim zajedničkog dolaska i odlaska na sat na samom satu nema komunikacije pa umjesto da još mjesecima čekaš nekoga da se odluči kreni sama, ionako ćeš vrlo brzo upoznati druge ljude u tvojoj grupi.

Izaberi certificiranog učitelja yoge

Vrlo je važno odabrati dobar yoga studio ili centar s kvalitetnim učiteljima jer je ova disciplina (dinamične joge) još vrlo mlada kod nas pa na mnogim mjestima rade priučeni instruktori često bez valjanog certifikata. S obzirom da po hrvatskom zakonu yoga nije sport što znači da yoga instruktor ne treba imati diplomu trenera (što automatski znači da možda ne zna puno o tijelu, anatomiji itd.) pa je od velike važnosti izabrati certificiranog i iskusnog učitelja da bi potpuno uživali u svim prednostima ove discipline i izbjegli bilo kakve ozljede. Ako već imaš neku ozljedu obavezno o tome obavijesti svojeg učitelja koji će ti tada dati modifikacije i uputiti te što izbjegavati.

Najbolje je pohađati početničke satove gdje je tempo malo sporiji, te će ti biti objašnjeno kako disati, na što obraćati pozornost itd. Nemoj odustati nakon prvog ili drugog sata misleći da imaš dvije lijeve i da sve krivo radiš. S obzirom na vrlo neobične pozicije u koje postavljamo vlastito tijelo yoga je novi izazov za naš motorički sustav pa si daj malo vremena.

To je isto kao kada si učio voziti bicikl ili kada si učio plivati. Na početku je bilo neobično, no brzo si naučio. Naše tijelo pamti pa već nakon trećeg ili četvrtog sata yoge mnoge pozicije koje su bile neobične postaju normalne i ugodne.

Koliko često vježbati?

Dva ili tri puta tjedno dovoljno je da već nakon mjesec dana počneš osjećati promjene na sebi. Ali, ako imaš vremena, yogu možeš vježbati i šest puta tjedno.

Vježbanjem yoga pozicija ili asana povećat ćeš snagu i fleksibilnost tijela, ojačati zglobove, pospješiti cirkulaciju, rad probavnog trakta, kardiovaskularnog i živčanog sistema te centra za ravnotežu. Uz to, redovito vježbanje joge povećava energiju i vitalnost te snaži imunitet. Yoga asane i pranayama (vježbe disanja) uklanjaju toksine nakupljene u tijelu efektivnije od bilo koje druge fizičke aktivnosti.

Više info na: www.sanghayoga.hr

Vodič za yogije

Kako bi vježbanje bilo što ugodnije i učinkovitije dobro je slijediti ove osnovne upute:

 1. Budi Yogi, dođi na vrijeme
  Dođi na vrijeme ili malo ranije. Kašnjenjem na sat zasmetat ćeš ostalim vježbačima i svojem osjećaju mira. Ukoliko se ipak dogodi da zakasniš, tiho uđi u sobu, smjesti svoju prostirku i kreni s vježbanjem.
 2. Poštuj tišinu
  Isključi svoj mobilni telefon - ostavi posao i društvene obaveze izvan studija i uživaj u miru i vremenu koje posvećuješ samo sebi.
 3. Nosi udobnu i prirodnu odjeću
  Čista, pamučna odjeća pomoći će da se osjetiš ugodno za vrijeme vježbanja. Preporučamo ti da vježbaš bosih nogu, zbog veće stabilnosti i čvršćeg oslonca. Ukoliko se znojiš, ponesi svoj ručnik.
 4. Vježbaj s praznim trbuhom
  Preporučujemo ti da ne jedeš barem dva sata prije vježbanja. Ukoliko te ipak uhvati glad, sat vremena prije sata pojedi komad svježeg voća. Ukoliko u toku vježbanja ožedniš, možeš popiti malo vode, no nije preporučeno stalno pijuckanje – za vrijeme yoge tijelo se ugrijava i čisti od nakupljenih toksina, a često unošenje vode za vrijeme sata hladi tijelo i zaustavlja taj prirodni proces. Nakon sata pij puno vode kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina.
 5. Dođi čist na sat
  Tvoja osobna čistoća znak je poštovanja i prema samome sebi i prema drugima. Preporuka: ne stavljaj parfeme prije vježbanja – mogli bi ti zasmetati u toku vježbi disanja ili izazvati alergiju u dodiru sa znojem.
 6. Nabavi vlastitu prostirku
  Osim što je vlastita prostirka odlična investicija u samostalno vježbanje, ona je i 'sveto mjesto' na kojem gradiš svoju yogu!
 7. Budi nježan prema sebi
  Nemoj pretjerati. Poštuj svoje tijelo i zaustavi se kada je to potrebno. U yogi se ne traži 'savršenstvo', nego samo biti ovdje i sada. Obavijesti instruktora prije sata o eventualnim ozljedama, bolestima koje bi mogle kompromitirati vježbanje ili o trudnoći – dobit ćeš individualne upute. Ako se osjećaš umorno ili iscrpljeno, preskoči pozicije koje su ti preteške, ili pokušaj s lakšom verzijom.
 8. Promatraj sebe, a ne druge
  U yogi nema kompeticije. To nije sportski trening, nego meditacija u pokretu: istina je da snaži tijelo i čini ga zdravijim i fleksibilnijim, ali cilj yoge je miran um, otvoreno srce i viša svjesnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.