Fitness 24. ožujka 2017.

Vrtoglavica za vrijeme tjelovježbe - što poduzeti?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno ti se bar jednom dogodilo da si za vrijeme treninga osjetila slabost i vrtoglavicu. Postoje 3 osnovna razloga zbog kojih se ovo događa, a isto tako i načini da si pomogneš i spriječiš ovu neugodnu pojavu.

Fiziologinja, dr. sc. Kristin J. Speaker navodi 3 moguća uzroka vrtoglavice za vrijeme tjelovježbe:

  • pad razine šećera u krvi
  • pad krvnog tlaka
  • promjena pH krvi - intenzivna tjelovježba može pojačati kiselost krvi zbog mliječne kiseline koju mišići proizvode kada su aktivni.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Fitness greške koje stoje na putu između tebe i savršene stražnjice

Što poduzeti?

Kako bi izbjegla pad šećera u krvi za vrijeme vježbanja, pokušaj ne jesti 3 sata prije treninga"Ako nisi postila posljednjih 24 sata ili trčala maraton, u tvojoj jetri se nalazi dovoljna zaliha glikogena da bi izdržala tjelovježbu", objašnjava Speaker za womenshealthmag.com.

Trbušnjaci plus čučnjevi za super trbuh

Kada jedeš, aktivira se hormon inzulin koji potiče stanice da uzimaju šećer iz krvi. Kada tomu dodaš tjelovježbu, koja stanice čini još osjetljivijima na inzulin, jasno ti je kako dolazi do pada razine šećera u krvi.

Kod reguliranja krvnog tlaka, najvažniji je dovoljan unos tekućine. Isto tako, važno je da se prije tjelovježbe pravilno zagrijavaš, a nakon tjelovježbe dopustiš sebi nekoliko minuta odmora da "dođeš sebi".

Posljednji uzrok - promjena pH krvi, nestaje s vremenom, kada se tvoje tijelo navikne na intenzivne treninge.

Šećer ili sol - što ti više šteti?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.