Fitness 21. srpnja 2016.

Vježbe za ublažavanje simptoma menopauze

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Duboko disanje (iz trbuha) može smanjiti učestalost valunga, tipičnog simptoma menopauze za 50 posto, tvrde američki znanstvenici. Tijekom vježbanja nosi laganu odjeću od pamuka kako bi spriječila pretjerano zagrijavanje tijela.

Joga - tri puta tjedno

Znanstvenici vjeruju da tehnika disanja, koja se primjenjuje u vježbama joge, može smanjiti produkciju hormona stresa, a posljedično i normalizirati termoregulaciju organizma. U još jednoj studiji utvrđeno je da sedam treninga u trajanju od 90 minuta  tijekom tjedna znatno reducira pojavu valunga. Budući da gotovo nitko nema toliko vremena, a ni volje za vježbanje, stručnjaci preporučuju tri treninga joge tjedno, i to onih vrsta joge gdje se najviše pažnje pridaje disanju

Vježbe snage - dva puta tjedno

Ispitivanja su pokazala da su vježbe snage posebno korisne za žene u menopauzi. Dobra fizička kondicija, koja poboljšava opće stanje organizma, najvjerojatnije osigurava da prateće pojave menopauze budu manje izražene i primjetne. Vježbe jačanja odlične su i zbog učinka rada metabolizma (koji se s vremenom usporava), jer pad razine estrogena obično znači i lako povećanje tjelesne mase. Započni treninge lakšim vježbama i postupno povećavaj njihov broj i intenzitet.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.