Fitness 1932 prikaza 18. svibnja 2010.

Vježbe za bolje seksualno zdravlje

Snjezana1.
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U posljednje vrijeme primjećuješ promjene u spolnom odnosu? Donosimo ti vježbe koje će ti pomoći da ojačaš zdjelične i trbušne mišiće, lakše kontroliraš pokrete i time povećaš zadovoljstvo tijekom spolnog odnosa s partnerom

Dio trudnica, kao i žena nakon porođaja primjećuju promjene u spolnom životu uzrokovane fizičkim, hormonskim i emocionalnim promjenama u trudnoći. Slabija kvaliteta spolnog života može imati posljedice na kvalitetu odnosa s partnerom, a potencijalne probleme moguće je izbjeći.

Tajna veza vježbanja i seksa

Postoji li tajna veza između redovitog vježbanja i seksualnog zadovoljstva, te možemo li vježbama pojačati libido, upitali smo fizioterapeuticu Snježanu Vojvodić Schuster, autoricu knjiga ''Vježbe za trudnice'' i ''Vježbe poslije poroda'' i suradnicu Makronove, te voditeljicu programa rekreacije za trudnice i pripreme trudnica za porođaj.

'Jačanjem mišića cijelog tijela, posebice trbušnog i zdjeličnog područja uz podizanje kardiovaskularne kondicije pozitvno utječe na seksualno zdravlje žena. Izvođenjem vježbi u većem broju ponavljanja s lakoćom ili s većim opterećenjima daje osjećaj sigurnosti i zdravlja te snagu koju svaka žena kada osjeti u svojem tijelu može iskoristiti kako bi bila zadovoljna u aktivnostima dnevnog života pa tako i u spolnom odnosu'.

'Neredovito vježbanje ili neaktivnost općenito povećava razinu stresa i teže podnošenje svakodnevnih obaveza, stoga je vježbanje presudno u poticanju zdravlja. Redovna spolna aktivnost, tj. ona koja zadovoljava oba partnera zapravo je vježba', objasnila je Snježana koja je dugogodišnjim radom u Klinici za ginekologiju i porodništvo OB Sveti Duh stekla neprocjenjivo iskustvo u radu s ženama i njihovim problemima.

Više o knjizi ''Vježbe nakon poroda'' pročitaj u našoj čitaonici...

Ženski libido

Svaka vježba koja ima stručno proveden program doprinosi poboljšanju fizičkog statusa žene koji ona može iskoristiti i u seksualnom životu. Kod osoba koje imaju rijetke spolne odnose i pri tome ne vježbaju u organiziranom programu smanjuje se opća kondicija, prema nekim istraživanjima može se povećati i broj   vaginalnih infekcija, a kod žena koje ulaze u menopauzu može se dodatno poremetiti libido i povećati opuštanje mišića zdjeličnog dna.

'Često se žene tada žale na pomanjkanje spolne želje, osjećaja da nisu poželjne partnerima ili zbog povećanja tjelesne težine nisu zadovoljne svojim izgledom. Kada se isključe zdravstveni razlozi, svaka žena trebala bi razmisliti o motivu za spolni odnos i nipošto ga izbjegavati već ga razumski povezati kao korist za njezino zdavlje. Već nakon mjesec dana redovitijih spolnih odnosa žena će osjetiti promjene na svome tijelu, bolju kontrolu u mišićima zdjelice i zdjeličnog dna kao i bolju hormonalnu podršku zbog koje će i sama imati veću potrebu za odnosom nego prije'.

'Vježbama se može pojačati libido jer se žene osjećaju samouvjerenije kada preko svojih mišića zdjeličnog dna mogu precinije i dominantnije kontrolirati spolni odnos što će dodatno zadovoljiti i partnera. Osjećaj zadovoljstva i zdrave spolne hormonalne ravnoteže koja se uspostavlja i redovitim spolnim odnosima, biti će osigurana', uvjerava Snježana.

Misliš da je seks samo zabava? Pročitaj naša pravila usputnog seksa...

Vježbom do orgazma?

Mogu li žene redovitim vježbanjem postići orgazme tijekom odnosa, upitali smo Snježanu.

'Kod većine žena se redovitim vježbanjem, posebice jačanjem i istezanjem mišića zdjeličnog dna, omogućava bolja prokrvljenost, a time i lakše postizanje orgazma, iako to nije jedini uvjet'.

Ženski libido ovisi i o hormonima. Saznaj sve o ženskom orgazmu...

'Postizanje orgazma ovisiti će i o psihičkoj želji žene, odmorenosti, povezanosti i želje za partnerom, redovitošću spolnih odnosa, spremnosti da se prepusti spolnim nagonima, a time i prihvaćanju tehnike partnera tijekom spolnog odnosa', kaže Snježana.

Snježana preporučuje vježbe koje:

 • jačaju trbušne mišiće
 • aktiviraju mišiće zdjelice i zdjeličnog dna
 • jačaju kontrolu mokrenja i stolice
 • produžuju trajanje kontrakcija
 • poboljšavaju kontrolu pokreta u seksualnom odnosu
 • nakon poroda carskim rezom vježbe kojima se ponovno aktiviraju trbušni mišići
 • poboljšavaju cirkulaciju u donjem dijelu tijela što je nužno za pojačanje libida
 • povećavaju pokretljivost u donjem dijelu tijela
 • omogućuju veće zadovoljstvo i izostanak nelagode ili boli u spolnom odnosu

Rekviziti za vježbanje

Vježbe za unaprijeđenje fizičkog statusa, a time i kvalitetnijeg spolnog odnosa možeš raditi i kod kuće, a od rekvizita su ti potrebni:

 • elastične gume
 • zračne lopte
 • elastične trake
 • zračni jastuci
 • gradski ili sobni bicikl

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.