Fitness 28. rujna 2023.

Vježbe snage pomlađuju kožu više od aerobnih, pokazalo je istraživanje

dizanje utega
Foto: Unsplash Dizanje utega pomlađuje kožu, rezultati su nove studije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prethodna istraživanja već su pokazala da aerobna tjelovježba može pomoći u poboljšanju kože, ali dizanje utega može pružiti dodatne prednosti. Kako bi potencijalno iskoristili prednosti, stručnjaci kažu da bi ljudi trebali dodati i trening otpora i rad na kardiovaskularnom sustavu u svoj program vježbanja.

Osim što je dizanje utega dobro za oblikovanje tijela, ono poboljšava zdravlje kostiju pa čak i kognitivne funkcije, a novo istraživanje pokazalo je da može poboljšati i izgled kože.  Studija, nedavno objavljena u časopisu Scientific Reports, pokazala je da trening otpora (koji se naziva i trening snage) može poboljšati zdravlje kože čak i više od aerobne vježbe kao što je plivanje ili trčanje.

Prethodna istraživanja već su pokazala da aerobna tjelovježba može poboljšati dermis, sloj kože ispod vanjske epiderme. Za novo istraživanje, glavni autor studije dr. Satoshi Fujita, znanstvenik koji se bavi vježbanjem na Sveučilištu Ritsumeikan u Kyotu u Japanu, htio je ispitati bi li trening otpora imao isti učinak.

Kako tjelovježba utječe na kožu?

U istraživanju je sudjelovalo 56 žena u srednjim godinama koje vode sjedilački način života. Polovica njih je tijekom istraživanja vozila bicikl 30 minuta dva puta tjedno tijekom 16 tjedana, a ostale su jednako dugo dizale utege. Znanstvenici su analizirali stanice kože sudionika u laboratoriju prije studije i nakon što je završila. Otkrili su da su obje vježbe povećale elastičnost kože, odnosno njezinu sposobnost da se vrati u formu nakon istezanja. I biciklizam i dizanje utega također su pojačali ekspresiju gena za proizvodnju kolagena. Osim toga, vježbe su povećale i izvanstanični matriks dermisa, mrežu kolagena i elastičnih vlakana koja propada zbog starenja i drugih čimbenika kao što je izlaganje suncu piše Health

vježbanje utezi Možda te zanima... 5 prednosti treninga snage s lakšim utezima Fitness

No, istraživači su pronašli jednu ključnu razliku između dviju skupina: žene koje su dizale utege imale su čvršći dermalni sloj kože, dok one koje su vozile bicikl nisu. Fujita objašnjava da je posljedica manje opuštena koža s manje pigmentiranih mrlja te sveukupno izgleda mladolikije. "Naši rezultati sugeriraju da vježbe otpora imaju pozitivniji učinak na kožu od aerobnih vježbi", kaže Fujita za Health. Ipak, znanstvenici još uvijek ne razumiju u potpunosti kako tjelovježba pridonosi poboljšanju kože, ali Fujita kaže da čimbenici upale koji se smanjuju tjelovježbom mogu igrati ulogu.

Studija iz 2015. također je otkrila da aerobna tjelovježba podiže razinu proteina interleukina-15 (IL-15), što može pomoći u poticanju sinteze mitohondrija kože, dijela stanica koji ih pokreće. Istraživanja su pokazala da starenje, izlaganje suncu i zagađenje mogu oštetiti mitohondrije u stanicama kože.

Dugotrajna pitanja o učinku tjelovježbe na kožu

Fujita vjeruje da vježbe s otporom mogu potencijalno pomladiti izgled lica, no njegov je tim ispitivao samo unutarnji sloj kože. "Ne znamo sa sigurnošću bi li ova promjena u dermisu uzrokovala vidljive dobrobiti za kožu", kaže za Health Rajani Katta, dr. med., profesorica na Medicinskom fakultetu Baylor koja nije bila uključena u istraživanje. Fujita također smatra da je potrebno dulje ispitivanje kako bi se vidjelo kako dizanje utega utječe na izgled vanjske kože. Katta dodaje kako se također ne zna hoće li dobrobiti nestati nakon prestanka dizanja utega te da bi ovi benefiti mogli biti privremeni.

Vježbanje za zdravlje kože

Iako ćete vjerojatno poboljšati zdravlje kože ako se usredotočite na kardio, Fujita objašnjava da dodavanje treninga otpora vašoj rutini može dati još bolje rezultate. "Ova studija potvrđuje da bismo svi trebali raditi kombinaciju aerobnih vježbi i treninga otpora ako želimo poboljšati svoju kožu", kaže Lauren Eckert Ploch, dr. med. dermatologije za Health.

Što se tiče mišića koje treba ciljati, Ploch kaže da studija pokazuje da to ne bi trebalo biti važno. “Čimbenici protiv starenja koji su povećani vježbanjem cirkuliraju našim krvotokom, tako da dobrobiti nisu lokalizirane na jedno područje blizu određene mišićne skupine”, objašnjava Ploch.

No, samo zato što vježbate ne znači da biste trebali ignorirati stvari koje oštećuju vašu kožu, poput pušenja i izlaganja suncu. “Dobrotvorni učinci vježbanja ne poništavaju druge štetne učinke za našu kožu”, dodaje Ploch.

Možda te zanima... Dizanje utega moglo bi pomoći kod liječenja depresije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.