Fitness 14. siječnja 2011.

Vježbe prije i poslije skijanja

Vjezbe-Skijanje01_Zel_021210
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako tijekom narednih mjeseci planiraš odmor u nekom od glasovitih europskih skijališta ili jedva čekaš svaki slobodni vikend pa bježiš na planine, važno je da skijanje pretvoriš u užitak i eliminiraš strah od padova i ozljeda. Donosimo ti vježbe koje možeš raditi prije i poslije skijanja, te savjete u slučaju ozljede

Prije skijanja trči, vozi bicikl ili vježbaj u teretani

Voditelj Abargo Rehab centra za fizioterapiju, rehabilitaciju i medicinski fitness, prvostupnik fizioterapije Ivan Golubiček pokazao nam je nekoliko vježbi koje je dobro raditi prije odlaska na skijanje i dao savjete što napraviti s manjim ozljedama nakon povratka sa skijanja.

'Minimalno tri tjedna prije skijanja treba početi s vježbanjem. Naravno, idealno bi bilo kada bi se vježbalo tijekom cijele godine jer bi u tom slučaju i razina opće fizičke kondicije bila viša. Vrlo dobra priprema za skijanje je trčanje, vožnja biciklom, veslanje i odlazak u teretanu', objašnjava Ivan.

'Kod nas u Abargo Rehabu radimo individualne programe pripreme za skijanje prilagođene stanju i kondiciji klijenta, dva do tri puta tjedno, od 60 do 90 minuta', dodaje.

Pojačaj aerobne kapacitete

Ivan nam je objasnio kako je prije skijanja važno pojačati aerobne kapacitete i izdržljivost organizma, pa preporuča vježbe na biciklu, veslačkom ergometru i orbitreku.

'Skijanje je vrlo zahtjevan sport za noge, pa je važno osnažiti mišiće nogu i trupa. Ovaj sport ima specifične zahtjeve za održavanje ravnoteže jer nam je tijelo dok skijamo na nestabilnoj podlozi pa je važno raditi vježbe za stabilizaciju trupa koje će također smanjiti mogućnost ozljeđivanja ligamenata u koljenu'.

'Također, važno je raditi vježbe istezanja koje će pripremiti mišiće na rad. Sve navedene vježbe će smanjiti mogućnost ozljeđivanja na skijanju, te zaštititi mišiće da ne puknu kod pada', kaže Ivan.

Savjet nakon skijanja

Ako imaš sreće i sa skijanja se vratiš neozlijeđen, sjeti se da ćeš i sljedeće godine opet na skijanje, pa nastoj ostati u što je moguće boljoj formi.

Vježbe koje si radio u fazi priprema za odlazak na skijanje, možeš nastaviti i sada kada si se vratio. S vremenom će ti se forma poboljšati, vježbanje će ti postati navika, a idući boravak na snijegu puno ugodniji i sigurniji.

Potraži savjet stručnjaka

Ako si imao malo manje sreće i i na skijanju ipak zaradio neku ozljedu, pametno je potražiti savjet stručnjaka. Ukoliko je ozljeda teška prva pomoć će ti biti pružena već na samom skijalištu, a nastavak liječenja i rehabilitacija slijede nakon povratka kući.

Ako je ozljeda lakše prirode, također je mudro posjetiti stručnjaka koji će procijeniti težinu ozljede i preporučiti najbolji način tretiranja iste.

Više info: www.abargo.hr

Najčešće povrede

Ivan nam je objasnio koje su ozljede najčešće na skijanju:

  • ozljeda prednjeg križnog ligamenta, medijalnog kolateralnog ligamenta i medijalnog meniskusa
  • lomovi uslijed padova
  • natučenost ramena
  • ozljeda ''skijaški palac'' (ozljeda nastaje kada skijaš padne na ispružen dlan u kojem se nalazi štap i pri tome dolazi do ozljede ligamenata palca)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.