Fitness 05. siječnja 2010.

Video: Aktivno sjedenje u uredu

Ured-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Način na koji sjediš na poslu ključan je za zdravlje tvoje kralježnice. Koje su najčešće greške i kako ublažiti ili ukloniti bolove u kralježnici i mišićima tijekom dugog radnog dana otkriva ti mag. kineziologije i inovatorica Body tehnike Ana-Marija Jagodić Rukavina

Kada sjedneš u uredsku stolicu, važno je da su ti kukovi smješteni skroz do kraja naslona.

'Pokušaj kukove gurati u naslon, kao da naslon želiš pogurati unatrag', objašnjava Ana-Marija Jagodić Rukavina.

Kut između natkoljenice i potkoljenice bi trebao biti 90 stupnjeva.

'Ako je taj kut veći od 90 stupnjeva on polučuje preveliku prednju rotaciju zdjelice pa osobe koje imaju problema s leđima nakon osam sati sjedenja mogu imati bolove', priča Ana-Marija.

Kralježnica bi trebala biti uspravna, što bi značilo da ramena os pada točno u središte zgloba kuka. Također vratna kralježnica s položajem glave bi trebala pratiti istu liniju - uho, rame, lakat, kuk.

Položaj ruku

'Važno je da je podlaktica u odnosu na nadlakticu pod 90 stupnjeva, jer se na taj način minimalno opterećuje rameni zglob' otkriva Ana-Marija.

Što se tiče položaja trupa važno je da rameni zglob pada točno u os kuka i da je kralježnica uspravna.

Ako gledamo tijelo s bočne strane centar uha treba padati u centar ramena, a centar ramena u centar lakta i centar kuka.

Uskoro slijedi nastavak...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.