Fitness 22. svibnja 2020.

Upala mišića i osjećaj boli ne smije se zanemariti!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upala mišića je prvi neprijatelj s kojim ste se susresti na samim počecima treniranja. Ona će vas pratiti i povremeno se javljati i nakon svake napornije trke i ona svakako nije najgore što vam se može dogoditi, no zna biti neugodna…

Da bi znali prevenirati nastajanje akutne upale mišića ili muskulfibera ili barem na pravi način sanirati nastalo stanje s ciljem da se što prije vratimo u ritam treninga moramo barem površno poznavati procese koji su pri tom nastali.

Naime, prilikom intenzivne tjelesne aktivnosti dolazi do trganja i oštećenja mišićnih vlakana što uzrokuje razvoj upale, čiji je cilj reparacija odnosno popravak mišićnih lezija. Jedna od stvari koje nastaju je pojačana prokrvljenost u tkivu što omogućuje migraciju upalnih stanica (leukociti, trombociti, tkivni makrofagi, plazma stanice) čiji je cilj između ostalog i reparacija mišićnih vlakana. 

 | Author: PR Foto: PR

Pri tome dolazi do niza reakcija, koje pojačavaju prokrvljenost mišića. Uz vazodilataciju prisutna je i povećana propusnost krvnih žila, što omogućuje brzu migraciju upalnih stanica prema mjestu ozljede, koje zatim sudjeluju u procesima regeneracije tkiva. Drugim riječima, bolja prokrvljenost u mišićima koji su bili aktivni je nešto što je dobro i poželjno u procesu reparacije i regeneracije mišića. No onaj negativni dio je i bol koja prvenstveno slijedi zbog nakupljanja mliječne kiseline a nastaje zbog metabolizma rada mišića u uvjetima bez kisika. 

Kako smanjiti osjećaj boli u mišićima?

Da bi smanjili osjećaj boli u mišićima najčešće posežemo za nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID ili NSPUL) pojednostavljeno rečeno analgeticima. Lijekovima kojima uspješno suprimiramo osjećaj boli, ali i upalnu reakciju koja je u konačnici preduvjet za regeneraciju mišića, njihov oporavak i rast. Događa se upravo ono što ne želimo: mišić stagnira a oporavak je usporen.

– ali nas ne boli….!

Osim farmakološke terapije, koju često nekritički koristimo u saniranju boli kod upale mišića uzrokovanom intenzivnim treningom i naporom, jedna od fizikalnih metoda terapije je i primjena toplog terapijskog postupka koji je učinkovit kod bolova i ukočenosti mišića. Lokalno zagrijavanje u kombinaciji s masažom pojačava prokrvljenost bolnog mjesta, a time i opuštanje mišića i ublažavanje boli. Preporučuje se i kao preventiva od sportskih ozljeda, jer prethodnim zagrijavanjem mišići i tetive lakše podnose velika opterećenja tijekom sportskih aktivnosti.

 | Author: PR Foto: PR

Na tržištu postoje prirodni preparati koji su jednostavni i praktični za primjenu a pojačavaju prokrvljenost mišića i olakšavaju tijelu da se reagira na prva mikrooštećenja vlakana. Jedan od takvih preparata je Perskindol Active Classic,gel/sprej, među rekreativcima poznat kao “žuti gel“, koji svojom jedinstvenom kombinacijom sedam eteričnih ulja pomaže u zagrijavanju mišića prije ali i u održavanju prokrvljenosti mišića i nakon intenzivne aktivnosti. Perskindol Active Classic sadrži u sebi i mentol koji daje trenutan i ugodan osjećaj hlađenja, djelujući blago analgetski nakon čega slijedi umirujući osjećaj zagrijavanja zbog pojačane prokrvljenosti mišića. Perskindol Active Classic je medicinski proizvod koji se najčešće se koriste kod napetih i bolnih mišića i zglobova tijekom sportskih aktivnosti, u uredu i svakodnevnom životu.

Uz masažu koju možemo djelom i samostalno napraviti i istezanje nakon aktivnosti važno je postupno pripremiti organizam na veće napore.  I još nešto.., ne zaboravite uzimati dovoljno tekućine, imati raznovrsnu i bogatu prehranu s dovoljno vitamina i minerala!  I to će suzbiti upalu, odnosno maksimalno smanjiti jačinu i trajanje boli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.