Fitness 14. listopada 2011.

Trudničke vježbe za pravilno držanje

Vt66_Vjezbe_Za_Trudnice_2
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U trećem tromjesečju važno je imati pravilan položaj trupa jer loše držanje povećava napetost u leđnim mišićima i lopaticama. Radi vježbe koje jačaju mišiće nogu i zdjelice, poput čučnja s osloncem na loptu uza zid, a budućim majkama preporučuju se i vježbe za bolju cirkulaciju jer smanjuju bol i osjećaj težine u nogama

Donosimo ti vježbe za treće tromjesečje iz knjige ''Vježbe za trudnice'', koju je napisala voditeljica programa rekreacije za trudnice i pripreme trudnica za porođaj Snježana Vojvodić Schuster.

Pravilno držanje

U ovom je tromjesečju važno imati pravilan položaj trupa, tako da trbuh ne vuče previše kralježnicu naprijed. Pogledaj udubljeni dio leđa i prati bočnu liniju tijela, od vanjskog uha, preko sredine ramena pa prema kuku kroz bok trbuha. Ta će linija biti ključna točka prilikom pomicanja tvog tijela u smjeru naprijed-natrag ili bočno dolje-gore.

Provjera držanja

  1. Stani uspravno ispred ogledala i nekoliko trenutaka promatraj svoje tijelo. Kako trudnoća napreduje, na svom profilu možeš uočiti promjene u nagibu zdjelice.
  2. Pogledaj svoje tijelo sprijeda. Pokušaj se isprsiti, zabaci ramena unatrag i pogledaj liniju tijela koja prati bradu, pupak i ide prema točki između dva stopala. Pogledaš li preko trbuha, najvjerojatnije nećeš vidjeti nožne prste. Blago savij koljena.

Pogrbljeno držanje

Ovim se položajem otežava disanje, skraćuje dah i smanjuje pokretljivost prsnog koša, što povećava napetost u leđnim mišićima i lopaticama. Mijenjajući položaj glave i zdjelice ispravljaj nepravilno držanje.


Ostale vježbe

Čučanj s osloncem na loptu uza zid

Ovom se vježbom jačaju mišići nogu i zdjeličnog dna, uz kontrolu prijenosa težine kroz stopala.

  1. Leđima se okreni zidu. Loptu stavi iza leđa i nasloni se.
  2. Polako se spuštaj u čučanj (ali nikad u potpunosti) klizeći leđima po lopti. Pri tom kontroliraj prijenos težine.
  3. Spusti se u čučanj poštujući vlastita ograničenja. Zatim se polako vrati u početni položaj klizeći po lopti. Dok se spuštaš, udiši, a izdiši dok se uspravljaš.

Vježbe za bolju cirkulaciju

Vježbom se poboljšava cirkulacija u perifernim dijelovima tijela te se smanjuje bol, oticanje i osjećaj težine u nogama.

U sjedećem položaju ispruži noge i stavi jastučić ispod koljena. Vježbaj 2 do 3 minute, bez stanke. Pomiči stopala u svim smjerovima oko skočnog zgloba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.