Fitness 23. rujna 2011.

Trikovi za pravilno trčanje

Trcanje
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Utrka WE RUN ZAGREB sve je bliže. Svi zainteresirani trebaju samo putem Facebook stranice izraditi svoj personalizirani startni broj i doći 1. listopada na utrku. Kako bi se što bolje pripremili donosimo korisne trikove na koje trebaš obratiti pažnju dok trčiš

Utrka WE RUN ZAGREB sve je bliže. Svi zainteresirani trebaju samo putem Facebook stranice izraditi svoj personalizirani startni broj i doći 1.10. na utrku. Svi oni koji nisu korisnici Facebooka prijaviti se mogu i u Nike trgovinama u Arena centru (1.kat) i City Centru One (1.kat), te u Intersportovim trgovinama u Westgateu i Arena centru, ali i u centru grada u kinu Europa. No kako bi se što bolje pripremili donosimo savjete na koje treba obratiti pažnju dok se trči.

Prije trčanja obavezno zagrijavanje 

Kako bismo pripremili tijelo na fizički napor, prije samog trčanja potrebno se dobro zagrijati jer tako mišiće činimo elastičnijima i toplijima. Pravilnim zagrijavanjem potrebno je podići temperaturu tijela za 1-2 ˚C, a možemo ga podijeliti u tri faze. Prva faza je rotacija zglobova i aerobna aktivnost niskog intenziteta koja uključuje preskakanje vijače, steper i slično. Nakon prve faze slijedi statičko istezanje, koje podrazumijeva istezanje mišića, te dinamičko istezanje koje se sastoji od kontroliranih zamaha dijelovima tijela. Konačno, posljednja faza zagrijavanja se sastoji od pokreta koji se izvode na glavnom dijelu treninga, ali laganim intenzitetom.

Tijekom trčanja pravilno diši

Iako nam se čini da je disanje nešto što se događa spontano i refleksno, potrebno mu je prilikom trčanja posvetiti pažnju. Pri velikim naporima poželjno je disati kroz usta i nos jer su potrebe za kisikom veće. Ritam disanja je potrebno prilagoditi signalima koje nam tijelo šalje, a nikako ne forsirati ono što tijelu ne odgovara. 

Nakon trčanja opet istezanje

Važno je zapamtiti da trening trčanja ne smije završiti samim trčanjem, već istezanjem. Istezanje je vrlo važan dio tjelovježbe jer osim što sprječava nastanak ozljeda i boli u mišićima, povećava učinkovitost tjelovježbe. Prilikom istezanja se naši skeletni mišići izduljuju svojom punom duljinom što rezultira boljom mišićnom kontrolom, fleksibilnošću i većim rasponom pokreta. Osim što je istezanje važno nakon završetka tjelovježbe, nije na odmet istegnuti se i prije, prilikom zagrijavanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.