Fitness 23. siječnja 2023.

Trening bez tenisica poboljšava ravnotežu i mobilnost

Foto: Pexels Joga i pilates već se izvode bez tenisica, a stručnjaci savjetuju da nam tenisice ne trebaju niti za treninge snage
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dok su tenisice dobar izbor za vježbe u kojima skačemo, trčimo ili se šetamo u prirodi, stručnjaci savjetuju da bismo ostale vježbe trebali izvoditi bosonogi. Koje su prednosti bosonogog treninga pročitajte u nastavku.

Vježbanje bosih nogu postaje sve popularnije u fitness svijetu. “Bosonogi trening postao je rašireniji posljednjih godina zbog pojave obuće koja pruža osjećaj kao da ste bosi, influencera te trenera i literature koja podupire prednosti bosonogog treninga”, objašnjava za Verywell Fit Dave Mace, osnivač i glavni trener u Maximum Potential Calisthenics. Vježbanje bez tenisica može biti korisno za stopala kao i za tijelo, dodaje trener i objašnjava: "Vježbanje bosih nogu može poboljšati agilnost, stabilnost gležnja i položaj zgloba, ako se izvodi ispravno. Također može ublažiti manje probleme, kao što je niski luk stopala ili bol od ponavljajućih pokreta poput trčanja".

Prednosti bosonogog treninga

Postoji nekoliko prednosti koje će donijeti trening bez tenisica, a one su:

Stabilnost

Trening bez tenisica dat će vam više stabilnosti, kako u samim nogama tako i u ostatku tijela. "Kada vježbate bosi, imate mogućnost raširiti nožne prste (za razliku od tenisica gdje su često stisnuti), što stvara veću kontaktnu površinu s podlogom koja omogućuje veću stabilnost", objašnjava Eva Peña, trenerica i osnivačica Wellness+ Studija. "Također, vježbanje bez tenisica može pomoći u prilagođavanju stopala koja su tijekom vremena promijenila oblik zbog obuće, što uvelike utječe na stabilnost", dodala je.

Bolja koordinacija

Biti bos prirodan je dio ljudske prirode. “Vraćanje svojoj prirodi, ponovno učenje obrazaca pokreta i poboljšanje angažmana mišića povećava aktivaciju proprioceptora dovodeći vašu koordinaciju, stabilnost i ravnotežu na višu razinu”, kaže Peña i dodaje: "To zauzvrat dovodi do zdravijih zglobova i značajnog smanjenja rizika od ozljeda, čineći vas biomehanički učinkovitijima".

Jača stopala

“Kada vježbate bosi, angažirate sve mišiće stopala na način koji nije uvijek moguć zbog ‘prilagodbi’ koje vam pruža obuća”, objašnjava trenerica. “Na primjer, većina tenisica za trčanje dizajnirana je da vam pomogne pri guranju naprijed, a ne da vam pruži ravnotežu, pa kao rezultat toga se vaša stopala ne aktiviraju na pravi način. To dovodi do zategnutijih mišića, povećanog pritiska na zglobove i slabijih stopala”, zaključila je.

Veća mobilnost

Vježbanje bez obuće pomaže u pravilnijem kretanju i pokretljivosti stopala. “Vježbanje bosih nogu poboljšava pokretljivost gležnja povezivanjem tkiva od nožnih prstiju, plantarne fascije do gležnja” objašnjava Peña i dodaje: “Iako sigurno ima koristi od nošenja cipela, naša se tijela također mijenjaju kako bi se prilagodila obući što može dovesti do raznih posljedica uključujući slabija stopala i neprirodnu raspodjelu težine”. “Kad ste bosi, angažirate sve svoje mišiće na pravilan način što vam omogućuje stvaranje potrebne veze između vaših tkiva i ligamenata jer se tijelo ne pomiče kako bi pokušalo pronaći ravnotežu,” zaključuje Peña.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Trening bez tenisica poboljšava mobilnost i ravnotežu

Kada odabrati tenisice, a kada ih preskočiti?

Neke teretane možda neće dopustiti vježbanje bez obuće zbog pravila odijevanja kao i iz sigurnosnih razloga. Također je važno voditi računa o higijeni i čistoći. "Ako postoje nepravilne površine ili potencijalno loši higijenski uvjeti, važno je biti oprezan i pažljivo razmotriti je li to pravo okruženje za vježbanje bosih nogu", objašnjava Peña. Prije nego odlučite skinuti tenisice važno je provjeriti prostor u kojem planirate trenirati. "Ne biste trebali trenirati bosi kada to može predstavljati sigurnosnu opasnost", upozorava trenerica Deja Riley i dodaje: "Pobrinite se da prostor oko vas bude čist - morate paziti na svoja stopala".

Odluka hoćete li vježbati bosi također je osobna stvar. "Ovisi o razini obuke svakog pojedinca i iskustvu s bilo kojom aktivnošću", napominje Peña. "Preporučujem izbjegavanje intenzivnih vježbi sve dok se ne osjećate ugodno i samouvjereno s tom vježbom", dodala je. Takve vježbe podrazumijevaju one koje uključuju trčanje, skakanje i slično. Zato je važno uzeti u obzir vrstu treninga. Kad radite vježbe kao što je skakanje, možda je sigurnije trenirati u cipelama kako biste ublažili utjecaj na zglobove od sile doskoka, objašnjava Mace, a jednako tako, ako se penjete ili hodate po oštrim neravnim površinama, najbolje je ipak obući tenisice.
 

Možda te zanima... 10 najboljih vježbi za žene koje daju brze rezultate Fitness Možda te zanima... Kako treba dizati utege i što treba jesti da bi se kilogrami topili? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.