Fitness 27. siječnja 2021.

Trener otkriva kako ne odustati od vježbanja unatoč pandemiji

Foto: Denis Rajčić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nažalost, ova epidemija većinu je ljudi bacila u strah i paniku, stoga je dobro znati da je strah normalna i prirodna ljudska reakcija pri čemu mi pomaže sljedeća spoznaja: "iza svakog našeg straha, zapravo se krije strah kako se nećemo moći nositi s onim što nam život donosi (FEAR - Fantasized Experiences Appearing Real)", promišlja trener Denis Rajčić i otkriva kako se motivirati za vježbanje unatoč pandemiji i zatvorenim teretanama.

Kako nepovoljne okolnosti okrenuti u svoju korist?

Naravno, nema izgovora za nevježbanje te ako kao ja i dalje vježbate, ali ste se umorili od tjeskobe i depre zbog ''korona situacije'', evo malog podsjetnika: ''Ne zaboravite da ništa nije ni dobro ni loše, dokle god to ne 'bojimo' u svojoj glavi (čitaj: nečemu damo pozitivan ili negativan predznak)."

Vjerujte mi, sve sam žive ''udavio'' s ovime, stoga nema nikakvog razloga da vas poštedim (ako baš hoćete, žalite se Budi i ostalim mudracima na super savjetima). Ipak, dobra stvar je da i u ovo vrijeme zatvorenih teretana, birceva, klubova, restorana i raznih evenata za provod i zabavu, možete odlučiti da je upravo ovo savršeno vrijeme za reset vašeg uma, duha i tijela (i njihovo ponovno spajanje). Osim toga, možete pročitati i onu knjigu koja već mjesecima strpljivo čeka i skuplja prašinu na vašem noćnom ormariću.

U prilog tome, dobro je znati da na život uvijek možemo gledati iz dvije perspektive:

  • Jedna je da je u životu sve slučajno i takav pristup ima većina ljudi. To ih drži u modu vječne žrtve, u kojem kukaju i krive sve i svakog (od države, preko svojih bližnjih do korone), ali pri tome ne poduzimanja nikakvu konkretnu akciju da nešto promijene.
  • Druga je da ništa nije slučajno, i da nam se sve događa s nekom svrhom i razlogom (pogađate koji je moj izbor, haha). S takvim pristupom, svaka ''negativna'' okolnost, situacija ili događaj nije Božja kazna i problem, već izazov i prilika da naučimo nešto novo, kako bi napredovali u životu.

 | Author: Denis Rajčić Foto: Denis Rajčić

Problem ili prilika?

Ali pustimo sad filozofiju, ali što ćemo s (ne)vježbanjem, (ne)kretanjem i (ne)zdravim načinom života? Hoćemo li sada, kada su fitness centri zatvoreni, pronaći izgovor/e i odustati od treninga... ili ćemo se pokrenuti na vježbanje? Hoće li nam ovo biti izazov u treningu i životu? Ili ćemo samo kukati? Hoćemo li biti žrtva, ili ćemo napraviti taj switch u glavi i reći: Kako zanimljivo, što iz svega ovoga mogu naučiti i koje mi se nove prilike otvaraju? Što god odlučili, izbor je samo vaš! Opet sam se odlučio za ovo drugo. Rezultat?

Smijem se sam sebi, kako mi i u ovim ''nepovoljnim okolnostima'' dolaze savršeni sinkroniciteti i otvaraju razne super poslovne prilike. Ne zaboravite, uvijek se razvija ono na što smo fokusirani (bilo pozitivno, bilo negativno). Tako sam u treningu postao kreativniji, koristim razne metode i tehnike treninga s vlastitim tijelom, kao i razne rekvizite (elastične gume, TRX trake – ili dijelove namještaja). A u poslovnoj sferi odlučio sam se više fokusirati na pisanje blogova i naučio sam montirati vlogove. Osim toga, vježbam vani na svježem zraku i u prirodi, dižem debla, betonske bučice, traktorske gume... i super mi je!

Možda te zanima... HIIT: 9 vježbi za cijelo tijelo i sve velike mišićne skupine Fitness

Svemir, Kreacija, viša svijest ili bog (nazovite to kako god želite), upravo tako funkcioniraju: prvo ti šalje ljude, okolnosti i sinkronicitete da nešto u životu naučiš i tako odeš na next level. E sad, ako to ignoriraš i odbijaš, onda te fino ''lupi po glavi'' (nekad i doslovno), dokle god ne naučiš lekciju koja ti treba (a ne nužno koju želiš). Nije to nikakva kazna, već ono što je najbolje za tvoj spiritualni rast, i nešto zbog čega si ovdje.

 | Author: Denis Rajčić Foto: Denis Rajčić

Možda će netko sad reći kako trening sada nije bitan, ali to je velika greška

S tim u vezi dobro je znati 2 stvari:

  • Nitko ne zna koliko će ovo trajati (nadajmo se što kraće). Što to znači, da za to vrijeme nećemo vježbati?! A svi znamo kako se i nakon kratke pauze od vježbanja teško vratiti na treninge, ali i kako se lako udebljati kada se nedovoljno krećemo. A činjenica je da je pretilost važan faktor kod smrtnosti od koronavirusa.
  • Drugo još važnije, dokazano je da vježbanje jača i diže imunitet te spašava od depre i tjeskobe. Naime, vježbanje potiče lučenje serotonina i ostalih ''sretnih'' hormona, što nam sad, kada je lako upasti u negativna stanja i crne misli, najviše treba.

Tako su provedena brojna istraživanja koja dokazuju kako trening s utezima ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje. Studije pokazuju da oni koji redovito vježbaju imaju manju vjerojatnost da će razviti depresiju, od onih koji nikada ne vježbaju, dok oni s kliničkim anksioznim poremećajima imaju manje simptoma nakon što su se vježbali aerobni trening ili trening s utezima.

Možda te zanima... 4 poteza do pravilnog zamaha s girjom, kada se radi pravilno 'pali' masti Fitness

Svjetski poznati znanstvenik Bruce Lipton (autor knjige ''Biologija vjerovanja'') o koroni je rekao da je strah kojem smo sada svi izloženi opasniji od samog virusa. Također je dodao, da ako njegujemo svoje zdravlje (kvalitetna hrana, tjelovježba, dovoljno vode i sna, uz vitamine i dodatke prehrani) i izbjegavamo stres (strah od virusa), čak i ako se zarazimo, vjerojatno ćemo to prebroditi uz lakše simptome.  To je sve potvrdio i naš ugledni znanstvenik svjetskog glasa prof. Ivan Đikić te naglasio da su za optimalni imunološki sustav važne tri stvari: tjelovježba, dobar san i zdrava prehrana!

 | Author: Denis Rajčić Foto: Denis Rajčić

Dobro u lošem

Možda najbolja stvar u ovoj situaciji je da oni koji su do sada koristili čuveni izgovor za nevježbanje, "nemam vremena", više ne vrijedi. Kako nema klubova, izlazaka ni svima omiljenih sjedenja po kavama, svi smo dobili taj ''višak vremena'', koji nam je do sada ''falio'' (iako ga je zapravo samo trebalo stvoriti). Tako umjesto kukanja da nigdje ne izlazite i da se pred TV-om natrpavate sa suvišnim kalorijama, pokrenite se jer sada eto konačno imate vremena za sebe! Tko želi naći će vremena i načina za vježbanje, a tko ne, taj neće trenirati ni kad su sve teretane i fitness centri otvoreni!  Zato sam osobno i s klijentima nastavio vježbati vani, i to u svim uvjetima.

Osim toga super kod vježbanja po svim vremenskim uvjetima je to što sam dokazao sebi da me sad stvarno više ništa ne može spriječiti da radim nešto dobro za sebe i svoje zdravlje: ako mogu vježbati vani po snijegu, kiši i blatu što me uopće više ikad može spriječiti u treningu?! Vi koji pak i dalje redovito vježbate, ne brinite što ste trenutačno bez teretana i utega. Vježbanjem kod kuće ili na otvorenom, možete ostvariti sjajnu formu. Shvatite ovo kao malu periodizaciju i drugačije treninge, nakon čega ćete se brzo vratiti u staru formu.

Više savjeta Denisa Rajčića potraži na njegovom Instagram profilu i na stranici www.denisrajcic.com

Hranite se zdravo i kvalitetno, vježbajte i na ove okolnosti gledajte kao na izazov, koji će nas povezati i učiniti boljim jedni za druge - iz ovoga možemo izići bolji, jači i mudriji! U doba korone pokažimo ljubav i brigu za sebe i svoje zdravlje, jer samo tako možemo pomoći i drugima.

U inat svemu (p)ostanite fit!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.