Fitness 10. veljače 2012.

Tko u visokim petama hoda, nisko pada

Visoke-Pete1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako izdužuju noge i u njima se osjećaš bolje, visoke pete predstavljaju opasnost za tvoje zdravlje, a ako ih nosiš više puta tjedno ili svakodnevno, u opasnosti si da razviješ kronično bolno stanje stopala, koljena ili donjeg dijela leđa. Kako visoke pete djeluju na tvoje tijelo te kojim vježbama olakšati bol savjetuje fizioterapeut Ivan Golubiček

Obuća koja šteti zdravlju nogu

Što se nas tiče, smiješ hodati i po snijegu i ledu u Louboutin cipelama s 15 centimetara visokim petama, ali dužni smo te upozoriti da ćeš zbog toga zažaliti. Možda si sama iskusila tegobe ili ti se prijateljica požalila na posljedice štikli. Ako nemaš osobnog iskustva, koristit će ti spoznaje koje su prikupili australski istraživači.

Istraživanje objavljeno krajem siječnja u reviji The Journal of Applied Physiology potvrđuje da je ovaj tip obuće nespojiv sa zdravljem nogu. Tko hoda 40 ili više sati tjedno na visokim petama nanosi trajnu štetu mišićima potkoljenice.

Ta bi šteta vjerojatno bila manja kad bi ljubiteljice peta neprirodno hodale samo dok nose takve cipele. Nažalost, one nastavljaju hodati kao da nose pete i kad su bez njih!

Njihovi koraci ostaju kraći i silovitiji, stopala savinuta, a nožni prsti neravnomjerno opterećeni u odnosu na ostatak stopala. Takav stil hodanja dovodi do skraćivanja vlakana mišića lista pa im se ti mišići relativno više naprežu nego kod žena koje ne rabe visoke pete.

Pete trajno mijenjaju hod

S druge strane, hodačice u ravnim cipelama više naprežu i rastežu tetive, što je povoljno, jer su tetive kao "opruge" djelotvornije od mišića.

'Zahvaljujući tome, žene koje dugo nose visoke pete hodaju manje učinkovito i troše više energije nego ostale žene kad prelaze preko jednakih površina', napominje dr. Neil J. Cronin, jedan od autora spomenutog istraživanja.

Znanstvenici smatraju i da veći utrošak energije pri hodanju izlaže žene i većem riziku od ozljeda. Drugi su stručnjaci zaključili kako visoke pete izbacuju kukove i kralježnicu iz poravnatog položaja i stvaraju pojačan pritisak na unutrašnjost koljena. To dovodi do zadebljanja živca između trećeg i četvrtog nožnog prsta te do bola i obamrlosti.

Visoke pete su, po mišljenju mnogih žena, nezaobilazan rekvizit u zavođenju i postizanju uspješne karijere. Zapravo se radi o nametnutoj modi jednako poželjnoj po zdravlje kao i bolno sputavanje stopala radi sprječavanja njihovog rasta, koje su žene stoljećima prakticirale u Kini.

Bolna lekcija iz Kine

Doživljavaju li Europljani privlačnima bolesno minijaturna ženska stopala? Ne. A ipak, u Kini su se 800 godina kleli u poželjnost takvih stopala samo zato što su se nekom davnom moćniku iz dinastije Song dopala prirodno sitna stopala jedne plesačice. Za njegovim ukusom poveli su se i drugi moćnici, a moda se proširila cijelim kineskim carstvom, jer su svi htjeli biti "in".

Kako bi se svidjele muškarcima, žene su si čvrsto podvezivale stopala, mehanički sprečavajući rast kostiju. Taj je običaj zamro tek početkom 20. stoljeća nakon što su brojne žene pretrpjele blaži ili teži oblik invaliditeta. Visoke pete nisu toliko pogubne, no i one zahtijevaju žrtvu. I to nepotrebnu, jer sigurno imaš drugih i značajnijih aduta.

Mišljenje fizioterapeuta

Voditelj Abargo Rehab centra, Ivan Golubiček kaže kako kontinuirano hodanje u visokim petama može naškoditi zdravlju žena.

'Budući da su žene za ljepotu spremne učiniti sve, odlučile su svoja stopala ukalupiti u cipele visokih potpetica i često preuskog prednjeg dijela iako je to bolno, nespretno i može trajno štetiti ženskom zdravlju.

Žene koje rijetko nose štikle u opasnosti su da zbog štikli padnu i slome poneku kost ili iščaše zglob. One koje pak štikle nose više puta tjedno ili čak svakodnevno, u opasnosti su da razviju neko kronično bolno stanje stopala, koljena ili donjeg dijela leđa', objašnjava Ivan Golubiček i dodaje kako je rješavanje takvih problema komplicirano i dugotrajno, a neki bolni problemi se, nažalost, moraju rješavati i kirurškim putem.

Ako ne možeš bez ove omiljene obuće, voditelj Abargo centra savjetuje ti da štikle ipak probaš nositi što rjeđe, jednom ili maksimalno dva puta tjedno.

'Štetu koju nanosiš svome tijelu probaj smanjiti redovnim vježbanjem cijelog tijela, ne samo stopala.

Na taj način ćeš stopalima bar nakratko omogućiti da rade onako kako bi prirodno trebala raditi, s petama i prstima na istoj visini, u punom opsegu pokreta i uključujući sve mišiće', zaključuje Ivan Golubiček.

Sve što te zanima možeš pitati našeg stručnog suradnika Ivana Golubičeka, a više informacija možeš potražiti i na www.abargo.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.