Psiha i seks Seks i veze 08. siječnja 2017.

Zašto stariji muškarci vole mlađe žene, a mlađe žene starije muškarce?

Michael-Douglas-Catherine-Zeta-Jones
Foto: Pixsell/WEEN
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Psiholozi su otkrili da kod muškaraca krizu srednje dobi potiče ženin ulazak u menopauzu, pa će tada vjerojatno potražiti mlađu partnericu. Žene, s druge strane, ne biraju mlađe već bogatije, te više uživaju u seksu s muškarcima većeg imovinskog statusa.

Muškarci žele biti pobjednici

Iako veze starijih muškaraca i mladih žena često izazivaju čudenje, poželjan seksualni partner jedan je od ciljeva za kojim teži gotovo svako ljudsko biće. Istraživanja i svakodnevno iskustvo potvrđuju da veze poput one između Michaela Douglasa i njegove, 25 godina mlađe supruge, Catherine Zeta-Jones imaju smisla. Spolno zreli muškarci žude za mlađim ženama, jer su one fizički privlačnije i poželjnije. I žene su svjesne da je mladenački izgled snažan adut pa se zato podvrgavaju tretmanima i zahvatima koji će njihovu vanjštinu olakšati za nekoliko godina. Za razliku od muškaraca, žene streme prema starijim partnerima, ali ne zato što su fizički privlačniji, nego zato što su u prosjeku imućniji. Stariji je muškarac imao više vremena za stjecanje imovine i statusa koji zadovoljavaju ženske potrebe.

Može i bez djece

Žudnja starijih muškaraca za mlađim ženama jedna je od istina o ljudskoj prirodi o kojima se šuti jer je u opreci s obavezom doživotne vjernosti partnerici. Kad muškarac krene u osvajanje znatno mlađe žene, obično je neka druga, starija žena ostavljena ili prevarena. Unatoč nevoljama povezanima s udvaranjem mlađim ženama, one su prirodna meta svakog muškarca koji se u kasnijoj dobi pred okolinom nastoji pokazati kao pobjednik. Sa stajališta evolucijske psihologije, mušku krizu srednje dobi potiče ženin ulazak u menopauzu i svršetak njenog plodnog razdoblja. Kakve veze ima ženska plodnost s muškarcem od pedesetak ili više godina? Žudi li on i u toj dobi za očinstvom? Vjerojatno ne, ali to nije važno.

Muški afinitet prema plodnim ženama naslijeđen je iz davnina, kad je reprodukcija bila mnogo snažniji motiv za ulazak u odnos nego danas. Nekoć je sudjelovanje djece bilo presudno za uspješnu obradu zemlje ili lov. Da bi u odsustvu djelotvorne medicine spolno zreli muškarac i žena osigurali preživljavanje dovoljnog broja djece, morali su imati veće potomstvo. Moderni se ljudi seksaju i kad su u potpunosti odustali od djece. Vlastito im potomstvo nije nužno da bi se prehranili, a u starosti dobili njegu. Danas postoje mirovine i ustanove koje se za to brinu.

Žene žele bogate, a ne mlade

Ako muškarac od 50 godina kupi sportski auto i odijeva se mladenački, želi privući mlađu ženu koja će zamijeniti njegovu sredovječnu suprugu. Strategija se temelji na isticanju materijalnih mogućnosti, a istraživanja nedvosmisleno pokazuju da žene u vezi s bogatim partnerima jače uživaju u seksu. Stručnjaci sa Sveučilišta u Newcastleu dokazali su da je ženski je seksualni užitak usko povezan s imovinskim statusom muškarca.

'Učestalost ženskih orgazama proporcionalna je s imetkom njihovih muškaraca', poručio je voditelj istraživanja dr. Thomas Pollet. Do jednakog su zaključka došli istraživači u Kini, utvrdivši da kineske žene više uživaju u seksu kada im je partner bogatiji. Dakle, ili su bogataši vještiji ljubavnici, ili je njihova seksualna vještina u drugom planu u usporedbi s afrodizijačkom snagom novca i društvenog prestiža. Radi o naslijeđu iz primitivne ere ljudskog roda, kad su isključivo muškarci bili sposobni osigurati hranu, sklonište i zaštitu od neprijateljske okoline. Muškarac s boljim resursima imao je najbolje izglede domoći se najpoželjnije partnerice (ili više njih), a tako je i danas.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar NinaBonita
      NinaBonita

      ma svaka tebi čast Zeta na želudcu, ja ne bi tog tipa niti štapom taknula za sve bogatstvo ovog svijeta! bljaaak

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.