Fitness 13. veljače 2023.

7 aktivnosti koje troše jednako kalorija kao hodanje

Foto: Pexels Što više ribate ili usisavate trošite više kalorija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tjelovježba ne mora podrazumijevati trčanje, odlazak u teretanu ili hodanje, potrebno je samo pronaći aktivnost koja vas istovremeno veseli i aktivira tijelo

Bilo da želite izgubiti kilograme ili zadržati trenutnu tjelesnu težinu, kretanje je ključno za zdravlje. Hodanje je odličan način kako osigurati potrebnu dnevnu razinu aktivnosti, a EatingWell navodi da prosječna osoba od 70 kilograma u 30 minuta hodanja potroši oko 149 kcal. Ipak, nekima šetnje jednostavno nisu zanimljive ili im je teško hodati. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolestiHarvard Medical School objavili su popis aktivnosti koje imaju sličnu ili veću kalorijsku potrošnju kao šetanje, a ovo su neke od njih. 

Vrtlarenje - 167 kcal

Vrijeme provedeno u vrtu korisno je iz više razloga. Osim što ćete zauzvrat dobiti domaće voće i povrće ili prekrasnu cvjetnu okućnicu, potrošit ćete i značajnu količinu kalorija. Dok okopavate vrt, sadite nove biljke ili podrezujete postojeće nećete se osjećati kao da vježbate, no tijelo će se stalno kretati i sagorijevati kalorije. 

Igra s djecom - 149 do 186 kcal

Ako imate djecu, unuke ili nećake, vrijeme provedeno u igri godit će i vama i njima. Svatko tko je proveo dan s djecom zna koliko takav igra može biti iscrpljujuća, no ujedno se računa i kao tjelovježba. Lagana igra s djecom može potrošiti jednako kalorija kao šetnja, ali i više ako se igrate u parku, na penjalicama i slično. 

Košenje trave - 167 kcal

Dok kosite travu ne trošite kalorije samo za hodanje, nego i guranje same kosilice. Zbog toga je ova aktivnost još učinkovitija u sagorijevanju kalorija od šetanja, a usput ćete riješiti jedan zadatak s liste obaveza. Potrošnja kalorija od košenja trave može se usporediti s igranjem odbojke ili badmintona. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Vrtlarenje troši oko 167 kcal u pola sata

Spremanje doma - 167 kcal

Ovo je odlična vijest za sve one koji uživaju u čišćenju. Čak i ako ne uživate u spremanju, jednom kada saznate koliko se kalorija troši brisanjem prašine, usisavanjem ili slaganjem rublja, možda će vam postati draže. Što više ribate ili usisavate trošite više kalorija, a to bi vas moglo potaknuti da napokon očistite one dijelove doma koje već dugo odgađate.

Čišćenje snijega - 223 kcal

Iako smo imali nešto blažu zimu za sada, oni koji žive u dijelovima zemlje koji su često pod snježnim pokrivačem nemaju izbora nego primiti lopatu u ruke i čistiti snijeg ispred doma. Mogla bi vas utješiti činjenica da 30 minuta čišćenja snijega troši preko 200 kcal. Čak i ako umjesto lopate za snijeg koristite uređaj za otpuhivanje snijega potrošit ćete 167 kcal u 30 minuta. 

Bojenje zidova - 167 do 186 kcal

Jedan od najjeftinijih načina kako značajno promijeniti izgled doma je bojenje zidova. Ako zidove odlučite obojiti sami, uštedjet ćete nešto novca, ali i potrošiti značajnu količinu kalorija. Bojenje vanjskih zidova je još učinkovitije u sagorijevanju kalorija, a osigurat će potrošnju 186 kcal u pola sata. 

Posao trenera - 149 kcal

Ako ste se nekada bavili sportom, ali više niste u mogućnosti zbog ozljede ili drugih problema, dobra opcija je postati trener sportskom klubu. Bilo da se radi o udruženju poznanika koji se sportom bave amaterski ili klubu na višoj razini, dok se krećete i objašnjavate svom timu strategiju i što činiti, trošit ćete značajnu količinu kalorija.
 

Možda te zanima... 5 načina kako kretanje iscjeljuje psihu Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.