Fitness Vježbe za mršavljenje 09. siječnja 2017.

Za ili protiv: Prvi orbitrek koji se postavlja ispod radnog stola!

Foto: Cubii
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pronašli smo nešto za što vjerujemo da bi u siječnju gotovo svi vrlo rado imali u svom uredu. Riječ je o prvom orbitreku koji se postavlja ispod radnog stola te je moguće vježbati u sjedećem položaju.

Sprava je nazvana Cubii, a izumili su je tri diplomanta sa Sveučilišta u Ohiju. Kako su za vrijeme studija čitali mnoštvo istraživanja koja pokazuju nužnost svakodnevnog umjerenog vježbanja kako bi se smanjio rizik od bolesti srca, dijabetesa, pa čak i nekih vrsta raka, odlučili su se više aktivirati.

Trebaš li vježbati kada si prehlađena?

Svjesni da su ograničeni vlastitim poslom i nedostatkom slobodnog vremena, odlučili su osmisliti vlastitu spravu za vježbanje na radnom mjestu. Tako je nastao mini orbitrek koji se može postaviti ispod radnog stola i vježbati iz uredskog stolca.

Komentar magistra kineziologije Frane Bobana:

Osobe koje primarno dugotrajno sjede i neaktivne su izvor vježbanja trebaju tražiti u tjelesnim aktivnostima uspravnog karaktera. Također se preporuča integracija cijelog tijela (gornjih i donjih ekstremiteta) prilikom vježbanja - šalje se kriva poruka populaciji koja već pati od nedovoljnog kretanja. Osobe koje imaju stresan i naporan posao na takav način imat će alibi i razlog da još više vremena provedu radeći, a to vrijeme bi mogli provesti u nekim aktivnostima na otvorenom. Dugotrajno sjedenje izaziva kompresijsko opterećenje na kralježnicu koje će s vremenom izazvati degerativne promjene na diskovima - Ukoiko osobe za cilj imaju povećanu kalorijsku potrošnju odabir vježbi treba biti primarno višezglobnog karaktera (da uključuje što veći broj dijelova tijela). Kod ovog proizvoda prisutna je mala amplituda malih mišićnih grupa i samim time nema toliku transformacijsku moć kao neke druge vježbe/sprave - povećanjem otpora i frekvencije okretanja pedala dugoročno će imati kontraefekt. Umjesto gubljenja kilograma vjerojatniji su bolni sindromi prenaprezanja mišića potkoljenica i stopala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.