Fitness 22. listopada 2012.

Shiatsu resetira živčani sustav!

Shiatsu_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Današnji način života je najčešće sjedilački, ispred televizora ili kompjutera. Većina osoba se slabo ili uopće ne kreće, dok s druge strane jedemo kao da obavljamo teške fizičke poslove. Prvi simptomi su najčešće umor i problemi sa spavanjem, a zatim se javljaju glavobolje i bolovi u leđima ili vratu

Tatjana Rutonić, shiatsu, Quantum i Memo bodywork praktičarka, programska voditeljica Međunarodne shiatsu škole Hrvatska, voditeljica programa ''Vježbe za kralježnicu u Makronovi'' te autorica popularnih knjiga (Akupresura, Vježbe za kralježnicu, Poruke tijela), otkrila je kako shiatsu tretmani mogu pomoći kod bolova u kralježnici i kod otpuštanja stresa.

Smanjivanje unutrašnjeg stresa

Svojim klijentima uvijek savjetujem uvođenje redovnog ritma vježbanja i opuštanja u svakodnevnu rutinu (10 – 15 min dnevno) jer će tako na najbezbolniji i najbolji način resetirati svoj živčani sustav. Unutarnji stres se tada smanjuje i reakcije na vanjske podražaje i izazove prolaze kroz promjenu. Jer, znamo da vanjski stres ne možemo izbjeći, ali možemo promijeniti našu reakciju na njega.

Što je shiatsu?

Shiatsu je metoda rada na tijelu koja na vrlo djelotvoran način rješava probleme lakšeg intenziteta (nesanice, glavobolje, nemir, kronični umor, lakše oblike depresije, bezvoljnost, nedostatak volje, manjak samopouzdanja, strahove, razna ukočenja, probleme s probavom).

Shiatsu se temelji na tradicionalnoj kineskoj medicini te sustavu pet elemenata (transformacija), teoriji yina i yanga (dviju suprotnih, a opet nadopunjujućih sila)

Stari Kinezi su pomoću njih objašnjavali sve pojave u vanjskom i našem unutarnjem svijetu. Shiatsu se radi po meridijanima i akupunturnim točkama smještenima na meridijanima. Meridijani predstavljaju energetske tokove i svaki meridijan povezan je s jednim unutarnjim organom. Shiatsu-om se prvenstveno vrši dijagnoza postojećeg stanja osobe. Zatim se odabiru tehnike kojima će terapeut pokušati postići ponovni protok energije kroz tijelo. Osoba se već nakon par tretmana osjeća osvježena, mirnija i jača. Novi problemi tada nisu više problemi, već izazovi koje rado rješavamo.

Kako se obraniti od stresa?

Preventivom! Jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih metoda je promjena životnog stila. U preventivu spada odluka o početku tjelovježbe, promjena prehrane te shiatsu tretmani. Shiatsu tretman obično je usmjeren na određeno područje na tijelu kod kojeg se očituje simptom. Moje dugogodišnje iskustvo shiatsu praktičarke pokazuje mi kako su mnogi klijenti odlučili shiatsu tretman uvrstiti u sastavni dio svoje prevencije u održanju zdravlja.

U našoj zemlji ne polaže se puno pažnje preventivi. Mi idemo liječniku kad smo bolesni, a ostatak vremena ne mislimo mnogo o zdravlju. No, tijelo, baš kao i npr. auto, treba redovno održavanje kako bi normalno funkcioniralo i dalo nam zauzvrat performanse kakve trebamo i zaslužujemo. Posljedice svakodnevnog ''habanja'', nakupljenih toksina, a posebno stres, oslabljuju sve sustave u tijelu i ubrzavaju proces starenja. Shiatsu, pak, obrće taj proces pomažući da se opuste periferni živci i mišići te da se na taj način smanji utjecaj stresa i nagomilanih toksina.

Nakon tretmana, osjećamo lakoću u udovima, obnovljenu energiju i sveukupni osjećaj blagostanja. Osim toga, većina osoba osjeća poboljšanje u funkcioniranju probave i dublji san. A ove dvije potonje stvari su zalog za ispunjen i sretan život.

Više informacija: shiatsu.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.