Fitness 17. kolovoza 2010.

Šest načina prženja kalorija

Posudel
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš sagorijevati više kalorija dnevno, ali ne znaš koliko se dugo i u čemu moraš naprezati da bi spržila 100, 200 ili 500 jedinica energije koje u organizam unosiš hranom? Saznaj koliko energije troše razni kućanski poslovi te kojim napicima možeš potaknuti metabolizam

1. Prohodaj 1500 metara

Želiš li ispucati 100 kalorija, trebaš prohodati ili pretrčati 1500 metara. Bitno je koju razdaljinu prevališ, a ne koliko se brzo krećeš. Naravno, trčanjem ćeš kalorije pržiti brže. Četiri i pol prevaljena kilometra eliminiraju 300 kalorija, što nije zanemarivo. Jedan kilometar je 1200 prosječnih koraka ritmom hodanja.

2. Dok telefoniraš, ne miruj

Liječnici i kondicioni treneri kažu da se kalorije troše i dok se krećemo po kući. Primjerice, dok sjediš za stolom i radiš na računalu, tapkaj nogama po tlu; imaš li prijenosni telefon, tijekom telefonskog razgovora šeći po stanu. Sat vremena koračanja u stanu sagorijeva 100 kalorija. Ozbiljni kućanski poslovi troše još više energije. Žena teška 75 kg spalit će 100 kalorija ako pere posuđe ili pegla sat vremena, kuha 55 minuta, nosi malo dijete 40 minuta usisava ili briše pod 30 minuta.

3. Stan kao teretana

U većini domova moguće je baviti se i pravom tjelovježbom. Preskakanje užeta ne zauzima mnogo prostora, a uže ti uvijek može biti pri ruci. Čovjek od 60 kg sagorjet će 100 kalorija za samo 10 minuta skakanja preko užeta. Razumije se da da ovaj sport možeš prakticirati i u prirodi ili u dvorištu, ako ga imaš, no kućni ambijent daje prednost utoliko što ne ovisiš o vremenskim prilikama.

Izračunaj koliko kalorija možeš potrošiti tijekom raznih sportskih aktivnosti!

Kako kilogrami nestaju...

4. Poigraj se s djecom

Cupkanje uz ritam glazbe još je jedna aktivnost koja je prikladna za kuću. U 20 minuta laganog plesa oslobodit ćeš se 80 kalorija, a imaš li malo dijete, plesanje s njime u rukama ubrzat će potrošnju energije. Djeca su i inače dobri suigrači za tjelovježbu. Sudjelovanje u dječjim sportskim igrama od bacanja frizbija do rolanja ili bicikliranja također pospješuje sagorijevanje kalorija.

5. Obiđi nekoliko sprava

Kalorije se najbrže troše u teretani. Istraživanja su pokazala da se 100 kalorija može "otpiliti" u 15 minuta raspoređenih na ovaj način: pet minuta trčanja na pokretnoj traci ili bicikliranja, dvije minute dizanja utega i istezanja, pet minuta naizmjeničnog hodanja i trčanja na pokretnoj traci te tri minute čučnjeva i iskoračivanja.

6. Pij hladnu vodu

Ne dok se znojiš, doduše. Kad si žedna, popij čašu hladne vode iz slavine ili boce. Ispij je brzo, bez srkanja. Čaša vode ubrzava metabolizam i potiče potrošnju 25 kalorija (povrh svega ostalog što potrošiš tjelesnom aktivnošću) jer tijelo troši energiju da zagrije hladnu vodu. Preporučuje se osam čaša vode dnevno, što je 200 kalorija manje, ako ih pametno rasporediš tijekom dana. Uz hladnu vodu, metabolizam aktiviraju i zeleni i crni čaj (topao ili hladan), a jedna šalica tog pića troši 30-35 kalorija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.