Fitness 19. rujna 2016.

Savjeti i trikovi: Kako da ti se vrati volja za vježbanjem

Vježbanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Motivacija za vježbanjem se vrlo lako i brzo izgubi, a to pogotovo znaju iskusni vježbači. Održavanje tempa vježbanja je puno teže od donošenja odluke o odlasku na treninge. Donosimo ti savjete kako usvojiti i održati naviku redovitog treniranja.

  • Pozitivno razmišljanje - postavi si ciljeve kako bi znala zašto treniraš. Tako ćeš kreirati unutarnju motivaciju. Pozitivno razmišljanje pružit će ti dovoljno energije i snage da trening odradiš čak i kad ti je to zadnja stavka na popisu obveza za taj dan.
  • Vježbaj udvoje -  trening udvoje zasigurno je zanimljiviji, a dodatna motivacija može biti natjecanje s trening partnerom. Bitno je da se dobro i ugodno osjećaš u prisutnosti te osobe. Možda ozbiljnije shvatiš termin treninga ako se s nekim dogovoriš, ipak tu osobu ne možeš iznevjeriti.
  • Postavi ciljeve i odredi raspored treninga - ako ne odrediš vrijeme i plan treninga unaprijed, izgubit ćeš motivaciju jer ćeš se ravnati prema trenutačnom raspoloženju i pronalaziti izgovore za preskakanje treninga. Bez konstantnog i progresivnog treninga nema rezultata. Danas postoji bezbroj aplikacija koje ti pomažu pri planiranju treninga, ali ako nemaš aplikaciju, to ne znači da papir i olovka neće biti dovoljni. Trening shvati kao svaku drugu obvezu koju si dužna ispuniti, te se potrudi ispuniti sve što si isplanirala svaki tjedan.
  • Izbor glazbe -  dobar izbor glazbe uvelike može utjecati na motivaciju. Glazba bi trebala biti energična kako bi te navela da trening dovršiš do kraja na najbolji mogući način.
  • Kombiniraj treninge -  ako svaki put ponavljaš isti trening, imat ćeš problema s motivacijom. Pokušaj pronaći druge opcije kako bi trening svaki put bio zanimljiv. Mijenjaj trajanje samog treninga, trajanje pauza, izbor vježbi, vrstu treninga, dane kada treniraš i kada se odmaraš.
  • Napravi vlastiti trening - trening prilagodi sebi, što znači da ako više voliš trenirati na svježem zraku, pronađi mjesto gdje je to moguće izvesti. Ako ne voliš masu ljudi koja se nalazi u teretanama za vrijeme tvoga treninga, opremi svoj dom osnovnim rekvizitima i treniraj kod kuće. Uživanje je ipak velika motivacija.
  • Izbjegavaj prejedanje prije treninga - ponekad sigurno izgubiš volju za treningom jer si netom prije toga pojela veću količinu hrane pa bi radije malo prilegla. Naravno, nemoj trenirati na prazan želudac, ali prevelik unos hrane prije treninga nije dobrodošao. Prije treninga unesi namirnice koje će tvoju razinu energije držati visokom, bez da imaš osjećaj težine.
  • Nemoj zaboraviti na odmor - ipak, nekad je manje zapravo više. Moguće da nedostatak motivacije proizlazi i iz iscrpljenosti. Pokušaj se odmoriti par dana. Tijelo će tako “napuniti baterije”, a ti ćeš shvatiti koliko ti zapravo nedostaje trening.

Pročitaj koje navike imaju prirodno vitke osobe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.