Fitness 23. srpnja 2019.

RokOtok: Djeca su mi najvažnija u ovoj avanturi, a naši otoci su pravi mali raj

RokOtok
Foto: Facebook/Ante Bagarić Prije dvije godine zaživio je tako projekt RokOtok kao uspomena na njegovog sina Roka koji više nije s nama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Domagoj Jakopović Ribafish u spomen na svog pokojnog sina Roka plivanjem povezuje hrvatske otoke, kroz tu avanturu razgovarao je s nekoliko stotina djece, a tijekom rute od Hvara do Visa društvo su mu pravila tri dupina.

Domagoj Jakopović Ribafish, novinar i bloger u spomen na tragično preminulog dvanaestogodišnjeg sina Roka, 6. srpnja započeo je jedinstveni projekt "RokOtok". Ribafish planira doplivati do svih naseljenih hrvatskih otoka (njih 50) u dvije ili tri etape, a trenutno je prošao više od 10 otoka, među kojima mu je najduža etapa bila 17 kilometara između Mljeta i Korčule. 

Uz stručne savjete kapetana, prevalio je 17,03 kilometara za četiri sata i 53 minute. Jedino što ga je malo omelo i, kako kaže, dobro preplašilo bila su tri dupina koja su kratko zaplivala u blizini.

"Otoci su premija, i trebalo bi naplaćivati ulaz u taj raj, a ne ih na krive načine iskorištavati, prodavati, uništavati. Krajnje je vrijeme da netko digne glas i ukaže na nedostatke, ali sve je to kap u moru. Zato smo tu..", napisao je Riba u svom Facebook statusu prije nego što je krenuo plivati od Hvara do Visa koji su udaljeni 12 kilometara

Dupin Možda te zanima... Plivajmo s dupinima - komunikacija metodom New Maudsley Ljepota i relax

Djeca su mu najvažnija u ovoj cijeloj avanturi

Ipak, priznaje da kao mladić nije razmišljao o okolišu, o kojem sada drži predavanje djeci, ali i njihovim roditeljima. "Kao mladić baš se i nisam pretjerano brinuo o okolišu. Lijepio sam žvake pod stol, šiljio olovke kroz prozor, bacao papiriće od bombona pored koša za smeće, a riječ reciklaža pojavila se kad sam već furao brčiće... No kad sam morao otići u vojsku, negdje na granici Srbije i Kosova i nekih otprilike 365 dana proveo uglavnom sakupljajući otpatke oko vojarne golim rukama, malo sam promijenio stav. I tako me sve to nekako na teži način usmjerilo na pravi put i potaknulo da se malo više brinem o prirodi koja me okružuje", kaže nam Domagoj.

Nema previše vremena za odmor. Odmor su mu predavanje i druženje s djecom, dakle ono malo slobodnog vremena koje ima nakon plivanja koristi kako bi podijelio knjige i igračke uzbuđenim klincima koji dođu s obližnjih otočića.

"Izađem iz vode, dočekaju me djeca, pričam o svojem putovanju, dijelim knjige i igračke, a navečer idem u krevet", objasnio je Ribafish.

Djeca su mu najvažnija u ovoj cijeloj avanturi. Želio je da oni sa svojim roditeljima mogu doći i slušati predavanje te se usput družiti i upoznavati nove ljude i stjecati nova prijateljstva. Zbog toga su i bila razmišljanja kad i kako početi projekt RokOtok, koji je nastao u spomen na Domagojeva pokojnog sina.

"Prvi plan je bio da se krene u petome mjesecu, no djeca tad još imaju školu, a i vrijeme je promjenjivo. U šestome mjesecu škola i dalje traje, pa se sedmi mjesec pokazao kao najpametniji odabir. Ove godine prijeći ću 17 otoka i za sada sve ide i više nego dobro", istaknuo je Domagoj.

Do sada najzahtjevniji dio puta bio je od Mljeta do Korčule. Puhala je bura, ruta je dugačka 17 kilometara, a valovi su bili visoki. Prema Korčuli s Mljeta krenuli su oko šest ujutro. Vjetar je puhao 44 kilometra na sat. Svi su im rekli da nije vrijeme za plivanje, no Domagoj i njegov prijatelj plivač Ivan ipak su odlučili uskočiti u nemirno more.

Psiha je važnija od snage

"Prvih sat vremena plivanja osjećali smo se kao u centrifugi. Valovi su bili veliki i jaki, odjednom se nađeš na kolegi pa se ispričavaš. Onda vidiš brod, pa u drugom trenutku brod je udaljen i na totalno drugoj strani. Valovi su udarali, a ja sam bio na granici povraćanja", opisao je Ribafish pravu borbu s valovima te dodao da se u takvim trenucima ne smije upustiti u negativne misli jer tad može sve poći po krivu.

Čak pet i pol sati na putu prema Korčuli nisu vidjeli dno nego samo tamne dubine koje mogu izgledati zastrašujuće. U jednom trenutku morali su se popeti na brod jer su ih valovi vukli prema Italiji.

"Ne mogu reći da sam se bojao. To vam je kao da netko ide voziti trkaći auto, a boji se brzine. Ja sam točno znao u što se upuštam i to sam si zacrtao, jer od fizičke spreme važnija je jedino psiha", istaknuo je Domagoj.

Otoke će "osvajati" do 30. srpnja i ako sve bude prema planu spojit će 17 otoka ove godine, a avantura hrvatskim otocima nastavit će se sljedeće godine

Možda te zanima... Ribafish: "Plivat ću do 50 otoka u spomen na preminulog sina Roka" Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.