Fitness Blic vježbe 18. veljače 2024.

Vježba koja potiče rad limfe i izbacivanje viška tekućine

Foto: Pexels Dizanje na prste
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vježba podizanja na prste potiče rad limfe i izbacivanje tekućine, a protiv grčeva i nadutosti najviše pomaže brz i žestok trening. Bol i grčevi u trbuhu smanjuju se tijekom treninga kod 63 posto ispitanih sportašica, pokazuje istraživanje turskih znanstvenika na 241 ispitanice.

Za neke žene menstruacije prolaze bez ikakvih tegoba, dok je za druge PMS i prvih nekoliko dana menstruacije pravi pakao. Umor, manjak energije, glavobolje, napetost i bolovi u trbuhu zajednička su muke većini žena, no dobra je vijest da se vježbanjem mogu smanjitii, posebice grčevi i nadutost.

Podizanjem na prste potiče se rad limfe

"Vježbanje je izuzetno povoljno za uklanjanje grčeva tijekom i prije mjesečnice, kao i nadutosti. Kako se povećava i poboljšava cirkulacija, tako se poboljšava i čišćenje organizma. Štetne tvari napuštaju tijelo, a nove hranjive tvari smanjuju osjećaj nadutosti, grčenja, ali i ostalih bolnih stanja", otkriva Ana-Marija Jagodić-Rukavina magistra kineziologije.

Druga dobra vijest je da će vježbanje riješiti i problem otečenih nogu tijekom menstruacije, a sve što trebaš napraviti je potaknuti rad limfe. "Ovaj problem riješit ćete podizanjem na poluprste na udisaj, a izdisajem spuštanjem peta na pod. Druga vježba je da u poziciji ležanja podigneš noge istodobno udisajem snažno šireći prste na stopalima i izdisajem snažno ih stiščući", savjetuje Jagodić - Rukavina.

fitness Možda te zanima... Kako potrošiti više kalorija tijekom vježbanja? Fitness

Preporučuju se kraći, ali intenzivniji treninzi

Tijekom mjesečnice postižu se bolji rezultati kraćim i intenzivnijim vježbama, a slabiji dugotrajnijim aktivnostima, no fitness trenerica Marija Andrijašević savjetuje da izvedbu prilagodiš svojem stanju i mogućnostima. "Intenzivnije treninge mogu provoditi žene s bezbolnim menstruacijama, dok se u jogi ne preporučuju inverzije poput svijeće i stoja. Ako je prosječnoj ženi spomenuta aktivnost prenaporna, možda bolje da preskoči prva dva dana ciklusa", ističe Andrijašević. Važno je zapamtiti da su na početku ciklusa ozljede češće, i to zbog lučenja hormona relaksina koji povećava fleksibilnost vezivnog tkiva, a time i zglobova.

Možda te zanima... Poznato je koliko treba vježbati kako bi se poništili učinci cjelodnevnog sjedenja Fitness

PMS dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.