Fitness 29. ožujka 2011.

Otkoči tijelo uz parinama jogu

Masa-Joga1
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Parinama joga je metoda hatha joge u kojoj se osim klasičnih asana koriste pomagala poput užeta, drvenog mosta i stolice. Odlična je protiv bolova u kralježnici, brzo djeluje, a posebno se preporučuje osobama čije je tijelo stisnuto i zakočeno

Parinama je joga promjene

Riječ parinama potječe iz staroindijskog jezika sanskrta, a znači transformaciju ili promjenu. Ova metoda vježbanja joge razvijena je prije tridesetak godina u Italiji. Njen začetnik, učitelj Bruno Baleotti dugi se niz godina bavio borilačkim vještinama, a njegovo je tijelo zbog specifičnosti tog sporta bilo zatvoreno i ukočeno.

Proučavajući ljudsku anatomiju, Baleotti je s vremenom stvorio novu metodu vježbanja joge. Kako bi ju što bolje prilagodio svome tijelu, počeo je koristiti pomagala poput užeta, stolice ili drvenog mosta. Bez korištenja pomagala trebalo bi mu puno duže da dođe do određenih rezultata, odnosno da svoje tijelo dovede do stupnja u kojem može sigurno ulaziti i u zahtjevnije pozicije. Kasnije se parinama metoda pokazala učinkovitom i za druge ljude.

Ova vrsta joge u Hrvatskoj je prisutna oko dvije godine, a studio Bodyelement jedino je mjesto gdje možeš sudjelovati u ovakvom načinu vježbanja. U svijet parinama joge uvela nas je instruktorica studija Bodyelement, Maša Hrvatin.

'Parinama metoda preporuča se osobama kod kojih je tijelo stisnuto i zakočeno. Položaji se dugo zadržavaju, te zbog toga duboko djeluju i na energetskom planu. Posebno je pogodna za početnike jer pomagala osiguravaju siguran i stabilan položaj u pozicijama, pa brzo dolazi do napretka u vježbanju. Korisna je i za napredne vježbače koji žele poraditi na određenim dijelovima tijela, poput zatvorenih ramena ili kukova', ističe Maša.

Što čini parinama jogu drugačijom od ostalih?

Koristeći pomagala postepeno, tijelo se korak po korak priprema za ulazak u zahtjevniju poziciju. Kada je svaki dio tijela dobro pripremljen dolazi do maksimalnog učinka u vježbanju.

'Uže većinom služi baš za istezanje, fiksira dio tijela ( npr. zdjelicu), kako bi se drugi dio tijela mogao istegnuti, a učinak maksimizirati. Tako se ne koristi snaga, nego cijelo vrijeme imamo podršku', kaže Maša i dodaje kako se vježbanjem uz pomoć drvenih mostova otvaraju leđa, dok stolice služe isto tako kao podrška tijelu koje se isteže.

Vježbanje u paru

Druga zanimljivost parinama metode je vježbanje u paru, jer se na taj način razvija svijest o vlastitom i tuđem tijelu.

'Partner služi kao ''sprava'', pridržava i pomaže, s tim da se kreće polako i nadgleda se svaki položaj. Kod asistencije je važno pratiti dah osobe koja nam je partner, ne smije se ići preko granica osobe kojoj asistiramo. Tek kada se kod vježbača razvije svijest o tijelu i dahu, kreće se na vježbanje u paru, a do tada je instruktor taj koji asistira', ističe Maša, i dodaje kako vježbači trebaju naučiti prepoznati granice svog tijela, kako bi kasnije i bez pomoći sprave mogli ući u poziciju na pravilan način.

Idealna protiv bolova u leđima

'Kod parinama joge naglasak je na fizičkom djelovanju, više se istežemo i duže se zadržavamo u položaju u odnosu na dinamične tipove joge poput ashtanga ili power joge. Zbog upotrebe pomagala pojedine pozicije su pasivne, te se u njima trebamo potpuno prepustiti gravitaciji, a manje koristiti mišiće', napominje Maša.

Parinama joga odlična je metoda za prevenciju bolova, posebno u kralježnici. Ako tvoj posao uključuje dugotrajno sjedenje za uredskim stolom, ili višesatno korištenje računala ovim načinom vježbanja možeš si pomoći. Osim toga, parinama metoda opušta i smiruje, a vježbači se nakon odrađenog sata osjećaju svježe i regenerirano.

Prednost male grupe vježbanja!

Maja Saić (29) parinama jogu otkrila je prije dvije godine, a na vježbanje se odlučila zbog negativnog učinka koji uredski posao ostavlja na njezino tijelo.

'Parinama jogom sam jako zadovoljna. Tijelo se isteže vlastitom težinom, pa neki položaji koji se prakticiraju na drugim vrstama joge, postaju lakši za izvesti, a učinak na tijelo je isti', kaže Maja.

'Od prvog sata, pa prema kasnijima, osjećam promjene, položaje svaki put izvodim sve bolje, a nakon vježbi na užetu osjećam se višom nego što doista jesam. Popravilo mi se i držanje, a zbog malih grupa (po troje) u kojima vježbamo instruktor se može bolje posvetiti svakome od nas', zaključuje Maja.

Više na www.bodyelement.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.