Fitness 20. lipnja 2023.

Naš trener s adresom u San Franciscu otkriva tajne "vječne mladosti"

1/6
Foto: Denis Rajčić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za ovaj tekst inspirirao me je jedan članak o starosti koji sam nedavno pročitao. Naslov je "7 navika koje pokazuju da je žena na pragu starosti" . To me je potaknulo da objavim svoju fejsbučnu mudrost: "Mladost je nažalost prolazna, ali je zato starost vječna".

Iako u tom članku ima zanimljivih navika o kojima bi vrijedilo razmisliti (Tih 7 navodnih navika su: Vidi negativno u svemu, razgovara o dobi drugih, štedi novac, pazi na zdravlje, ne kupuje luksuzne stvari, daje savjete drugima, ne žuri)., ne vidim razloga da se to odnosi samo na "prag starosti" kao i na samo jedan spol. Vjerujem da ste i sami primijetili kako naše društvo prilično licemjerno i različito gleda na starenje muškaraca i žena (te općenito potiho diskriminira starije ljude pri čemu je muškarac sa sijedima, šarmantan, zreo i "u najboljim godinama" a sijeda žena je "stara baba". Ali to je već tema za neki drugi članak.

Osobno, ne vjerujem u tu priču o zrelim sjedim muškarcima, stoga već godinama prikrivam svoje sjede - tako da i dalje mogu biti nezreo i smeđ. Neke moje frendice u srednjim i kasnim tridesetima su već sad u paničnom strahu od starosti te su opsjednute kako je izbjeći kao da je to moguće, haha.

Tako s jednom frendicom zbijam šale na njezin račun, jer svaki tjedan otkrije neku novu "čudotvornu" namirnicu, kremu ili tretman, a koju otprilike isto toliko dugo i koristi - sve u nadi da je pronašla "eliksir mladosti'. Općenito, naše društvo mrzi starost, a tema smrti je i dalje veliki tabu. O smrti se priča potiho i s užasavanjem, i to jedino kad netko um(i)re, ili kako bi to rekli u mom rodnom kraju Vojvodini kad "baci kašiku" (po 'Rvacki "žlicu"). Svi mi želimo vječno biti mladi, lijepi i živjeti što dulje ili po onoj narodnoj: "Svi žele živjeti dugo, ali nitko ne želi ostarjeti."

 | Author: Denis Rajčić Foto: Denis Rajčić

Što smo sve spremni učiniti da izgledamo mlađe?

Naravno da koliko god je moguće trebamo njegovati svoje tijelo te očuvati i unaprijediti svoje zdravlje. To definitivno podrazumijeva redovitu tjelovježbu i zdravu, izbalansiranu i raznovrsnu prehranu, sa što više svježih i što manje prerađenih namirnica. Iako starenje ne možemo zaustaviti, možemo ga usporiti, i to drastično. S time u vezi fascinantan je podatak da tjelesno neaktivna osoba u 10 godina izgubi oko 8 do 10 % tjelesnih sposobnosti, a ako redovito vježbate (barem tri puta tjedno po sat vremena) tada gubite upola manje, oko 4 do 5 %; a ako ste iznimno tjelesno aktivni i vježbate svakodnevno (barem 30-40 minuta), tada gubite svega 1- do 2 % tjelesnih sposobnosti u 10 godina!

Ako sustavno živite tako disciplinirano zdravo, možda i vas počaste s onim čuvenim komplimentom koji kako kaže moj kolega stand up komičar – dobro počne ali loše završi: "Izgledaš dobro… za svoje godine!" (eh i meni su to već počeli govoriti, haha). Uostalom danas imamo beskrajan niz ne agresivnih tretmana pomlađivanja, a anti age tehnologija svakodnevno ekspandira, pa zašto to ne iskoristiti i ne izgledati njegovano i mlađe. Ali problem je što mnogi ne znaju stati samo na tome.

U ljudskoj je prirodi težiti višem i boljem (dodao bih i mlađem). Stoga mnogi u želji da se "samo još malo pomlade'' krenu putem bez povratka. Jer filanjem s filerima, botoxima i plastičnim operacijama lako je izgubiti kompas u potrazi za vječnom mladošću. Sve dok se jednog jutra ne probudiš i nije ti jasno čiji je to (ne od spavanja) natekli odraz u ogledalu. Ako mi ne vjerujete, pogledajte neke strane ili domaće zvijezde u zrelim godinama, koliko su se izobličile.

 | Author: Denis Rajčić Foto: Denis Rajčić

Uz zdrav život i tjelovježbu (i ponešto dobre genetike) naravno da možeš izgledati mlađe i skinuti nekih 5, 10 ili 15 godina, ali zaboravi da ćeš s 50, 60 izgledati kao tinejdžer/ka. To je unaprijed izgubljena bitka. A, pravo je pitanje: zašto bi to i htio? Jesi li nezadovoljan/na s trenutačnim životom i / ili žališ za nečim propuštenim? Netko mudar je rekao: ''Ne žali se za životom koji je prošao, nego za onim koji nije proživljen''.

Svi bi mi u praksi htjeli isprobati onu narodnu: "Eh da sam malo mlađi, a da mi je ova pamet". Evo zamislimo da je to moguće. Recimo da izmisle uređaj koji te kad dođeš u sedamdesete ili za koje već godine misliš da si (pre)star, može vratiti u tvoje dvadesete, tridesete. I tada kreneš sve ispočetka, dakle s novom mladošću, ali s ovom pameću. Vjerujem da bi nakon početnog uživanja u mladoj zategnutoj koži i u elastičnim i bezbolnim i pokretljivim zglobovima, nakon nekog vremena nanovo (pro)življeni život postao kao dugometražni deja vu. Ili bi pak sukladno vječnoj ljudskoj težnji za boljim, poželio biti još mlađi i vratiti se u djetinjstvo, ili se možda ponovno roditi. Dalje, zamislimo da bi ti taj uređaj za pomlađivanje omogućio i ponovno rođenje, ali opet, s ovom pameću.

E tu bi počeli problemi. Kako ponovno proživjeti sve čari otkrivanja svijeta i ona uzbudljiva iskustva svega prvog: prvog zaljubljivanja, prvog poljupca... (nastavi niz), kad si to već prošao? Samo je jednom prvi put, zar ne? Ne možeš iskusiti prvi poljubac, ako se sjećaš onog "prvog prvog". Ubrzo bi shvatio da iako imaš novo i mlado tijelo, sva iskustva i sjećanja nisu ni nova ni prva nego su od sedamdesetogodišnjeg starca.

Ok, što je sljedeće? Rekao bi, hajde daj ti meni novo tijelo i neka se ponovno rodim, ali mi malo izbriši sjećanja tako da opet mogu proživjeti sva ona prva iskustva i uzbuđenja. Tako bi došao do toga da se želiš ponovno roditi, ali sada s novim tijelom i bez sjećanja na prethodni život. E to bi onda već bila nova inkarnacija (ili nazovi to kako god hoćeš), i ironično, našao bi se u životu koji živiš upravo sad, i to ovaj prvi put.

 | Author: Denis Rajčić Foto: Denis Rajčić

Kako usporiti vrijeme i starenje?

Za kraj, otkriti ću vam jedan trik - kako usporiti vrijeme, a posljedično s time i starenje. Spremni? Nemojmo zaboraviti da ne treba brinuti samo o tijelu, nego i o duhu / duši, te da je važno ostati i "mlad u duši" (koliko god to već zvučalo otrcano i s-t-a-r-o). Recept je jako jednostavan: što češće i što duže radite ono što volite, u čemu uživate i zbog čega vam srce brže kuca. Ima velike istine u onoj izreci da "nije bitno koliko je godina u tvome životu, nego koliko je života u tvojim godinama". Naime, kada radite ono u čemu uživate i imate dojam da je npr. prošlo 15 minuta, a zapravo je prošlo tri sata, vi ste u ta tri sata ostarjeli samo 15 minuta! Znam da zvuči ludo, ali je to čak i znanstveno dokazano. Ako mi ne vjerujete, samo pogledajte kako izgledaju ljudi koji žive svoju strast i uživaju u onome što rade. Oni izgledaju puno mlađe od svoje kronološke dobi.

Ps. A za onih 7 navika s početka članka, koje pokazuju da ste na pragu starosti, ne brinite, možda ste neku od tih naviku već usvojili.

Možda te zanima... HIIT: 9 vježbi za cijelo tijelo i sve velike mišićne skupine Fitness Možda te zanima... Kratak i efektan trening za cijelo tijelo od sedam vježbi Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.