Fitness 01. travnja 2019.

Pozdrav Suncu - kako ga pravilno izvesti u deset koraka?

1
1/12
Pogledaj slike u galeriji
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pozdrav Suncu najpoznatija je jogijska tehnika na svijetu i veliki jogiji drže se tradicionalne ideje da njezino prakticiranje liječi sve fizičke i psihičke bolesti.

Učinak izvođenja Pozdrava Suncu daje osjećaj lakoće cijelom tijelu, dobiva se osjećaj da tijelo bridi od energije koja teče u njemu, postaje živo i poletno. Nauči pozdravljati Sunce kroz ilustracije u našoj galeriji.

Možda te zanima... Yin joga: Poboljšava zdravlje unutarnjih organa i uči strpljenju Fitness

U većini drevnih kultura Sunce je od izuzetne važnosti: daje život svijetu, simbol je svjesnosti, duhovnosti i vitalnosti. Meditacija na Sunce ili samo gledanje u Sunce potiču liječenje tijela i uma. Dovoljno je prisjetiti se osjećaja lakoće, energiziranosti i bezbrižnosti koji prate naše dane provedene na suncu i u prirodi.

Učinak meditacije na Sunce traje cijeli dan

''Sunce je simbol svjesnosti i samorazvoja: daje nam uvid u suprotnost između svjetla i mraka. Meditacije na Sunce pune tijelo energijom i izuzetno su snažne, pogotovo ako se rade ujutro kad je sunčeva energija u fazi podizanja. Učinak meditacije tako traje cijeli dan, a pomaže u uklanjanju negativnih misli, srama, straha, pohlepe, ljubomore. Meditacije na Sunce podižu našu vibraciju i daju nam mogućnost da bolje kontroliramo vlastite misli, nagone i akcije'', tvrdi učiteljica joge Sanja Radović u OM jogi te napominje kako su drevni jogiji uspoređivali Sunce s našim 'unutarnjim suncem', našim duhovnim centrom, sjedištem svijesti i mudrosti.

Pojašnjava kako meditacija na sunčevu energiju i benefita koje nam Sunce donosi ima mnogo, a često su praćeni vizualizacijama i afirmacijama poput ove: 'Pijem svjetlost života, ona ulazi u sve moje stanice i organe mog tijela, snaži ga i pročišćava'.

Sunčeva energija kao hrana

''Meditacija na sunčevu energiju može biti svjesno upijanje sunčevih zraka, uz podizanje ruku iznad glave (u obliku slova Y) i dozivanje eteričnog blještavila u vlastito eterično i fizičko tijelo, uz afirmaciju 'Svaka zraka Sunca me liječi'.'' Meditacija na Sunce može biti tzv. sungazing ili gledanje u Sunce. Ona podrazumijeva da ujutro prilikom izlaska Sunca i navečer prilikom zalaska doslovno gledamo direktno u Sunce, stojeći bosih nogu na zemlji. ''To se ponekad naziva Sunčana ili Solarna joga: riječ 'joga' znači jedinstvo, cjelovitost pa bi značenje tog naziva bilo 'jedinstvo sa Suncem'. Direktno gledanje u Sunce nastalo je na temeljima ideje da se ljudi ionako hrane sunčevom energijom: Sunce hrani biljke, a mi se hranimo biljkama. Zašto ne bismo preskočili taj korak i jednostavno se direktno nahranili sunčevom energijom?'', objašnjava Sanja.

No, direktno gledanje u Sunce nije jedini način da se napunimo energijom Sunca: to činimo i samim bivanjem na suncu. ''Sunčeve zrake na koži daju nam osjećaj gotovo majčinske nježnosti, a dobar osjećaj koji prati trenutke provedene na suncu možemo zahvaliti i višim razinama serotonina i dopamina u organizmu, neurotransmitera zaslužnih za osjećaj sreće i zadovoljstva.''

Zaželi dobrodošlicu Suncu, izvoru života

Pozdrav Suncu najpoznatija je jogijska tehnika na svijetu i veliki jogiji drže se tradicionalne ideje da njegovo prakticiranje liječi sve fizičke i psihičke bolesti. ''Rituali pozdravljanja izlazećeg Sunca su vrlo stari, nastali još prije vremena Veda, a jogijski Pozdrav Suncu nastao je kao posljedica prostracija koje su se izvodile u zoru, uz mantre i darove Suncu. Učinak izvođenja Pozdrava Suncu je osjećaj da je cijelo tijelo lagano, da bridi od energije koja teče u njemu, da je živo i puno energije.''

Postoji nekoliko različitih načina na koje se izvodi Pozdrav Suncu i, neovisno o tome koju metodu odabereš, učinak je uvijek isti: osjećaj lakoće i zahvalnosti zbog životne energije koja teče unutar nas i koja pokreće čitav svijet. ''Koju god metodu odabrali, tradicija Pozdrava Suncu slijedi metodu 'vinyase', povezivanja daha s pokretom te udaha i izdaha. Ciklusi Pozdrava Suncu u suvremenim stilovima joge dodatno su naglašeni, bez potrebe za ponavljanjem potpuno istih pokreta. Svaki Pozdrav Suncu može biti ciklus različit od prethodnog i tako budi različite energije unutar tijela, stimulira ili umiruje određene dijelove tijela i uma.''

Možda te zanima... 5 joga položaja koje mogu izvesti gotovo svi Fitness

Neuništiva energija života

Zaželjeti dobrodošlicu Suncu, izvoru života, možemo ujutro čim se probudimo, na koji god način želimo: meditacijom, afirmacijom, jogijskim sekvencama. ''Pozdravljati Sunce možemo tijekom cijelog dana i ono će nam uzvratiti osjećajem zahvalnosti za život, za male stvari koje imamo, za naša mala zadovoljstva i postignuća. Pozdraviti Sunce možemo i na njegovom zalasku, znajući da će nakon perioda mraka ono ponovno ući u naš život, obasjati sve što je u njemu dobro, osvijetliti sve što od njega želimo i dati nam osjećaj da se o nama brine svemoguća, neuništiva energija života'', zaključuje Sanja.

Vinyasa flow suvremeni je stil joge proizašao iz prakse tradicionalne Ashtanga joge, a prilagođen je umu i dinamici života na Zapadu. Saznaj kako Solarnom jogom možeš jačati um i očistiti tijelo.

Možda te zanima... Što je bolje za tvoje tijelo - brža ili sporija joga? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.