Fitness Blic vježbe 09. kolovoza 2016.

5 joga položaja koje mogu izvesti gotovo svi

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji puno čimbenika koji utječu na fleksibilnost, od genetike pa do fizičke spreme. Godine i spol, također, imaju svoju ulogu, pa su tako muškarci i stariji ljudi manje fleksibilni od žena i mladih. To ne znači da ne treba vježbati jogu, kaže njujorška instruktorica joge Chrissy Carter.

Ovi koraci će ti pomoći da se osjećaš opuštenije, spavaš bolje te da postaneš fleksibilnija. U svakoj pozi se zadrži od pet do deset udaha i izdaha, i iz dana u dan produljuj vrijeme sve do granica izdržljivosti. 

Planina ili “Tadasana"

Djeluje jednostavno, ali ovaj položaj je osnova i polazna točka za sve ostale. Položaj dobrodošlice i spajanja s disanjem.

Kako se radi: Stani spojenih nogu, najbolje spojenih palčeva i zatvorenih očiju. Ako si nestabilna, slobodno razdvoji noge. Lagano razmakni ruke od tijela, opusti ih, a prsti ruku neka budu spojeni.

Položaj djeteta ili “Balasana”

Ovaj jednostavan pokret je nevjerojatno opuštajući i u njemu možeš ostati i nekoliko minuta.

Kako se radi: Koljena i stopala se nalaze na podu. Koljena lagano razdvoji, a vrhovi prstiju i stopala neka se dodiruju. Grudi nasloni na koljena, glavu na pod, a ruke ispruži pored sebe.

Pas ili “Adho Mukha Svanasana”

Ovaj položaj je pravi izazov za početnike, ali možeš sebi olakšati tako što da napraviš veći razmak između nogu.

Kako se radi: Razmakni stopala manje od jednog metra, svom težinom se spustite na ruke, a kukove podigni gore. Ruke, ramena i kukovi trebali bi imati ravnu liniju, kao i noge.

Stolica ili “Utkatasana”

Simetrična poza, što znači da će se oba dijela tijela (gornji i donji) pomicati istovremeno. Ovaj položaj je odličan za zagrijavanje, a glavni učinak je jačanje nogu.

Kako se radi: Stopala neka budu spojena, malo se spusti dolje i koljena namjesti kao da sjediš na stolici, a ruke podiži koliko god možeš.

Drvo ili “Vrksasana”

Položaj u kojem tvoja ravnoteža dolazi do izražaja, jača samopouzdanje i usredotočuje um.

Kako se radi: Stani na jednu nogu, a drugu podigni tako da stopalo staviš na unutrašnji dio bedara prve noge, a ruke podiži gore i sastavljaj dlanove. Za ravnotežu možeš koristiti zid tako što ćeš se rukama ili leđima nasloniti na njega.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.