Fitness Vježbe za mršavljenje 12. ožujka 2024.

Kako stanjiti noge i listove plus 5 glavnih razloga zašto je to mnogima problem

Foto: shutterstock Mršaviti samo na određenim dijelovima tijela je teško, ali uz strog ciljane vježbe i prehranu je moguće
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mršaviti samo na određenim dijelovima tijela je teško, ali uz strog ciljane vježbe i prehranu je moguće. Iako mnogi nutricionisti tvrde da se tvrdokorne masti na tijelu ne mogu ukloniti ni uravnoteženom prehranom niti vježbanjem, britanski liječnik Max Tomlinson u svojoj londonskoj klinici za mršavljenje rješava taj problem originalnim pristupom.

"Vidio sam žene opterećene svojom stražnjicom na rigoroznim dijetama, a na kraju bi smršavile u trbuhu, grudima i licu, dok bi stražnjica ostala ista", kaže Max Tomlinson, a piše 24sata. Prema njegovom mišljenju, taloženje masnoća i nastanak sala na određenim dijelovima tijela uvjetuju hormoni, a problemi nastaju ako se hormoni poremete. Stoga je, ovisno o tome taloži li se salo na trbuhu, stražnjici, nogama, leđima ili rukama, potrebna ciljana vježba, promjena životnog stila i načina prehrane.

Tomlinson tvrdi da višak ženskog hormona estrogena potiče stvaranje tvrdokornih masnoća na stražnjici i nogama, a danas smo sve izloženiji i umjetnim oblicima estrogena iz vode, mesa i plastike. Savjetuje da osobe s tim problemom trebaju jesti više voća, povrća i žitarica, jer njihovi sastojci potiču lučenje viška estrogena iz tijela. Treba smanjiti i alkohol, tablete protiv bolova te kofein, jer ometaju jetru pri reguliranju razine estrogena u tijelu. Za to je dobro jesti malomasni jogurt, piti dovoljno vode i kretati se, a takav zdraviji život brzo će rezultirati užim bedrima i manjom stražnjicom, kaže Tomlinson.

Čučanj Možda te zanima... Za svaki dio nogu poseban trening! Fitness

 

Pet glavnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate imati noge kave želite

  • Radite previše kardio vježbi - kardio vježbe su važan dio svake fitness rutine, ali ako je trening baziran uglavnom na kardio vježbama to znači da će osoba imati niži udio mišićne mase jer previše mišića predstavlja smetnju za kardio vježbe budući da je osoba s većom masom teže pokretljiva, kaže Albert Metheny, trener. Stoga, ako vam je cilj dobiti više mišića na nogama, dajte prednost vježbama snage.
  • Ne istežete se dovoljno - da bi se izgradili mišići potrebno je angažirati apsolutno svaki mišić na nogama, a to se može postići tako da često mijenjate vježbe koje izvodite i istežete se prije i poslije treninga, savjetuje trener.
  • Ništa od mišića bez dijete - tužna istina je da je vrhunske rezultate nemoguće postići bez savjetovanja sa stručnjacima. Svatko ima mišiće, ali o količini masnih naslaga na tijelu ovisi hoćemo li ili nećemo vidjeti te mišiće. Naravno, vježbanjem se udio masnog tkiva može smanjiti, ali nikad dovoljno da bi mišići bili dobro vidljivi. Stoga je za lijepo definirane mišiće na nogama bitno što jedete. Poželjni su proteini, povrće, složeni ugljikohidrati, voće, a na brzu hranu kao što su hamburgeri i prženi krumpirići bolje je zaboraviti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Vježbe za guzu

  • Djeluju samo pravilno izvedene vježbe - možete se rušiti od umora koliko vježbate, ali ako ne izvodite vježbe pravilno nikad nećete vidjeti toliko željene mišiće, objašnjava Metheny. Stoga, učinite ono što možete, neka vam trener pokaže kako pravilno izvoditi vježbe, a kasnije provjeravajte svoje pokrete na ogledalu.
  • Ne koristite dovoljno velike težine - za donji dio tijela potrebno je koristiti veće težine nego za gornji dio tijela, kaže trener Metheny i objašnjava: "Logično je da za donji dio tijela trebaju veće težine, ako želite imati definirane i vidljive mišiće. To je zato jer noge stalno koristimo i one su navikle na opterećenje, tako da svako malo treba povećavati težine prilikom vježbanja."

žena vježba bedra Možda te zanima... 10 klasičnih vježbi uz koje će vaša bedra postati tanja i izduženija Fitness

Oblik listova ne može se mijenjati, ali se salo treningom može reducirati

"Oblik mišića listova ne možemo mijenjati. Oblik listova je genetski faktor te možemo utjecati samo na redukciju tekućina i masti. Bokovi mogu biti produkt loše prokrvljenosti, ako se ne možeš riješiti obujma. Problem možeš riješiti malo jačim masažama. Namjerno pišem riječi obujam i oblik jer su oni najvažniji u procesu redukcije lokalizirane masti ili oblikovanja tijela, a ne kilogrami. Ako netko samo gubi kilograme to je kao da prelaziš u dimenziju manjeg tijela od postojećeg. I dalje imaš sve one stvari koje želiš promijeniti. Na kraju, jedini brojevi koji se gledaju su centimetri, ne kilogrami", govori trener Branimir Vajda iz Fitness centra Column u Zagrebu.

Vajda objašnjava kako treba vježbati da bi se postigao tanji izgled nogu bez suvišnih masnih naslaga, osobito s unutarnje strane bedara: "Vježbanje je najbolje započeti s ubrzavanjem bazalnog metabolizma, pazeći pritom na zglobno tetivni aparat. Ne baziraj se samo na prepone jer će se one smanjiti kao i ostatak tijela. Preporučujem opće vježbe za jednoliki razvoj cijelog tijela, a ne trening samo za jednu mišićnu grupaciju. Prvo i najvažnije kod izrade programa vježbanja jest da se prije planiranja godišnjeg ciklusa izradi mjesečni program vježbanja koji se bazira na ravnoteži i radu s malim težinama. Najbolje je da se početak vježbanja bazira na radu s vlastitom težinom bez skokova i naskoka."

Trener kaže da eksplozivne aktivnosti izazivaju brze mišićne kontrakcije što dodatno opterećuje zglobno-tetivni aparat. Također je važno da se ne počinje s dizanjem većih utega, već da prije toga dovedemo tijelo u ravnotežu. Trening smanjenog intenziteta i umjerenog ekstenziteta s elementima ravnoteže idealan je za pripremu trenažne sezone.

Najbolje vježbe za reduciranja sala na unutarnjoj strani bedara