Fitness 04. srpnja 2022.

Kako se Natalie Portman pripremala za film "Thor", a kako za "Crnog labuda"

Foto: Instagram Restriktivni plan prehrane i satovi bili su potrebni za ulogu u filmu Crni labud, no za film Thor je Natalie Portman imala drugačiji pristup kako bi ojačala
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Natalie Portman osvrnula se na dijetu koju je pratila za ulogu u filmu Crni labud te koliko je ta priprema drugačija u odnosu na njezin nadolazeći film.

Natalie Portman (41) osvojila je prije 2011. Oscara za najbolju glumicu u filmu Crni labud koja ju je fizički i mentalno umorila. Tada je imala naporna režim treninga te su od nje tražili da bude što sitnija, a kako bi se pripremila, plesala je po osam sati dnevno šest dana u tjednu. Također je morala slijediti vrlo restriktivnu dijetu kako bi bila građena poput balerine te je izgubila devet kilograma u šest mjeseci drastičnim smanjenjem unosa hrane. Natalie je vegetarijanka od svoje devete godine, a kasnije je prešla na vegansku prehranu pa je tada slijedila strogu dijetu s kontroliranim unosom kalorija i uglavnom se oslanjala na voće i povrće kako bi prošla kroz intenzivne probe.

Restriktivni plan prehrane i satovi plesa sada su daleka uspomena za glumicu, koja je poduzela potpuno suprotan pristup kako bi se pripremila za svoju ulogu u filmu Thor: Ljubav i grom. U razgovoru za Variety, Natalie se osvrnula na to koliko su pripreme za njezinu novu ulogu različite od onih za film Crni labud. Osobna trenerica Naomi Pendergast pomogla je Natalie da oblikuje svoje tijelo, pogotovo bicepse i trbušne mišiće. Evo na čemu je sve Natalie Portman radila kako bi se pripremila za ulogu.

Fokus na gornji dio tijela

Cilj i početna zadaća za njezinu transformaciju bio je razviti definiciju ruku i trbuha. Međutim, njezina trenerica Pendergast tvrdi da je Natalie morala četiri mjeseca raditi na kondiciji kako bi što sigurnije i bez ozljeda došla do željenih rezultata. Tek nakon toga, Natalie je mogla povećati težinu utega koje je dizala te je izbjegla negativan utjecaj tog tereta na zglobove. Počela je trenirati pet mjeseci prije snimanja filma, ali je nastavila trenirati i tijekom cijelog procesa snimanja kako bi održala dobivene mišiće, što je na kraju ispalo ukupno 10 mjeseci treniranja
Gornji dio tijela vježbala je tri puta tjedno, a u trening su bile uključene vježbe za ruke, leđa, prsa te boks, preskakanje užeta i trčanje.Trenerica Pendergast dodala je da su dva dana u tjednu bila posvećena radu na prevenciji ozljeda, a uključivali su vježbe bazirane na pilatesu, istezanju, opuštajućem radu i vježbama ravnoteže. Natalie je u početku trenirala sat i pol do dva, ali je kasnije zbog snimanja morala vježbati već u četiri ujutro kako bi sve stigla. 

Možda te zanima... 5 klasičnih vježbi za savršeno oblikovane ruke Fitness

Važno je i zagrijavanje

Trenrica Pendergast rekla je da se Natalie prije treninga zagrijavala raznim vježbama s tjelesnom težinom, loptom ili trakom za vježbanje. Istezanja su ponekad bila uključena u zagrijavanje, ali je uglavnom koristila vježbe koje aktiviraju slabe mišiće, a ne samo one za istezanje zategnutih mišića. Trenerica dodaje da je zagrijavanje na ovaj način osiguralo da se svi mišići aktiviraju kako treba prije nego što je Natalie opteretila svoje tijelo vježbama s utezima. 

Iako je njezina uloga za Thor bila vrlo fizička i zahtijevala je snagu gornjeg dijela tijela, Natalie je uspjela proći bez većih ozljeda. Trenerica je dodala kako je Natalie imale blage ozljede na zapešćima i vratu, ali se brzo oporavila pomoću masaže.

Minimalne promjene u prehrani

Budući da je Natalie veganka i zdravo se hrani, njezina trenerica nije radila nikakve veće promjene u vezi prehrane. Jedino je tijekom vježbanja morala povećati dnevnu količinu proteina što je uglavnom dobivala iz veganskih proteinskih prahova nekoliko puta dnevno. 

Natalie Možda te zanima... Natalie Portman: Beba određuje prehranu Hrana

Primjer vježbi

Trenerica Pendergast objašnjava da je Natalie, u danima kada je dizala utege, bila usredotočena na ponavljanja vježbi i postupno povećanje opterećenja. Ostale dana miješala bi razne vježbe kako bi trening bio što zabavniji i zanimljiviji. Prvo se dobro zagrijala, a zatim bi glavni dio vježbe uključivao setove vježbi s jednominutnim odmorom istezanja između svakog seta. 

Prvi set: 

  • Veslanje s bučicama s 10 sporih ponavljanja
  • Sklekovi s 10 sporih ponavljanja
  • Istezanje leđnih mišića kao vježba za odmor

Drugi set:

  • Reverse fly (obrnuti let) s bučicama s 10 sporih ponavljanja
  • Rameni potisak s bučicama s 10 sporih ponavljanja
  • Istezanje leđa kao vježba za odmor

Treći set:

  • Podizanje ruku s bučicama u stojećem položaju (dlanovi prema gore) s 20 sporih ponavljanja
  • Potpomognuti zgibovi sa 6-8 kontroliranih ponavljanja
  • Roll up (savijanje tijela) kao vježba za odmor

Četvrti set:

  • Vježba za biceps s bučicama s 10-12 ponavljanja
  • Potisak za triceps s bučicama s 15 ponavljanja
  • Rotacijsko istezanje gornjeg dijela tijela kao vježba za odmor 

Boksanje i preskakanje užeta, 4-5 serija od:

  • 2 minute boksa
  • 1 minuta preskakanja užeta
  • 2 puta sprint od 50 metara
  • Odmor od 1,5 minute

Osnovni rad i istezanje:

  • Plank za trbuh na laktovima od jedne minute
  • Bočni plank na laktu od jedne minute sa svake strane
  • Osnovno istezanje tijela usmjereno na kontrolu zdjelice
  • Istezanje stopala, nogu i kukova

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.