Fitness 15. veljače 2024.

Kako napraviti 10 tisuća koraka da ne izađete iz kuće

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon pandemije promijenio se način rada te mnogi imaju mogućnost raditi od kuće ili kombinirati rad od kuće s povremenim odlascima u ured. Iako rad na daljinu ima mnoge prednosti, poput provođenja manje vremena u prometu, svakako postoje i nedostaci, a jedan od njih je nedostatak tjelesne aktivnosti.

Prema istraživanjima Amerikanci u prosjeku hodaju 5.900 koraka dnevno, a stručnjaci koji se bave temama zdravlja općenito savjetuju da treba ciljati na na 10.000, iako brojna istraživanja sugeriraju da je i značajno manji broj koraka dovoljan. Za osobe koje rade od kuće 10 tisuća koraka može biti iznimno teško postići, ali sada postoji rješenje koje je postalo viralno na internetu. Sklopiva podloga za hodanje novi je fitness hit kojeg su tisuće korisnika proglasile revolucionarnim.

Newsweek je razgovarao s tri žene koje kako su rekle ne mogu zamisliti svoje živote bez podloge za hodanje koja im je pomogla da postignu veliki broj koraka radeći od kuće.

"Prohodam osam kilometara dok radim"

Financijska analitičarka Stephanie Murphy (36), udvostručila je svoj dnevni broj koraka tako što je postavila uređaj za hodanje pored radnog stola. "Zaposlena sam i imam dijete i nemam dovoljno vremena za sve što bih htjela napraviti u danu. Podloga za hodanje omogućila mi je da hodam dok obavljam druge stvari. Vrijeme mi proleti jer sam okupirana drugim stvarima u odnosu kad sam u teretani i isključivo pratim minute. U prosjeku prohodam osam kilometra", rekla je Murphy.

Postavila je video na TikTok u kojem je rekla da koristi podlogu za hodanje koju je platila 290 dolara. Rekla je za Newsweek da je prije kupnje trake imala prosjek od pet tisuća koraka, a sada samo na traci napravi 10 tisuća koraka. U kombinaciji sa šetnjom, njezin dnevni broj koraka penje se od 12 do 20 tisuća korak.

 
@steph_murphy On average I walk 5 miles per day on my treadmill, while working. Additional steps are from outdoor walks and normal everyday activity. #walkingpad #walkingfromhome #wfhlife #workfromhome #walkwithme ♬ original sound - Mr. Wired Up

"Povećala mi se ukupna razina energije"

Maggie Hennigan (27), registrirana dijetetičarka, rekla je za Newsweek da od kada je nabavila traku za hodanje bez greške napravi od osam do 10 tisuća koraka dnevno. Hennigan iz Dallasa u Teksasu za Newsweek je rekla: "Nisam nabavila traku kako bih smršavjela, već da postanem sveukupno aktivnija, što smatram da sam postigla". Koristi svoj uređaj kada odgovara na e-poštu, prima pozive klijenata i ažurira svoje stranice na društvenim mrežama Hennigan kaže da možda nekome neće biti zgodno raditi i hodati istovremena, ali da definitivno možete telefonirati i gledati TV. "Jako mi se povećao nivo energije od kada sam ubacila hodanje tijekom radnog dana", rekla je.

@bringingbalancedback Gimme all your walking pad questions!! #walkingpad #walkingpadathome #fatlossworkout ♬ original sound - Maggie MS, RDN

"Poraslo mi je samopouzdanje"

Allison Kimmey (37), morala se poprilično potruditi da nađe traku za hodanje koju mogu koristiti teže osobe. Sada hoda pet puta tjedno po 30 minuta. "Kupila sam podlogu za hodanje kako bih se kretala tijekom radnog dana i zadovoljna sam što mogu obavljati više stvari istovremeno. Nisam opterećena brojem koraka ili prijeđenih kilometara, važno mi je da ispunim kvotu dnevnog kretanja", rekla je Kimmey i objasnila od kada hoda ima više energije za rad, igranje s djecom i da joj se vratilo samopouzdanje i povjerenje u vlastito tijelo bez obzira na njegovu veličinu. 

@allisonkimmey Because we deserve access to fun trends like under desk walking pads too! Searched high and low for at least a 300lb weight capacity & found one up to 380lb! #visiblyplussize #size20style #founditonamazon #amazonfinds #plussizeamazonfinds #underdesktreadmill #walkingpad ♬ Buttercup - Jullian & Sophie Wood

Prednosti i nedostaci korištenja podloge za hodanje

Josh York i Cara D'Orazio, osobni treneri iz New Yorka za Newsweek su komentirali podlogu za hodanje.

  • Prednosti: povoljnije od trake za trčanje i zauzima manje prostora, možete postići cilj dnevnih koraka ne izlazeći iz kuće, hodanje bez obzira radi li se unutra ili vani (iako je bolje hodati vani) doprinosi poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, poboljšava raspoloženje, smanjuje bol u leđima i ublažava stres.
  • Nedostaci: Možete je koristiti samo za hodanje ne i za trčanje i nije lako prenosiva.
Možda te zanima... Hodao je 20 tisuća koraka dnevno više od dvije godine i shvatio ovih pet stvari Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.