Fitness 30. siječnja 2024.

Hodao je 20 tisuća koraka dnevno više od dvije godine i shvatio ovih pet stvari

Foto: instagram/dwpaul60 Dave Paul hodao je dvije i pol godine 20 tisuća koraka dnevno
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dave Paul obvezao se da će svaki dan godinu dana napraviti 20 tisuća koraka i dijeliti svoja opažanja, dnevni broj koraka i fotografije na Facebooku i Instagramu. Izdržao je čak dvije i pol godine. Hodao je čak i kada mu je žena operirana.

Dave Paul fitnessom se počeo ozbiljnije baviti prije 10 godina te je krenuo trčati. Ipak, s vremenom je shvatio da puno više voli hodati pa je trčanje zamijenio svakodnevnom šetnjom. Htio je potaknuti i druge da više hodaju pa je pokrenuo blog na kojem se javno obvezao da će napraviti 20 tisuća koraka svaki dan. S izazovom je započeo u ožujku 2018. i u dvije i pol godine, odnosno do kraja kolovoza 2020. naučio je pet vrijednih lekcija.

I kada mu je žena operirala rak dojke hodao je po garaži bolnice

"Prije izazova donio sam odluku da ću, bez obzira što se događalo u mom životu, svaki dan dosegnuti 20 tisuća koraka. To je bilo bitno", rekao je Dave za Newsweek. To je značilo da kada se probudio nije mislio koliko će koraka napraviti, već kako će postići svoj cilj. Čak i u teškim danima, kada je njegova žena operirala rak dojke, znao je prohodati garažom bolnice. 

Nakon šest mjeseci izazova, samo jedan dan nije uspio napraviti 20 tisuća koraka, a do cilja nedostajalo mu je samo pet koraka. "Tjednima kasnije, shvatio sam da sam jednostavno zaboravio provjeriti koliko koraka imam prije spavanja", rekao je Dave. Na početku izazova imao je dane kada je bio uzbuđen oko postizanja cilja, ali i dana kada mu se jednostavno nije dalo. Prisjetio se jednog kišovitog dana kada nije imao motivacije i morao je napraviti još puno koraka i pitao se zašto si je uopće postavio taj izazov. Ali budući da je čvrsto odlučio da će to činiti, nastavio je i ispunio je svoj cilj taj dan. 

Koristio je emocionalnu dobit kao motivaciju

Na početku izazova njegove su se emocije mijenjale svakoga dana, ali na kraju dana jedna je emocija bila stalna - osjećaj postignuća i duboko zadovoljstvo sobom. "Taj osjećaj na kraju dana nikada se nije promijenio i postao je motivacija jer sam znao da ću se sjajno osjećati kad napravim sve svoje korake", objasnio je Dave. 

Natjecao se sa sobom

Natjecanje sa samim sobom bio mu je veliki motivator. Možda se nije mogao natjecati protiv drugih ljudi, ali se mogao natjecati sa sobom postavljajući osobne izazove. "To je bio snažan motivator koji koristim čak i danas kada sam završio s tim izazovom", dodao je. Kaže da njegova predanost ovom izazovu i fitnessu općenito ima dalekosežne pozitivne učinke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Dave Paul (@dwpaul60)

Spoznao je da može raditi teške stvari

Hodati dvije i pol godine 20 tisuća koraka dnevno je teško, a Dave je u tome bio uspješan. Priznaje da nema tendenciju raditi teške stvari u životu jer bi često odustao ili podbacio u teškim situacijama ili izazovima te ponekad sumnja u sebe. Ali kada je radio ovaj izazov, to nije bilo tako. "Nevjerojatan je osjećaj znati za što ste zapravo sposobni", rekao je. To mu je pomoglo i kasnije, kada se morao brinuti o ženi koja je nakon teške prometne nesreće morala biti u invalidskim kolicima dva mjeseca. Iako mu je ta situacija bila teška, znao je da može raditi teške stvari. 

Emocionalno i mentalno je snažniji

Osim fizičkih prednosti hodanja 20 tisuća koraka dnevno i golemih poboljšanja njegove kondicije, ovaj izazov mu je pomogao da emocionalno i mentalno postane snažniji. Prije nego što je započeo s ovim izazovom, znao je da može napraviti 20 tisuća koraka dnevno. Čak je znao da to može raditi i nekoliko dana, ali nije znao da ima mentalne snage da to radi dvije i pol godine. "Sada znam da sam sposoban za mnogo više nego što sam prije vjerovao", dodao je.

Zašto je stao nakon dvije i pol godine?

Dave je prestao s izazovom, ne zbog bolesti ili ozljeda, već zbog što je to oduzimalo previše njegovog vremena i na neki je način kontroliralo njegov život. "Nisam htio da me moja aktivnost kontrolira, već da to bude nešto što ja kontroliram i što koristim za svoje zdravlje i blagostanje. Odluka da stanem nije bila laka, ali je bila potrebna za moju dobrobit", zaključio je Dave. 

Dave danas ima dnevni desetominutni podcast Walking is Fitness, kojim pomaže ljudima da započnu naviku koje će se držati.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.