Fitness 07. lipnja 2023.

Kako je Jennifer Aniston tjelovježbu prilagodila godinama?

Jennifer Aniston
Foto: Instagram @mrchrismcmillan Jennifer Aniston teretanu i naporne treninge je zamijenila funkcionalnim fitnessom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glumica je postala ambasadorica brenda koji zagovara nježnije, ali efektivnije vježbanje za postizanje isklesanog i zdravog tijela poznato kao funkcionalni fitness.

Jennifer Aniston je poznata po svojoj iznimnoj disciplini i posvećenosti kada je u pitanju tjelovježba te je uvijek zagovarala intenzivnije treninge. Jennifer je još pretprošle godine ozlijedila koljeno te je za časopis InStyle rekla kako dugo vremena nije smjela vježbati što je teško podnijela jer se obožava kretati. Objasnila je kako je jedva dočekala da se "ponovo počne znojiti u teretani". Za vrijeme oporavka od ozlijede okrenula se pilatesu, a možda je to razlog zašto je danas prigrlila nešto opušteniji pristup tjelovježbi. 

Glumica je na svom Instagram profilu najavila suradnju s fitness brendom Pvolve koji zagovara takav nježniji pristup tjelovježbi u kojem se i dalje aktiviraju svi mišići tijela, ali bez napornog tempa koji nas može brzo izmoriti. "Zastrašujuće je kada razmišljate 'Moram napraviti 45 minuta kardio vježbi ili neću imati dobar trening'. Dugo sam u to vjerovala. Jednostavno sam se istrošila i slomila svoje tijelo", rekla je Aniston za InStyle. Također priznaje da se u prošlosti prekomjerno naprezala: "Moj fizioterapeut mi je dao Barbie lutku prekrivenu kinesio trakama. To je smiješan prizor sve dok ne shvatiš da je svrha svih tih traka pokazati svaku ozljedu koju sam imala u posljednjih 15 godina". 

Jennifer je za Well+Good izjavila da joj je nova rutina pomogla poboljšati snagu, stabilnost i ravnotežu, sve komponente koje postaju važnije kako starimo. "Ravnoteža je nešto što nam treba, pogotovo kada smo stariji. Snaga našeg trupa je izuzetno važna, a naše kosti postaju lomljive stoga moramo održavati jaku koštanu strukturu", objasnila je.

Aniston se okrenula vježbama koje poboljšavaju funkcionalnost tijela

Niskointenzivni treninzi na koje se Jennifer odlučila koriste specijaliziranu opremu za otpor i mikropokrete dizajnirane od strane stručnjaka kako bi ciljali manje i često nedovoljno korištene mišiće u tijelu, sve s ciljem poboljšanja snage, stabilnosti i ravnoteže te olakšavanja kretanja u svakodnevnom životu. Jednostavno rečeno, takva vrsta treninga se zove funkcionalni fitness. 

glumica dodaje da je primijetila velike promjene na svom tijelu otkako je promijenila svoju fitness rutinu: "Postigla sam nevjerojatne rezultate, čak i bolje nego što sam ikad prije postigla, a sve bez bolova i ozljeda. Imala sam ozljedu koljena, a penjanje i silaženje niz stepenice uvijek je bilo problematično za mene. Ne važem se, ali kada odem kod liječnika na pregled, postotak tjelesne masti mi je niži nego ikad prije, a imam više kilograma. Takve promjene pokazuju da zaista trenirate slojeve mišića koji su bili zanemarivani".
 

Možda te zanima... Aniston, Grande i Beyonce otkrile recepte za salate koje jedu za ručak Hrana
 

Što je funkcionalni fitness i koje vježbe odabrati?

"Funkcionalni fitness podrazumijeva vježbanje na način koji vas priprema za pokrete i situacije u stvarnom životu", objasnio je trener Dan Castillo za Well+Good. "Ovi pokreti se lako prenose na stvarne situacije poput ustajanja iz kreveta, što je zapravo ustajanje u čučanj ili penjanje stepenicama, što uključuje izvođenje iskoraka", pojasnio je. 

Ovakva vrsta tjelovježbe temelji se na prirodnim pokretima tijela poput čučnjeva, iskoraka, guranja i povlačenja, često uz korištenje opterećenja, kako bi se ojačali mišići gornjeg i donjeg dijela tijela te istegnuli mišići ruku i nogu. Cilj je poboljšati kvalitetu života temeljenu na vašim osobnim sposobnostima i ciljevima.

Možda ste već sudjelovali u ovakvoj vrsti treninga, a da niste nužno bili svjesni toga. Oprema poput bučica, girja, užadi i medicinskih lopti koristi se u nizu vježbi niskog intenziteta pri čemu je svaka vježba usmjerena na drugu skupinu mišića i lako se može izvesti kao funkcionalni pokret. Ove vježbe mogu postupno postati sve složenije i zahtjevnije s dodatnim otporom kako osoba napreduje i stječe snagu, fleksibilnost i izdržljivost.

Koje su prednosti funkcionalnog fitnessa?

Općenito, glavna zdravstvena prednost funkcionalnog fitnessa je da vam pomaže da se u svakodnevnom životu krećete fluidnije i s boljim držanjem. Evo svih prednosti koje funkcionalne vježbe pružaju:

  1. Smanjenje ozljeda: Tom Richardell, vlasnik MOB (Mind Over Body) Fitnessa u Connecticutu, objašnjava: "Najvažnija prednost funkcionalnog fitnessa je da će vas postupno povećanje intenziteta vježbi zaštititi od ozljeda". Dobar instruktor će pripremiti raznovrsne vježbe koje će pomoći osobi da prevlada fizička ograničenja poput bolnih leđa, bolnih zglobova ili drugih problema. Dakle, pravilan program funkcionalnog fitnessa će obnoviti i održavati snagu u različitim mišićnim skupinama, trenirati mišiće kako biste se bolje kretali u svakodnevnom životu, smanjiti rizik od ozljeda i povećati izdržljivost.
  2. Namijenjen je svim dobnim skupinama: Funkcionalni fitness nije rezerviran samo za mlade i aktivne. Kako navodi Mayo Clinic, može biti koristan i za starije osobe jer pomaže poboljšati ravnotežu i agilnosti.
  3. Povećana fleksibilnost: Prema Castillovom objašnjenju, ovakav trening jača mišiće i kosti, rezultirajući povećanjem raspona pokreta i fleksibilnosti. "Zbog toga ćete osjetiti smanjenje bolova u zglobovima", zaključio je. 
     
Collum_1 Možda te zanima... Vježbanjem savladaj prepreke svog tijela Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.