Fitness Vježbe za mršavljenje 15. veljače 2017.

Jutarnji ili večernji trening - koji je učinkovitiji?

Tjelovježbe niskog intenziteta
Foto: Thinkstock Tjelovježbe niskog intenziteta mogu smanjiti umor, pa čak i poboljšati funkciju štitnjače kod ljudi s hipotireozom.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada si se zadnji put ustala u 6 ujutro da bi odradila trening prije posla? Većina će vjerojatno odgovoriti "nikad". Nije važno koje doba dana odabireš za trening, dok god si redovita i posvećena svom vježbanju. Ili ipak ne?

Doba dana i učinkovitost vježbanja su povezani, posebice kada je u pitanju mršavljenje, objašnjava Albert Matheny, suvlasnik studija za vježbanje SoHo Lab i kineziolog. Iako nije riječ o direktnom utjecaju na potrošnju kalorija, postoje razlike vezane uz izbor doba dana.

Zašto su trbušni mišići najbitniji mišići na tvom tijelu?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Vježba za bočne trbušnjake

Ako si ranoranioc

"Ranojutarnje vježbanje nema direktan utjecaj na potrošnju kalorija, ali oni koji vježbaju ujutro uglavnom općenito vježbaju više", objašnjava Matheny. To je doba dana prije početka svih tvojih obaveza, kada se možeš u miru koncentrirati na vježbanje, a obično su i manje gužve u teretanama.

Kako odabrati dobrog trenera?

Problem kod vježbanja poslijepodne je u tome što se često može dogoditi da ti u zadnji čas uleti neka dodatna obaveza na poslu ili poziv prijateljice na kavu, pa propustiš odlazak na trening. Nekad ćeš jednostavno reći: "Mah, preumorna sam", i preskočiti odlazak na vježbanje. Zato je bolje odraditi trening ujutro, koji će te usput razbuditi i pomoći ti da lakše prebrodiš još jedan radni dan.

Natječaj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Prijavi se na natječaj u kojem će ti naši stručnjaci Zdravolovci pomoći da usvojiš zdrave navike

Ako je večer tvoje vrijeme

Nema ništa loše u večernjoj tjelovježbi, dapače, znojenje nakon stresnog dana pomoći će ti smanjiti razinu kortizola u krvi, glavnog krivca za stres. Pošto je znanstveno dokazano da kroničan stres onemogućuje mršavljenje i, dapače, pogoduje debljanju, jasno ti je da trebaš iskoristiti svaku mogućnost da ga smanjiš, smatra Matheny. Samo se pobrini da ne preskačeš treninge

Joga uz pivo postaje svjetski trend

Kod osmišljavanja rasporeda vježbanja najvažniji je, ipak, tvoj stil života. Jasno je da neki rade od 6 ujutro, a drugi uvijek poslijepodne i da ne možeš potpuno slobodno birati vrijeme vježbanja. Zato prilagodi tjelovježbu svom ritmu i vježbaj onda kada si "fizički i psihički najspremnija za to", preporučuje Matheny.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.